Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
明白

有個好白痴既問題
平時綠色個條光纖線插住部機就有wifi
如果我想買router換的話係咪用條lan插落wan到就得?
定要買部直接插到光纖既router 我見平時啲router都係插住wan port但hkbn呢部個個位吉左都用到
唔該你
用Lan 線
光纖一定要插佢部嘢
就嚟下個po
唔該開po條友唔好屌人用支那牌子
自己係推薦支那碩嘅Router
一係就唔好屌人
一係就唔好推薦支那碩
只有支那人先雙重標準做雙面人
希望下個Po唔好見支那人開po
所以應該係光纖>佢部野>lan>router
岩唔岩
唔該哂巴打
Rbk 752 得唔得
自膠 sorry
我一路都投信仼票 聽完就好撚驚
但身邊所有人都建議用Linksys / netgear
RBK752 不如就MX8400
被人屌共碩嘛
我都係5502 / RBK 352
感謝萬分
好似大概差$500 價位左右,不過就AX5400 > AX1800
入手了 MR7350 係咪無得set 2.4 or 5g

電腦獨立插佢部野
其他隊返去router
用web login setting
🙏🏻 謝謝
老實講要firmware 功能齊又穩定真係得共石
純粹求穩定既一係就Linksys , Netgear 就不了啦
單粒計買mx4200 算唔算好選擇? 定買新款隻ax ?
Synology呢?
我用Synology幾年
唔見得比支那碩差
有埋GUI裝spk唔洗好似支那碩咁打SSH
個系統唔行RAMDisk好似NAS咁改都得
唔怕Reboot就無咗吓吓要寫boot script
內置4GB容量裝多幾個app唔洗插USB
唔明點解無人講
有靚GUI一般用家絕對好用
NAS級firmware玩家一樣啱用
有咁好嘅牌子唔推推支那碩
唔講支那碩政治取向單計firmware嘅bug
已經令我永久black list依個品牌嘅Router
開個QoS就自動Reboot
原廠firmware唔裝app都可以係syslog出一堆kernel error
唔知寫firmware條友試好個firmware未
推薦Synology都唔推支那碩D垃圾機呀!
Mx4200 CPU快啲
synology好似冇出ax
啱啱出咗RT6600ax
出得慢真係唯一缺點
但係用過絕對認為買舊一代都值得買
其他牌子D系統即刻覺得係玩具
Synology嘅系統先係現代人用嘅Router系統
冷靜啲先…無講Synology 主要係因為Synology 仲未出ax router, 係ac 年代有唔少巴打推既,之前我都有post 過Synology 黎緊出既ax6600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞