蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
咁點解要賴勇武
對於以上種種,蔡子強會歸結年輕激進派三個不足:經驗不足、急於求成、對中國政治和歷史欠缺認識,尤其第三點。他憶述,數年前在政政系課堂上教授關於中國政治的內容,反過來被學生質疑為何要認識中國,一直覺得這個邏輯很奇怪:「明明你自己說,民主運動是在和中國交手,那怎麼可能不需要認識中國?香港所有問題都牽涉內地,竟然對內地沒有認識,真的有點天方夜譚。」

就係認識支那政治同歷史先知繼續妥協係冇撚用
妥協可能玩多十年八載, 最後都一樣,
睇下澳門一樣收緊晒.
面對老共, 香港根本無能力反抗
依家反枱,留低既人生活會變差
唯一好處係有班人可以黎開香港.
再過十年, 就算拎住 bno 你都老, 走得去邊.
只能講香港既好運用完,
呢張圖會唔會適用係你身上多啲?
咁美中交惡本來就冇得再做白手套㗎啦
屌你三年就話啫, 講緊三十年呀.....俾多三百年你好唔好??!
不如咁講
我覺得咁樣比人一獲煮起個feel 好過溫水煮蛙
侵侵去左邊
我就係呢個意思
就係中共點到唔會比你有真民主既時候
講妥協係嘥氣
熟讀歷史就唔會一頭沖埋去共產黨到
好撚好笑

一早講明得五十年不變
下一代五十年不變完撚左

輸左都要攞彩

講撚到做緊偉人
輸少當贏
唔賭即係贏
大家明白
垃圾講師
象牙塔
岩呀 成個世界都係民主化潮流 玩共產主義 玩到自己就黎死咁濟 真係好跟風嫁
代價係以千計手足入獄
你唔知,因為你無經歷過舊時,淨係靠睇自己鍾意睇嘅野就conclude 30年係白過,正正就係佢address緊嘅個類人
惡到極流撚曬盤又點

同人鬥大爭鬥惡你真係on9

你排骨仔想大尻泰臣
唔知佢讀邊本歷史啦
讀到佢個腦,戇撚柒鳩

我覺得而家似文化大革命係喺度鬥嚟鬥去

當時幾多人因為咁走落嚟啊
佢哋唔妥協?

蔡生,大革命你跪玻璃鬥撚死左你啦
都係果句你退休啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞