Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔講Synology住
支那碩個fix足萬年都仲有bug嘅firmware就抵屌
又唔見Netgear,Linksys,Synology同QNAP嘅firmware可以一直爆kernel error
「穩定」真係笑咗
人地唔「穩定」起碼係硬件問題
係貪平俾唔足料
SOC死U導致唔穩定
支那碩係連firmware都寫唔掂
連自己Adaptive QoS同HND機型用嘅4.1版kernel會撞都搞唔掂
你台機幾靚幾穩定都無用呢行個咁嘅firmware
咁垃圾嘅牌子仲要個個po都推薦
明明就叫人唔好買支那牌子
支那牌子入面最廢最垃圾嘅就推薦唔知係咩操作嚟
推薦都推薦個識寫firmware嘅品牌呢?
推薦部日日會reboot嘅機係唔係伏鳩人呀!
性價比
我地呢啲家用毒撚比咁大舊錢買都係價錢行先
唔會成日斷我就okay

咁睇黎都係Linksys算
支那碩有性價比??
你係唔知漢科定價定係買開支那水貨
所以我先批評推薦垃圾都唔好推薦支那碩
價又貴過人,寫firmware又廢過人
明明2K一部機料都值2K
唯獨個firmware可以將一部2K嘅機行到剩返值五舊
唔怪之得貴一貴都要俾足料
俾少D料售後都搞唔掂
我俾得2K唔正正經經買部識寫firmware牌子嘅機唔好
而且我依家用嗰部MR2200ac當年賣得1K都有全功能SRM
唔似支那碩平價機型會閹功能
無錢嘅買唔起支那碩
有錢嘅唔洗買支那碩
都唔知咁嘅垃圾牌子咁多推薦係唔係漢科請打手
你話firmware出事嗰部係ac58u?
自己都用緊共石ac68u都有4-5年都無咩大事出過

我諗嚟得e個post問得都係用家唔係玩家,
都唔會點理個firmware/ gui寫成點,
個個都係求穩定買完set完都唔會點再掂佢,
唔會點入去裝咩spk/ 開qos之類嘅嘢

不過synology 真係出得慢
之前有講係HND機型
啫係支那碩全系Broadcom AX機款同部分新Broadcom SOC嘅AC機款都中伏
AC68U係舊SOC先無事
不過只係因為依D舊機只用到舊kernel先無事
但係Broadcom舊SOC係用唔到新kernel
啫係將來有可能有漏洞俾人hack都無辦法fix
新機款又駕馭唔到
舊機款又支持唔到
而且人地1K野個系統正過支那碩2K3K機款
我都唔明咁垃圾嘅firmware憑咩賣2K3K
你俾到WiFi 10,100G LAN都無用啦!
見你講到咁嚴重
其實有冇相關網站睇下佢asus 同broadcom,
有咩vulnerability / kernal 問題,
我用asus原因都係貪佢有漏洞問題都會更新得快,
就算官方唔做更新, 第3方merlin 都會更新
merlin係攞支那碩source code嚟改
kernel問題merlin改唔到
因為Broadcom平台driver唔開放source code
變相SoC只能用佢俾嘅kernel
依個係Broadcom通病唔算支那碩問題
但係支那碩好鐘意用Broadcom依樣就係支那碩問題
我估嗰個fix萬年都fix唔好嘅bug有依個因素關係
支那碩係人地寫好patch嗰陣係fix得快
好似openssh嗰陣可以直接patch個新版openssh入去
有D廠確實連patch都唔做係抵屌
但係當問題超越支那碩班IT狗水平嘅話
你當無咗個功能好D囉!
而且Broadcom唔放code鎖kernel嘅問題最終一定導致超越IT狗嘅問題發生
支那碩明知自己IT廢仲要出親都係Broadcom增加IT狗挑戰
挑戰失敗只會係消費者受害
Broadcom係有優勢fix得快D
因為佢一組code可以同時用係十幾款SoC幾十個Model
好似RT-AC86U同GT-AX11000都係用同款source code只改編譯參數
但係當佢改唔掂source code就係另一回事
只可以話有潛在風險
你覺得佢fix得快同時都要知佢fix嘅能力係有極限
而且多D留意其他廠牌
唔只Synology,QNAP同Unifi更新上唔差個支那碩
而且好似Synology同Unifi有以firmware為賣點之一
隨著firmware更新唔只fix bug仲會有新功能
就算你唔注重firmware功能都唔需要質疑佢fix bug快慢

你有冇用過?係新嘅bcm機都好少聽到唔穩定,asus, netgear都好
又係理論 vs 實際
我無用過會知有bug?
正正係我嘥咗2K先知支那碩有幾垃圾
你唔好期望佢可以處理到佢能力範圍外嘅事
就算依樣係佢嘅責任
頭版唔係叫人唔買支那貨?
仲點解要推薦支那貨伏中之伏俾人
得支那碩有入門級wifi6?
啫係依個世界好大
要平都有唔伏嘅選擇
再加上Title講明唔推薦支那品牌
咁仲點解要推薦個支那伏中伏俾人?
我一直屌緊嘅係頭po推薦機款
同個Title完全矛盾
而且我真係唔覺支那碩有幾多功能
可能比Linksys, Netgear多少少
但係我依家用嘅MR2200ac
1K機仔,除咗無WiFi 6
功能上係無任何品牌可以追上
要去到可以裝app嘅openwrt先比得上
但係佢有比openwrt更好用嘅UI
咁無WiFi 6有幾大問題?
支那碩嘅問題係一出自支那
二高價機型功能上俾其他廠追過好耐好似Synology同Unifi
一早唔係高級Router設計代表
三自己有以firmware做賣點但係自己班IT狗能力不足
功能多無用因為打開會死機
唔開你買嚟做咩?科金俾支那?
上其他討論區都知支那碩AiMush,AiProtection,Adaptive QoS,Smart Connect等等「賣點」都有伏位
多多功能都無用因為唔用先可以穩定去用
都差唔多post 尾,不如我加埋Synology QNAP既機款係新post 推介list 先,下個post 先再慢慢討論點執個推介list, 始終asus 都唔少巴打選擇,好難全部一野刪晒
我屌你屌咗幾個po
快手快腳搞掂佢

我唔係唔明點解推支那碩
十幾年前好興改Router
用咩DD-WRT,Tomato等等
SSH入去仲可以當Linux Server用
但係之後開始少機型可以咁玩
得支那碩啲機玩得
最關鍵係支那碩用Tomato去開發ASUSWRT
啫係你買返嚟可以當Tomato咁用
裝optware或者entware再裝其他APP
所以有一段時間支那碩係贏其他品牌九條街

但係世界變啦
家用Router市場一直有新血加入
唔單止有Synology同QNAP依類NAS廠用NAS系統做Router
更有Unifi同mikrotik等商用Router品牌轉戰家用市場
依家支那碩個firmware依然係嗰個同新kernel唔夾
用nvram儲存,系統只有Read-Only嘅十年前開發嘅系統
但係人地一早係base Debian
可以裝deb,spk或者有Docker容器嘅完整Linux系統
無論功能上同穩定性都比十年前留落嚟嘅系統高
將家用Router由傳統嘅Embedded device發展成小型Linux Server
另一邊Linksys同Netgear等不停發展cloud router模式
可以用佢哋平台管理Router
但係支那碩依然用緊十幾年前嘅「遺產」做Router
講Server功能依舊死守optware同entware
講Cloud支那碩甚至無自己雲端平台只靠用家放部機出街
再死守落去我真係唔知支那碩有咩值得買

雖然我以一個玩家角度睇支那碩個系統
但係同時睇得出支那碩傾向
軟件投入上已經非常低
由業界領先變成業界追趕地位
Router係軟硬件結合嘅產品
唔可以以規格論體驗
高規格硬件總會俾軟件投入不足拖累
單以軟件投入方面考慮
我更推薦重視firmware開發嘅新品牌
特別係高價型號支那碩係絕對唔推薦
agger呀
加上我地係有推薦過S記ac router
只係未寫ax果部上去
你自記爬下文就知道我曾經一直有推S記ac router
只係未update ax果部上去
不嬲就係
最大問題係一般用家好難識set router + ap
我直接開新post 繼續討論
大家冷靜理性討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞