蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
本身係共諜
你講呢啲係人性共同點
翻譯:我既訴求就係番工
我明白如果香港人唔抵抗係有機會保持些少自主能力
對香港人嘅損害係少啲

依家回顧返
我覺得2019唔係有勇無謀
反修例煮到埋黎
機會再細都要反抗

運動必然會發生
只係眾志成城
都唔會改變同極權實力嘅差距
無論點搞都係機會渺茫

如果話香港作為喚醒世界嘅導火線
香港人嘅歷史任務已經完成左
民主派好容易睇之嘛
有坐監無坐監,一係走左佬
無得救
佢哋嗰班無知嘅本土大概連上海咩環境都唔清楚
老實講,我個人係支持曾蔭權年代既選舉改革。因為世上任何野,由0去1,一定係難過由1去100,就算個改制得1分都好,我都覺得可以上左先。

葉劉既23條就中立。 曾同葉始終係港英時代由政務官上位既人,佢地好清楚香港發生緊乜事。 而葉劉我覺得,係現時所有政治人物中,少數仲識講有邏輯既人話既人。 你討厭佢一回事。

香港搞到今日咁,當然中共係最大責任。 但我覺得政治運動者,缺乏策略同對形勢既觀察力,都係原因之一。
我地到時唔係含淚,係含撚
而家深撚埋喉啦
成篇野都冇講到30年黎到底有咩成就
稍為熟党威水屎都知,文諜遠多過武諜…
80年代又唔見你識妥協?你嗰啲唔係叫妥協,叫錯誤前設。
妥協應該係維持英殖或獨立下以星加坡形式自居瘋狂做中立撚。
成個香港交出去係唔存在妥協空間㗎喎,嗰啲叫單方面賜予。

以上言論不代表本人立場,僅為引述於80年代部分立心不良人仕之意見,並冇任何意圖。本人支持五族共和一國一制光復國土
明明係總加速師搞到佢地無咗永續反對派份工
依家走出黎怪香港人勇武反抗

智者
唔會2047
反送中之前已經係咁吹要立23條
話要先立網絡23,再循序漸進
所以就算冇黨安法,一樣會喺呢幾年內立23條
立左就會用
點都會搵班友黎殺一儆百
唔會擺喺度做裝飾
中共對內不嬲都強硬開
唔夠強硬嘅話怕班韭菜作反
因為中共本身就係靠煽動班韭菜起家嘅
所以先話中共一直以黎最怕嘅其實唔係美帝
而係班韭菜
5-0緊
有機會5毛,冷氣軍師係XX大厦笑緊我地
勿認真
民煮回西,當家作煮,一角兩祭…
不如佢又用同樣編幅評論吓香港民主運動既對家,本身如何管理與民主派既互動至最終需要'蕭清'埋公民社會
咁你嘅抗爭都係咁樣同人鬥惡鬥大
我咪用返同樣手法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞