Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想問Orbi 752 同 mx4200 會點揀?三房七百幾呎
睇過有啲Review話mx4200 會有機會用2.4GHz 黎做wireless backhaul, 但Orbi 就行dedicated 5GHz.

假設個mesh只可以行wireless backhaul, line of sight 一樣,應該點樣揀好? (4200 平少少)
Velop wirelesss backhaul係動態選擇,不過可直視應該都穩定用5G
Orbi 就係專用,你冇得用個band (Velop放曬出嚟)
Aimesh 係咪深係一個SSD? 2.4/5g都唔駛揀?
會唔會有機會iphone 13 連緊5GHz1 而macbook pro 連緊5GHz2 所以先咁試下5GHz 都分開2個ssid
邊到睇到review 用2.4GHz 黎做backhaul
其實點都唔會用2.4GHz 做backhaul, velop dynamic backhaul 應該係當用Ethernet backhaul 既時候唔會佔用wireless band, 會放返比user 用,而唔係好似orbi 咁鎖死5GHz2 做backhaul 永遠唔開放
最好分開2個ssid
Gaming router 牙石好好多,叻雞啲所謂gaming router 多數都伏

我想問E9450 係咪冇port forward
連接埠觸發咪就係port forward
有冇巴打解答下
其實唔撚洗覆
人地要清貨架嘛

真係有心買都會自己搵真D 伏位
整好未呀? 連緊子機WIFI成日自動ASSIGN去連主機
DLLM
有個問題關於一對Velop MX4200組mesh, 有無人係分拆三組SSID行wireless backhaul, 但child node 只看到兩個SSID (2.4G / 5G1) 而parent node就有三組SSID (2.4G / 5G1 / 5G2). 咁係咪正常?
好大機會係隻tp link問題
唔正常喎,你係咪已經pair up咗
想問Linksys E7350相對MR7350有冇伏?

部Netgear R6220近期好似成日淨係斷電話connection,laptop就冇問題,唔知乜事,都係諗定買新機
係呀, 師兄都係用緊一對AX4200?
如係既話幫幫手睇吓用wifi analyzer scan child node有無?
你將5G1 5G2 改唔同名睇吓
因為我係用緊唔同名,佢哋全部都喺度
不過你開Wi-Fi setting嘅時候唔係即刻出現晒,要等一陣
其實我用咗一段時間搞唔掂就無理佢, 最近有啲時間想搞清楚係設計問題定只有我有問題.
聽你咁講即係你會見到間屋有6個SSID? 而我只見到5個...
三個咋
睇嚟你分開咗兩隻用
建議你重新set up
想換隻asus router, below 1k
仲有無人會揀 ac86u? 定轉ax56u 算

我見d performance, ac86u 仲好過ax56u?

屋企500-600呎,有石屎牆,但無咩wifi6 device
吓?
其實我之前都reset過好多次。只得五個ssid, 無分開用,如分開有6個。
部機行mesh行咗超過一年唔可能獨立,獨立child node又點上網?
你三個SSID係睇到既wifi ssid定wifi analyzer見到唔同mac address既ssid?
唔係用iphone連wifi睇果啲喎。
R7000出咗1.0.11.130
有冇人試伏

利申:仲用緊V1.0.9.42_10.2.44
依家唔建議買ac
呢啲舊機尤其Netgear其實無事無幹好穩定真係無必要更新.
我上一部就係用R7000, 直頭要restore返去16定17年既firmware先覺得夠快夠穩定.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞