蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
2019年反修例忍一忍,2020立法會選舉35+真係有機會,咁咪大把籌碼在手同中共玩落去。而家怨呢個怨果個都無補於事啦。香港今時今日嘅困局其實係共業,我自己一向反對勇武抗爭,因為睇唔到贏嘅機會,點解要主動送頭呢?但我又明白年輕人果種我一定要出嚟做啲野嘅熱血,咁無法,一齊贏唔到就一齊輸啦。
如果你真係咁信中共
咁35 + 先係國安法出爐既主因
勇武又好,港獨又好,只要流於街頭問題根本不大
因為政府一句「做唔到」就完事
同埋點解你覺得「忍一忍」之後會仲有35 +
如果個民意唔係keep住咁沸騰根本就唔會有咁大勝算,大家就係想拎到盡先會試35 +
所有野都一環扣一環,因因果果
蔡狗依家就係拍拍籮柚就話勇武係年青人獨斷,老泛民好撚無辜
你依家就係同蔡狗同一邏輯,抽空左社會運動不斷演變既形勢,就話單獨某個campaign自食其力都會成功
好心你班泛狗唔好咁撚自大得唔得
區議會選舉唔大籌碼咩?
林鄭點回應?望都唔撚望,直接話個結果on9
都唔駛講咩國唔國安法,一招「拖糧」都收你皮
你問下啲素人個個債台高築到咩情度先啦
籌碼
冇反修例抗爭邊有區議會大勝,區議會唔贏邊個諗過立法會有得爭
所以某班「黃絲」嗰個弱智程度
真係好似睇緊現代版「何不食肉糜」
垃圾民主,金就要課,兵又唔練。

成車後生就咁送左去集中營
泛狗有乜投訴搵總加速師啦
成日淨係識弱者抽刀向更弱者
香港全失換來國際全面反支,支那被逼內循環,如果2019 香港冇事,2021敗登上台會唔會好似而家咁?可能都會,但力度可能不足,比多支那五年時間,到時真係冇得救。
不論選舉定移民,定係全球圍中
全部無一例外都係抽緊勇武水,食緊勇武功勞
轉個撚頭話:「其實忍下一樣得」,「我不嬲都唔贊成勇武」、「一日最衰都係勇武」

已經唔係眼界問題係人格問題
其實當年政改通過,now報導過曾蔭權係要繞過當時還是專門處理港澳問題、國家副主席的翠,直接向胡錦濤請示,佢批准才過的,所以後來翠坐正之後,831決定令到大家落唔到台,才正式壯大激進勢力

很記得他說要令中國人「強起來」,現在明白原來他說的「強」就是為自己樹立稻草人然後叫大家打倒佢,那麼即使他如何糟糕也沒有人理會,對真正的幸福明顯欠缺體會

我真的覺得只是大陸人對假大空欠缺抗體結合現在領袖的問題,所以我希望比我年輕的一輩要有耐性,民主這些事不是我這一代或你這一代一定能見證,要透過教育潛移默化,累積實力。反修例的結局正正是我們錯誤估計自己實力的結果
擔任中大學生會期間,蔡子強大力支持脫離英國殖民,主張民主回歸祖國,理念上屬於「民主回歸派」,相信中國,主將與北京建立良性互動,藉對話增進彼此的了解和互信,為彼此在民主、普選等看法上,奠定基礎與共識,達至雙贏。1987年時,他曾以中大學生會長身分領導學生,致函中國總理趙紫陽贊同民主回歸
香港多撚謝依條廢老唔少
故變生事,事生謀,謀生計,計生議,議生說,說生進,進生退,退生制,因以制於事。故萬事一道,而百度一數也。

鬼谷子·謀篇

2019 年前就係咁退,話自己係監察。揾夠錢就走,完全無心戀戰。
2019 年後,d 人睇唔過眼,負水一戰反送中,就露哂底。後生一係就一時衝動比人拉左,一係就乜都唔反抗比人拉左。兵敗如山倒。反而高層就叫人課金比佢移民割最後一水.

進退失據,佢仲話民主運動可以控制香港?其實民主黨控制左班民主韮菜。仲有班教畜真係害人無數。

退(移民)生制(叫黃絲繼續pay床,比希望佢),因以制於事(絕望黃絲,絕對唔係香港政壇)。
freerider 完仲話自己幫佢你好多。
未有我呢乍拔尖PAS幫佢擦靚招牌之前,CU基本都係班中中犬圍威畏,其中那埋都係英文唔多掂嘅盲反殖愛支絕症患者,尤其權慾向嘅學生會…
立法會35+臭閪蚑那咪DQ囉
我屌你老母果然時間可以沖淡一切
臭閪蚑那年輕既一輩咪就係戰蝗囉
又黎蚑美和好呀
你睇下梁天琦個d 新移民,個劣根性就係要去外國生活,點會乖乖當港打死一世工?

你班民主黨2014 年佢發難個陣時就應該計掂條數。
你條臭閪蚑那賤蛆個哎呀阿爺習近平一早跳咗落黎啦
同明末d官員投靠滿清之後
就希出盡力支持滿清入關滅明
想全部漢人一齊做滿人奴才
坐緊監你都知佢諗乜?
咁撚叻嫁原來你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞