Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
因為遲早會轉晒wifi6??
其實係現時WIFI 6 個價錢算貼地返少少無初出時咁離地, 垃圾SPEC賣到中高階router價錢.
用緊AC無謂轉, 壞咗就無謂再用返AC, 好少少既router用三五年都走唔甩到時想換又洗多一筆...
就係因為壞左, 所以先要換

ax56u 好似都算廢廢地
係咪比多$200 直接上ax58u/ax3000 耐用D?
有時啲野好睇你夠唔夠用, 想升級就畀多少少錢, 講緊既唔係ac升ax而係類似ac68u 升 ax86u咁, 如你一向夠用其實維持原來個檔次只升級制式就夠. (我對asus無研究等其他師兄答你)
唔該晒巴打

其實R7000 基本都夠用, 係BT個陣 (用bitcoment) 會上唔到網, 要熄左佢個DHT 功能先正常返, 唔知咩原因
香港行貨係咪可以直接英國用?
但佢冇得指返去個IP到
佢個英文係port trigger
好似唔同?
巴打冇啦啦跳制
mr7350 一定好過e7350
你wireless mesh 應該會hold 起左5G2
所以analyzer 得5個
device嘅wifi list就2個
係咪咁?
照計插到囉
有冇其他regulation 就唔知lu
virtual server 入面有port fw set
Router應該全世界一樣
入面set地區就已經跟返當地制式
價錢都反映咗啦
出PO果陣比佢連主機WIFI 8MB速 搞到燥左
慢左可以好嚴重(要斷WIFI再連, 先去返子機WIFI)
主要都係睇插頭 電壓囉
唔知有冇唔係通用電壓嘅router
擺位唔掂?
咁E8450 又好唔好?
同咩比先冇比較冇傷害
e系列唔係冇筆值建議唔入手

係咪咁就OK?
我用黎set synology 個VPN
你wireless mesh 應該會hold 起左5G2所以analyzer 得5個
我都係咁安慰自己,因為無辦法求證到又搵唔到其他人證實。但就奇怪只有child node會咁封印唔畀用,而partent node又繼續開放。

如果各自獨立用,第六個Mac address會係86字尾。

device嘅wifi list就2個係咪咁?
如果我兩個5G SSID唔一樣,就會搵到三個SSID,係來自parent node.

我都好想有用家話到畀我知,我個CASE係正常,但其實個analyzer理應會搜晒所有無線電頻出來即使hidden,無理由用wifi制式連接既mesh我個analyzer會搜唔到出來。
咁主機放wifi 子機連接咪得 咪唔會再放wifi出嚟咪5個
但係wireless mesh 唔係應該set 唔到5G2㗎咩
要揾其他用家出嚟解下話先得
我嘅理解係一旦 wireless mesh
個5G2 就會hidden左唔俾你搞
淨係開放返 5G1 同2.4G俾device 連入
你自己有 1個VPN?
呢d唔識啵
慢慢試下
係 就咁apply 就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞