Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咁買MX8400
家用既話 建唔建議用D cisco 入門級既router
如果屋企4,5百尺 要穿一幅磚牆
睇左asus既ax56u同ax58u, linksys既mx4200
有無用緊既巴打覺得邊隻好用d or同價位推介
AX4200 兩隻夠使
Linksys MX4200 MR9600 請問邊部接收好d?
入門睇Ubiquiti 仲平
要好收MX4200 / RT-AX58u, 真係唔夠買多隻加mesh
單隻計一定MR9600, 但計加多隻做mesh 就三頻MX4200 好啲
明白!!!
謝謝意見!!!
家用網上行(華為modem), 岩岩由ASUS AC1200換左TUF AX5400, 但speedtest download由4XXMB(換機前)跌到9XMB(換機後)想問有無咩setting上有問題?
巴打求教~
想問下用緊hkbn個咩homegate way係咪無得換 wifi收得好差 電腦插線down野又好似成日斷網咁
Modem 後面駁自己router再駁 home gateway
同你一樣,換左一次機都係有問題,唔知點搞

條線唔岩係咪佢特登搞到咁
咁你home gateway 後面駁自己router
但咁樣我電腦插線down野其實都係會經home gateway出 一樣會斷姐?
不過佢係直插光纖嘅話你冇得唔用佢,
後面加Router做晒所有嘢, 佢淨係出街負荷少啲可能好啲
XT8 水
各位巴絲,想請教下
間屋750尺到,今日裝左隻Linksys MX4200係A位
應收得好好,廁所同睡房1都收到300至400 MB
睡房2就得返唔夠100 MB,主人房C同D位就完全收唔到
主人房門口B位就收到3-400 MB
因為C位本身都收唔到,想問下加多個router係C位會唔會都mesh唔埋一齊?B位係主人房門,所以應該set唔到喺嗰度
定係有其他擺位或者選擇可以解到
麻煩晒
調轉咗C同B位,C位收到3-400mb,B位收唔到先啱
sorry
點解要用
穿場勁?
想要隻udm pro se
等極都未有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞