Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
原本用緊,係房收得到小小,所以想換隻勁啲
唔該🙇🏼‍♂️🙇🏼‍♂️
宜家係咪1000mbps仲係買mx4200, 定已經有後繼機?
Velop ax4200,多唔多ching會分開2.4ghz 同5ghz唔同id ?

本身用緊orbi ac,少少後悔買ax時貪新鮮揀左velop
個人用後感:
發覺比起orbi,velop好易就跳去2.4ghz;
node之間嘅shift遲鈍(慢之餘, 有時由node A 去近B嘅地方,
佢轉去node A 2.4ghz都唔識連去node B嘅5ghz);
唔穩定(隔一道牆嘅同一個地點測速可以相差2~300Mb)

Btw, 如果用wired backhaul,
佢係咪會自動放多一條5ghz出黎&自動幫啲devices分流?
洗唔洗我自己去較?
有冇巴打想買XT8
有set全新白色2pack放
出街得500 你可以去到580咁勁
我由房 video chat 行出埋廳都冇事㗎啵
可能遲鈍左我唔知啦
唔識轉node 就視乎擺位 太近唔轉都唔出奇
唔set ssid 就好似係自動
不過運作成點唔清楚
至於測速 如果係分機後測 係大機會d有波動
暫時未有後繼
Linksys Atlas Max 6E
單隻499鎂
豐澤mx12600特價$3298
用兩部MR7350同mx5502有冇大分別?
想要多lan同mesh,會用有線連router
屋企長條型15米,700呎左右
wired backhaul 兩隻都得
MX5502 ax5400 wifi bandwidth 大啲,多wireless devices 有用
MR7350 就每邊多一個lan, 但wifi bandwidth 就細啲
想問下屋企400尺, 1000mb寬頻
平時會駁兩部macbook, 兩部iphone, 兩部ipad再加smart tv
有冇router推薦?
budget $1000-2000
Thank you!
射程範圍兩者差不多?
覆蓋率緊要d
範圍一定係MX5502 AX5400 4x4 天線,MR7350 AX1800 得2x2 天線
直接等wifi 7 好過啦
mx4200 公廁
mx5502 應該2天線嚟
mx4200 先4天線
AX5400 喎
2.4GHz 600Mbps 2x2 + 5GHz 4800Mbps 4x4 with 160MHz

我見官網寫 2x2 咋
1024 QAM + 160Hz 標準速度係1200 定2400
pccw 有單條2.5G
不過hkbn仲有排先完約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞