Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
剛換了ASUS AX-86U,用緊1G 寬頻,但速好似有d問題

無開Qos ,只連接一部電話或多部機速度都係差唔多,請問會係咩問題,唔該🙇🏼‍♂️🙇🏼‍♂️
漏咗講我係用緊PCCW 寬頻🙇🏼‍♂️🙇🏼‍♂️
請問linksy e8450同mr7350 邊隻好
E 同mr有乜分別,感謝大神
E直立式內置天線
MR 平時router咁樣
8450 快啲
大家都有easy mesh
E8450 去到ax3200
其實抵唔抵用?

定直接上mx4050?
其實係睇budget
你咁講不如加多少少上mx4200
我本身遇1000左右
諗緊買mr7350
但又睇到部ax3200

諗緊邊部收得好d
mr 係mesh 可以夾velop
係咪easy mesh就冇印象
8450一開始未拎easy mesh cert 唔知依家有冇 最初得9450係cert左
e系列唔建議入手
好在問一問,唔該晒大佬!
睇返e系列全部最新fw 係有easy mesh cert
但係都唔建議
都係mr7350同mx4200揀算
如果屋企仲係得100M係唔係用RT-AX3000同RT-AX56u都冇分別
想問下
租緊劏房 隔離係業主
我用緊業主個wifi + 個支那wifi extender re450
個extender係廳
間房2.4hz收到3格 5hz收得2格
打lol個陣間唔中就會爆曬ping 2.4同5 hz都係
想問有冇方法解決?試過移個extender近房少少都係咁
關唔關多人用事?
我間屋大概200尺
用extender 爆ping正常
有無解決方法
有冇得放條LAN線駁自己router
無呀同隔離屋隔住牆 如果唔係都唔洗用wifi 打機
100mbps 買ac router算啦
可能講緊廢話, 用LAN穿牆係咁可靠做法, 非主力牆就睇吓可唔可以鑽孔過幼LAN線, 或者幼線扁線沿門隙兜入你間房.
始終你同Router隔住一幅牆就已經有呢個情況, 咁你用mesh定extender其實都係一樣點都用wireless signal 穿一次牆, 反而你直接連Router Wifi更直接免卻中間點轉駁訊號..
[/quote]可能講緊廢話, 但用LAN穿牆係可靠做法, 非主力牆就睇吓可唔可以鑽孔過幼LAN線, 或者幼線扁線沿門隙兜入你間房.
始終你同Router隔住一幅牆就已經有呢個情況, 咁你用mesh定extender其實都係一樣點都用wireless signal 穿一次牆, 反而你直接連Router Wifi更直接免卻中間點轉駁訊號..[/quote]
想問下啲新手野 因為最近先發自自己屋企係光纖1000m (網上行) 但Wi-Fi 係垃圾tp link 而且一直將lan 線插落 tp link 到 限死自己電腦速度 最近改返插落佢個華為modem
咁我如果換左個勁啲既wifi 理論上插落Wi-Fi到定modem到
同埋under 1000 係咪推介 ASUS rt ax-56u
感謝各位巴打
房外面冇乜位擺不過平時房其實收到兩格,咁又o唔ok呢?
光纖》光纖盒》modem 出lan線》router 咁駁
理論上modem 個wifi係廢
功能揀asus netgear 傻瓜揀linksys
2格咪會feel到疾疾下/斷
叫做好過冇囉 不能期望套mesh 完美解決到你嘅問題 但估計都有改善嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞