Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
照跟佢步驟set 就得,唔得就入web ui
睇你需唔需要用到2.5Gbps lan 同埋多唔多devices 用
都係小家庭,NAS/ps5/netfilx…..
2.5Gbps lan...HKBN迴避問題唔知其他公司有無
點解ax5400 同 ax4200定位係同價
160hz 可以同三頻比?
有新買新 vs 三頻
USB既以前用過覺得好唔穩定
同埋我個case特別D 我係wifi轉lan再插入牆身穿牆過隔離房
同代梗係三頻啦
買三頻mesh 分機出lan 咪穩定
巴打
我住村屋 頂層
1廳2房 但得廳有裝上網線
係咪應該用1隻mx 4200放廳連上網線
2隻mesh放入房

利伸用wifi pc 工作

定係ax 4200
唔大範圍唔多間隔咪一隻先

買咗三隻mx4200 最後入去睇大部份device 都淨係連主機, 兩個衛星廢嘅
我係本身用三隻既mesh 依家係拎隻分機做中繼 但間房就冇左wifi
其實我直接買多隻分機放房就OK
只係咁用好似浪費左隻mesh機
所以問下會唔會有更好/更平既建議 或者有冇咩做中繼抵玩既機
NETGEAR SXR30 終於FIX 左REBOOT問題
不過重有其他小問題

Bug Fixes:

Fixes an issue where the DHCP pool supported less than 512 connected clients.
Fixes a random reboot issue.
Fixes an issue where some clients cannot access the Internet via a VPN service.
Fixes an issue where MAC ACL doesn’t work properly when the satellite is connected wirelessly to a router.
你本身用緊邊套mesh?
mk63 加隻分機要九百左右好唔抵
中繼平平地買牙石ac router 做都得
想請教下我宜家係廳放咗隻r6850
一個走晒全間屋,房有部desktop用緊WiFi 5外置Usb adapter收wifi(TP-LINK AC1900 Wireless USB Adapter (Archer T9UH)
但問題就係同一位置電腦前 我用電話speed test 400mb/s
但電腦平均得250
屋企用緊1000gb上網

請問咁嘅情況係咪關隻T9UH事?

換咗佢做Asus USB-AX56 會唔會快返啲?
補充係router Netgear r6850
大機會
Tplink
有無巴打用過 netgear nighthawk R7000? 成日斷線嘅
Linksys Mx4200 同ASUS Tuf ax5400 點簡好?
原本隻ea7500 退化中同穿唔到主力牆,會用嚟做bridge/ 接收器
Set咗密碼先
搞完set up
去 網絡設定>連線類型>自動設定DCHP
之後應該成功上網

登入返你自己account
之後唔洗再用頭先果個密碼
Mr7350用家
誠哥賣緊$870
我隻AX86U啱啱壞左,用左2年唔夠
都睇緊新……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞