Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
你直駁lan咪得
2.4 80mbps係咁上下
5ghz都正常,只係2.4收得8x咁差
My bad…睇返spec x1860 / x3260 都係mtk chip, x1870 / x5460 先bcm chip, 買返bcm 穩陣啲
又唔使,用番5ghz都可以,只係唔想浪費2.4ghz唔用啫
8xmbps正常
用番5ghz啦咁
2.4通常唔用或者當spare
2.4GHz 有接近100Mbps 已經好好,呢個係2.4GHz 既極限,你再上High end 家用router 2.4GHz 都係咁上下,你要再快真係好似樓上巴打咁講加mesh 行5GHz 先會快
屌佢老味,明明寫住「雙頻 AX1800 - 600 Mbps (2.4 GHz) + 1200 Mbps (5 GHz)」
明白晒
600Mbps(574Mbps) 應該係2x2 40mhz
正常2.4多干擾會行返20mhz 理論300Mbps 實際頂盡都係120Mbps
80Mbps 真係差唔多到頂
不嬲都一分錢一分貨,入門機冇得要求咁多
咁又唔係咁講啵
我2.4行speed test 係可以去到150-200
就算係ac果陣上限得300mbps 都有100
咁點解電視唔駁5G呢? 新買既電視應該 support 5G
比你參考下…我MX5300 用iphone 12 pro 連2.4GHz ax 都係好少少咁上下,如果2.4GHz N 有8x 真係算係咁

依家啲router 2.4GHz 真係for 備用或者舊裝置或者智能家居裝置用,唔會期望用佢快
我只係唔想浪費2.4唔用啫,其實用5都冇問題嘅,或者到買咗新電視到時再試吓2.4夠唔夠做啦
OIC,我只係好奇官網寫有600m,但實際得80幾好似差好遠咁,唔該晒bro嘅解釋
以一般大部分裝置都2x2 天線計真係差唔多,舊有wifi card / usb 有3x3 / 4x4 天線接收會快啲唔出奇,但router 都係E7350 2x2 天線就唔好期望太高
直上MX5300不如直上wifi 6...
可能隻野太早出加上有個頻得AC, 硬件幾勁都唔討好.
因為e7350慳位所以先買,我之前用果隻buffalo用咗差唔多十年都未壞,因屎忽痕先轉7350,如果buffalo香港有行貨就好,收得好又耐用
都係果句 e7350真係小伏
我都係手機test
正路都100 不過唔緊要嘅 用落冇分別就得
直上6E
不過5ghz都唔係好穩定,同一個位可以150-500上落
有無人用緊牙碩AX5400?想問佢打機唔駁線收wifi係咪都無咁易斷線同爆ping?
想換隻router打機順d
用緊HKT 1000m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞