Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
linksys MR7350 好唔好
有無d穿透力強ge router推介 (性價比高)
用緊ASUS 3XX 左右既ROUNTER 佢好似成日個WIFI 都唔穩定

打機D PING 都成日時高時低

如果要換有冇平平地用一年度

300呎無牆
入手幾日 Linksys7350好好用
想問下房有部desktop ,有咩方法配合到?
ps 隔得遠收得唔好
想問下如果買sim router, 4g LTE 定點用, 而家應該買lax 20有wifi6 ax1800好, 定係nighthawk m2有2gbps 但得wifi5好
一係平平地$2000樓下4G-AX56, 一係直上5G FGW3000
準備轉1000m,想問下RT-AX3000好唔好用?
唔好意思
想問下除左netgear m1 m2 果啲
重有無pocket Wi-Fi 係有lan port ?

如果無
而家重建唔建議入m2 ?
定m1 已經夠用,因為好似相差幾百,係咪有新買新好啲
M5 太貴唔會考慮
用緊網上爬1000m, 近排買左牙石tuf ax3000, 想問下個5G setting 係咪跟返頭post A4咁set就ok? thx
想問下 mx8400
同 mx5502

見價錢差唔多
如果 mesh 中間行 lan backhaul
5502 係咪會更好?
裝置都幾多 大約50-80個左右, home use
咁有冇其他建議?
500尺
有 lan 入房

60 device 主要有30個係智能燈,
Budget $2-4000 主要想穩定
定一隻5300 先 唔夠再加隻4200
8400 la 咁多device tri band 好d
不過如果你全部都係iot device 5502 都得
可以試咗個實際情況先
不過唔係開放空間總會有啲地方收得差
你預都係要兩隻㗎啦
唔係mesh 冇3頻都得啦
揾ax86u嚟比較係為咩?
唔想用asus?
想問下如果寬頻得1000M
咁例如買咗AX3000 其實係咪姐係用唔盡個router?
新買隻linksys e7350 5ghz收到5xx ,但2.4只收到8x,我已經用iPhone 13pro同iPad air3做test,點解會咁?
要性價比就要d link果d
mr7350 都算係穩陣之選 不過就貴d同spec 比較入門
asus rt ac 1200g+
dlink邊隻好呀

另外 tp link隻 mesh deco 9
好唔好用
買多部整mesh
買wifi usb 引條天線去接收靚d嘅位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞