Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
3頻款理論上全部都係獨立5Ghz backhaul
純粹係屋企多左部NETGEAR Orbi AC2200
所以想睇下用緊R7000既話, 有冇需要換?
唔知兩部既覆蓋同速度係咪差唔多?
EA9350
velop 叫自己做dynamic backhaul
唔係dedicated
收到差backhaul會跌2.4g
好似
原來咁
咁收得差會轉去2.4咁仲好啦
返去試吓先

但明明我自己冇分過partition 同埋插pc都係shower 1隻5TB
Mesh router 有無用緊?有無頭痛訓唔著?。功率大左
其實如果隻router真係讀唔到GRT 咁我拆3個drive, 2tb 2tb 1tb又得唔得呢
未試過 真係唔知
trial and error下囉
得閒我再google下
電子野就係咁on9
每次都有唔同玩法
R7000用耐左就會成日斷,好廢
有無人用緊ASUS AX86U?有無伏?會唔會成日過熱或者斷線?
各位巴絲想請教下
屋企大概750尺
買咗netgear orbi rbr20 mesh wifi裝左係a位同b位
但係b位訊號收得唔好 連唔到a位
所以裝左個home plug係a b位連住兩個裝置
而且睡房開住門會收左a位個訊號
淨係收到三格
要手動重連先會收翻b位個訊號
因為睡房有個儲物間隔住多咗一面牆
所以得a位router 睡房閂埋房門就收唔到訊號
想問有咩方法改善/有咩router推介?

A同B 調去 上面牆
光纖條線係A個位所以A個到郁唔到
同上面睡房冇位放router
咁隔左厚牆應該係死證
開po條友係唔係精神分裂呀!
Topic同個po叫人唔好買支那牌子
推篇就不停推薦支那華碩嘅產品
唔推薦埋小米同Tp-link?
係唔係跣人買完支那碩奶野之後
用「支那牌子」做理由唔俾人係個po投訴??
換其他router係唔係都冇用?
試下B調去9字左邊幅牆
個到有個魚缸櫃放櫃入面知唔知放櫃入面得唔得
如果得既話諗住買多件abc咁放
巴絲求教
全屋500尺,兩條粗黑線係厚牆(30cm)
紅點光纖位,房B用電腦
暫時諗法係一部router穿晒全屋,再拉線入房B比電腦用
有無邊部router推薦

有冇巴絲幫幫忙
A位盡左
B位放入去儲物間 盡右
我都用緊7000,師兄你5.0近排有無成日斷signal?

我有d舊機連2.4就無事

幾部新機,notebook 連5.0就一日斷幾次
冇斷signal wo
我部機都用左兩三年
我有啲機連2.4
有啲就5
但都係冇斷線問題,反而仲覺得幾穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞