Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
紅藍擺位就到大約可以互相直望 應該會穩定
本身收唔到嘅位 理論上係果到再加係好少改善
如果上網得1000mb
mesh wifi有冇需要用到4800Mbps?
咁放C 位接收
wifi 6 向下兼容
理論上冇問題
唔該晒
冇嫁喇 如果你係fiber直入既話 就一定要經homegw再出
而隻homegw個gbic位好熱 成日熱死機 同埋wifi好廢
應該唔會㗎啵
WPA 3 只要係wifi 6就得
會唔會係某d bandwidth / channel 就揀唔到wpa3
試下用 mac/windows software set ?
想知MX4200同MX5500有咩分別?

剩係知MX4200 三頻 MX5500就雙頻 會有咩唔同?
MX5500 有160Mhz
https://www.netgear.com/business/wifi/access-points/wax206/

知唔知依隻同WAX218 有咩分別 除左POE

我見 109 vs 179 USD

≦600呎

諗緊三隻ac mesh定係兩隻ax mesh
兩隻嘅話會放廳+最入間房
巴打們有咩意見
兩隻ax嘅話主要係驚近廳嗰間會收得差

(紅點係modem位
藍點係屋內lan線port
會行wired backhaul)
想問點解AX5400 RAX40 不建議入手?
controller ?? pc 裝 set 完咪算, 都唔會成日搞, 如果要咪搵隻 pi 之類裝 ..
當然上面咁講係隻 router 裝都好似見人整過,
但廢事係 router 搞咁多奇怪野.
小弟用緊asus rt-ax3000,hkbn
呢排每晚12點都會準時斷線
要5至10分鐘先冇
琴晚仲會keep住有個別斷線既情況出現
(Discord冇事,youtube之類連唔到)
已經裝左merlin都係咁
係咪唯有打去hkbn屌柒佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞