Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
ASUS Tuf Ax5400不了
見評測話覆蓋唔錯穩定性低速度麻麻

申利 Linksys用家
用$450 同 $320 各執咗隻二手好新嘅E7350
爽用
巴打
請教下你係用咩software去ping
出到呢個圖
Ping Plotter
用緊
而家用兩個HomePod播歌睇片間唔中都疾疾下咁
PS5 Online個表現都係咁,打打下Lag幾秒咁

已諗緊換
R7000 係時候換啦
本身用緊1000mb 寬頻,Netgear R6250 將近7年,最近開始有vv 聲(運行聲),首先想問係咪無解救方法?已經update 咗firmware,無咩改善...
另外如果想揾企身Router 同內置天線(唔鍾意插香要靚仔款),係咪得Linksys E7350?
隻router無moving parts
9成係啲電子components有事
應該係啲電流聲/coil whine

你聽下係router傳出嚟定隻火牛傳出嚟
多謝巴打買返Linksys
係router有聲,應該係運行聲電流聲之類,佢係咪要退休勒...
Velop系列單機用?
Budget幾多先
唔過1千,屋企細唔夠300尺,之前R6250 咁上下基本款夠用,最緊要外型...
主要駁電視手機ipad 睇片,玩手機game 要求唔高,有用Nordvpn 不過好似要有咩DD-WRT 先用到,呢個價係咪應該無(雖然有都未必識set,要學)
E7350 夠晒
建議上Carousell 平平哋執部
有部NETGEAR Orbi AC2200,呢部好冇用,有咩特別?
我本身用緊R7000,邊部好用啲?
換AX啦

請教
有2條獨立線
但應該點配Router

連豬位係睇片、打機、ipad樣樣要
兩間房都無port

明明我插住隻5TB HDD, PC睇都係5TB, 唔知點解佢剩係可以scan 到561GB出黎,想問有冇巴打都出現過咁嘅情況?
為咩要兩條線
係咪format 唔支援?
要google 下支援咩format
之前續約送的
依家一條直插出面
但諗緊點擺router射到裡面
裡面咁多野用
有冇mx4200用家?
想問mesh 之間backhaul有冇得set 死係獨立5ghz?
已經係NTFS啦,係唔知會唔會因為太大support唔到5TB

https://www.linksys.com/us/support-article?articleNum=302835

明明啲舊model都support到3TB, 冇理由得561GB咁少架
你係咩router?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞