Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
[quote]常見用語

Mesh WiFi

由兩個或以上嘅Mesh point組成,可以擴大WiFi嘅覆蓋範圍。
佢同傳統嘅WiFi extender/repeater之間最大嘅分別係,Repeater本質上係Device嚟,而Mesh Point你可以視佢為Router嘅一部分。

Mesh point之間有獨立嘅channel連結,相比於Repeater只係將佢接收到嘅WiFi signal再發射出去,Mesh WiFi可以減低速度嘅衰弱。而且Mesh WiFi會組成一個SSID network,姐係當你由房行出廳再行出花園嘅時候佢會自動選擇最適合嘅WiFi point,而唔使好似於Repeater咁要手動轉WiFi。

MU-MIMO

Multi-User Multiple-Input Multiple-Output,顧名思義係處理同時間連接多個Device嘅技術。背後嘅原理非常複雜,有興趣嘅可以自己上Google睇。

大概嚟講,以往嘅Router會逐個逐個device輪流去處理,而呢個shifting係需要時間去處理。假如有4部可以行到100Mbps電話連接左你部Router,由於喺一秒鐘入面,每部電話只有四分之一嘅時間可以同Router溝通,所以每部電話都得返1/4姐係25Mbps嘅速度。而MU-MIMO技術就透過魔法,做到好多條互相獨立嘅connection出嚟,每個Device都可以用盡自己嘅資源。

Home Plug

係Digital嘅世界,有Frequency就有Signal。所有燈可以傳送訊號、聲音可以傳送訊號,AC電線自然都可以用嚟傳送訊號。HomePlug就係可以利用一組插落三腳插嘅裝置互相連接,好處係可以無視牆嘅存在,有電制就上到網。壤處亦都好明顯,如果你間屋有咁上下樓齡,電線開始老化,HomePlug嘅速度亦都會大幅下降。

From 家樂牌鮮露:
請問宜家用緊hkbn 1000mb,屋企3層每層大約2000呎
宜家個做法係3樓放modern,再分線去其他2層的router
可以試下rbk53
example:

跟住各樓層再用唔同衛星(rbs20/30/40/50)放係你想要既地方

一般問題

Q1: 想知道天線係咪越大支越大dBi越好?
A1: 大家冷靜D 睇左圖先。
咁以下圖睇解釋左,天線訊號係似甜圈圈,越高dBi支只係會遠但扁,反之近但闊。

Q2: 想知個天線一支支點樣SETUP好呀?
A2: 以甜圈圈效應,單層戶,全向上即可( I I I I );雙層或以上就跟圖 ( \ I I / ) 得到全面覆蓋。

Q3: 2.4G 好慢有無設定建議?
A3: 有既,可以set死20MHz+頻道1/6/11,唔好set 40MHz,會干擾得好勁(原理如下圖),但香港咁高密度,都係用返5G喇。

Q4: 咁5G設定呢?
A4: Set死80MHz + 頻道3位數自選就ok。現時勿揀160MHz

Q5: 有無實用網站參考呀?
A5: 睇睇以下資料網
https://www.smallnetbuilder.com Router測試/評測網
https://wikidevi.com/wiki/Main_Page Router版Wiki
https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html

Q6: 想問下MB/s同Mb/s點換算?
A6: 1MB/s = 8 Mb/s

Q7: 用左1000m又買左勁router,點解我Device收得咁慢?
A7: Device上下載速度受天線數量影響,理論值上限數據如下:
Example: On a single 80 Mhz 802.11ac channel operating at 433 Mbps
All on the same 80 Mhz channel
802.11AC:
1×1 433 Mbps
2×2 866 Mbps -> 多數Device都係雙天線
3×3 1300 Mbps
4×4 1733 Mbps
8×8 3466 Mbps

802.11AX:
2x2(80MHz) 1201 Mbps - 多數電話只支援80MHz
2x2(160MHz) 2402Mbps - Wifi card 先支援160MHz
4x4(80MHz) 2402Mbps
4x4(160MHz) 4804Mbps
理論值扣返一半就係現實值

Q8: 有無Router推薦下
A8: 咁預設大家都用500M/1000M
首先問自己牌子係咪TP-Link或支那牌子
係既就唔洗再討論落去
推薦list睇budget做人
少過$500是但買就得
Router CPU博通=高通>聯發科>>>>>>>>>>>>>>>>>>intel
現已進入AX時代,建議list 一律只推介AX router. 另外6GHz 港共政府暫未發牌,Wifi6E router 未有行貨,只有水貨,購買水貨請自行承擔所有風險

單機Router
(P.S. ASUS/Linksys MR單機可再配搭mesh, Netgear 唔可以)
$500-$1000: MR7350 / RT-AX55 / RT-AX56U / RAX20

$1000+: RT-AX3000 / TUF-AX3000 / MX5501 / MX4200 / AX82U / TUF-AX5400 (RAX40 不建議入手 後果自負)

$2000+: AX86U / AX88U / AX89X / MX5300 / MR9600 / RAX80 / RAX120 / Ubiquiti Dream Machine / Ubiquiti Alien

Mesh router
(P.S. Asus/Linksys 無分主副機,隨意配搭單即可,Netgear 有分主副機,主機冇單買,後加分機要注意)
雙頻:
Asus ZenWifi mini XD4 (2p/3p) - AX1800
Asus ZenWifi XD6 (2p) - AX5400
Linksys Atlas Pro 6 MX5502/5503 - AX5400
Netgear Orbi RBK352/RBK353 - AX1800

三頻:
Asus ZenWifi XT8 (2p) - AX6600
Linksys Velop MX8400/MX12600 - AX4200
Linksys Velop MX10600 - AX5300
Netgear Orbi RBK752/RBK753 - AX4200
Netgear Orbi RBK852/RBK852 - AX6000

Sim card router
4G LTE:
Asus 4G-AX56U - AX1800
Netgear LAX20 - AX1800
5G:
Linksys FGW3000 - AX3000

由乖乖小毒男巴打提供典型三機Mesh擺放Floor Plan
盡量靠近走廊,避開主力牆,置中於家居

請勿使用支那品牌Router

好重要 要講3次[/quote]
其實我係想問野

用緊Asus RX-3000 大概一年 呢一兩個月上網會好慢 wifi都係 成日reboot都係慢 會係咩問題

光纖由廳直接拉入房
再由綠線 = LAN線行假天花 + 穿牆身連接ROUTER 1 & 2
最主要係電腦係ROUTER 1 間房
點都要果間房最穩定 所以以家先咁走

黎緊想SET UP新WIFI
如果大家屋企係咁會點SETUP
全屋TOTAL大約550 - 600 呎

利申: 我係垃圾 以前貪平買左TP-LINK
走廊無電位
雜物房都插哂洗衣機
換Lan 線試下
買mesh, 用返綠線做wired backhaul

有無d型號推介下 ?
最好1in 1out咁做到
以家上網睇mesh router好多都無屎忽睇
新買咗部AX58U一開始用冇乜野 收得好好冇斷線
reset咗一次之後瘋狂斷線關唔關WPA2/WAP3呢個mode事
正常唔關事,新買就拎返去買個間舖換貨先

開咗個log黎睇 係得我部iphone係咁斷
開埋個list黎睇 明明部電話收得好好 但個list顯示收得好差
Wi-Fi都好慢喎
Test就冇問題
但係會慢到Spotify 都load唔到 係咩事
Linksys velop
Net gear Oribi
AX Model多個兩個Lan 頭port
換入去Router嗰條source
我之前都係咁好彩cut到約
祝你好運
你點cut的?
長期ping test證明係某個時間段瘋狂斷線
係咁叫人上嚟整五六次左右
最尾話服務有問題要求終止合約
搞咗兩三個月
想知你用咩方法test證明?
係咪cmd 打ping 8.8.8.8 -t呢個方法?
再截圖比佢睇?
Pingplotter ping 咗48hrs
用緊網上行

好明顯係夜晚八至十二先斷
不過真係搞咗勁耐 祝你好運
HGC真係要blacklist
ping咁耐
thx試下test下先
不過好彩我又唔係成日打機
費時搞咁多野去cut
嘩屌又係呢個時段
真係以後要block7佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞