Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
reset 1次再setup試下
最好modem 果邊都restart埋
check 下條光纖/lan 線有冇摺埋左
岩岩factory reset 完
冇set
已經係DCHP mode
用緊網上痕1000m,要經佢個仆街華為modem關唔關事?
最緊要係華為個Modem有冇着紅燈先?
咪同一開頭setup 咁嘅時間
就係冇,...奇卵怪
MX4200 部機冇on/off 制ga,要啪電制restart
咁你check吓啲lan有冇駁錯
買Mesh wifi
個底有
我都係咁。。reset過幾次都無用
幾日就紅燈一次,又睇唔到log,明明ISP無事
好後悔買佢
我記得機底有ON/OFF制...
肯定唔係ISP問題?
試吓換貨囉
呢度好多人用都唔見有問題喎
ISP無問題呀,睇黎都係要去換
咁係咪係關呢個router事
唔關個網絡公司事?
我呢排homeoffice俾佢玩撚死啦
有咩解決方法
想問下mesh 同home plug 比玩PS4 邊個會穩定啲,之前我係用Homeplug ,都幾穩定,想問下而家用mesh插lan線個效果係咪一樣

現時情況:
本身有個ax56u係紅色位,駁住hkbn個modem
主人房有時收得5mb/s
廳同兩間房都有lan線位可以上到網
都prefer會用wired mesh黎做成個network

上網做左好耐research
宜家我有兩個選擇

1. Mesh wifi 兩件套裝 (XD4)
擺部主機係廳,子機擺主人房
優點:靚仔,連線質素好過aimesh
缺點:貴,母機得兩個lan位(一個插ps5,一個插駁去主人房條lan線)驚遲d有野要插線無得插

2. 買多部ax56u 係房做aimesh
優點:平,用到舊個部router
缺點:好大舊野係房,上網聽人講aimesh好似做唔到seamless咁轉換

巴打們我以上有冇理解錯?同埋邊個plan會好d
有冇方法可以用盡HGC 4條線?
係咪拎左兩條1000mbps雙wan router 已經好盡?
有無諗過係Router接Modem條LAN線出問題? 換條新試吓.
有隻舊 asus n-66u, update firmware 後做唔做到 aimesh node?
無睇錯XD4係咪得一WAN一LAN?
LAN咗MESH仲點LAN部PS5?
有呀,換過幾條新Lan線都係咁
次次紅燈都要Reboot先正常
mesh同home plug無得咁比.
你用得home plug我估你無LAN線接Router, 咁你改用mesh行wireless backhaul未必好過home plug. 因為好睇你個位收wifi signal好唔好.
所以我覺得係modem問題,之前hkbn 直出都無咁煩,多樣野多個煩...衰在依家hkbn 無1000m 焗用網上含
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞