Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
同MR7350比,差唔多價
返屋企幫你睇吓
你幅圖係近parent node定 child node
近parent 就係hold 咗,近child 就要再諗
唔明你講咩。
而5G2可以set亦可以連到parent node。
我曾經試過一次restore完setup後係5G1消失而只有5G2可連。捉唔到logic.
我驚係自己一相情願,隻child node一直得一條5G1用來wireless backhaul兼且連埋其他野。
師兄唔該晒。總算搵到人。
我幅圖係喺兩隻node之間cap, 為咗可以收齊兩邊ssid.
咁訊號好啲嗰個係parent 定 child
呢度應該好多人都用緊 velop

用緊R7000, 而家成日都會有呢個問題
上網睇片會無啦啦斷到仆街 完全Load唔到 / load得勁差 唔定
呢個會係Software / Hardware 問題
想問下邊到有得買 m1 澳水
師兄隻R7000 用咗幾耐?一直都係咁定最近先係咁?
另外多唔多Device?

利申:小弟隻R7000 都啱啱瓜咗5G 果邊,啱啱換咗TUF-AX5400 準備日後玩mesh
頭三個訊號差既係parent, 尾兩個訊號好既係child.
子機WIFI滿格
顯示可以最多7XXMB

主機WIFI得2-3格
8MB

用LAN線MESH, 點睇都唔關擺位事
滿格都唔識自動切換咁抵死
佢係抵死在
你當我關左WIFI重連啦
開頭就識自動去主機個訊號
用左陣佢會自己跳去主機個訊號
呢個先嬲, 肯定係ORBI既問題, 都見過有人問呢個問題
打錯字
開頭就識自動去 子 機個訊號
用左陣佢會自己跳去主機個訊號
admin page 有冇得tune 下個 sensitivity嘅野
咁樣同冇mesh有咩分別

我投降
算了

反正要SET既都SET左, 由佢啦
有冇得熄左某d steering node/device咁
應該用咗3年幾4年
Device 就8-10 個左右
係呀我都得5個
child node 得2個ssid
應該係做backhaul所以隱藏咗
我覺得都係應該做左wireless backhaul 先隱藏左
所以都算證明到佢一定係5GHz2做backhaul
唔一定㗎佢會動態調整
不過我諗5G2嘅優先度比較高
我都見過有評測甚至會跳咗去2.4G backhaul
有冇試過disable daisy chain
其實唔係5GHz 干擾大到用唔到或者分機放到好遠都唔會用2.4GHz 做backhaul 啊
㩒右下角CA 再入wifi setting
Btw channel width auto 就可以,反而係wifi channel 先fix 死附近最少人用既
唔該師兄, 總算解答咗我咁多個月以來既疑惑, 我部機並唔係有問題.
不過既然做wireless backhaul又為何parent node唔一齊隱藏埋一份...
你會唔會諗到方法測試到child node個5G2真係active用喺backhaul?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞