Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
自己買驚好快又有新制式,租就有新租新...
你呢D我覺得係強迫症

wifi呢D嘢夠用就得啦,除非你用超級電腦炒嘢秒秒鐘幾千萬上落啫
想問下部mx4200同部新嘅altas pro 6 除咗價錢上有分別,一部三頻,另一部兩頻之外有咩分別?
見到上面有ching話wireless揀mx4200 但我唔係好明 有冇ching可以幫手解答下?
利申:屋企需要mesh 應該會買2 pack
MX4200 Tri Band 可以有專用無線回程 唔使爭
雙頻用無線會大家搶資源 速度會慢咗
唔該晒ching 即係如果無線devices多嘅話 而兩部價錢差唔多 應該揀4200好啲?
MX 5502 同 MX 4200 (8400) 之間都幾難揀
MX 4200 多人用但都多人話有問題
三頻嬴雙頻, 但出咗都唔短時間(對大家係咪問題其實?)

附近價位既Mesh 其實仲有冇第3選擇?
mx4200 真係屈機
除非你想多d 功能/fw 多d野玩
否則mx4200 對家用機嚟講真係一個好選擇
講到口水乾

你有鋪lan線就雙頻都夠做
你無鋪lan線就三頻

一律推薦美馬 asus xt8
兩隻399鎂連運費
行PCCX 1000MB光纖
有無D 2舊裝行MESH WIFI 用LAN線駁起兩舊既推介
筆直2K內
有lan 就MX5502 夠做
有用緊AX210
好穩定 非usb
新買咗對mx4200, 出街會熄分機個電制,返黎開返電制好似唔識自己連返主機,要用app 再set 過,想問下有冇得set 到會自己連
Xt8係咪aimesh? 同普通mesh Wi-Fi 有咩分別 點解有啲人又唔太推薦
Default 應該會自動連返
aimesh即係華碩自己嘅mesh

無咩唔同
佢淨係著紅燈,冇自動連返
有無得down 1 個grade
Over budget 左少少
咁Amazon 買xt8 係咪性價比高過買mx4200兩件裝? 因為我見貴少少 但好似規格勁好多?
d link 呢隻牌子有鑊氣
mx4200兩件裝黃金$23xx仲送$200超市coupon
正常會自己連,你有冇等一陣?
暫時唔敢出SSP🤧
Goo高 已經有2549 仲可以落 code 減150
新手想買mx8400/mx5502
屋企2房500呎多啲,廳同書房都有寬頻位
其中,廳嘅電視,ps5同soundbar會插len線,房嘅iMac同nas都會插len。
另外仲有大概5-10個device會用Wi-Fi。
咁嘅setting下mx8400定mx5502會比較適合?
同埋果2部router係set up時係唔係都要插住modem / len port? 定係只係其中一部插住modem就夠?
感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞