Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
頂盡筆值 買部asus囉
其實 2 / 3 頻普通手機 / laptop 睇下片 上下網
有咩大影響
因為我見呢個好似都三頻
哩個價錢應該都係推介MR7350?
想問網上行華為2合1modem接駁左去Asus router之後係咪無得唔開華為本身個wifi連結?
Yes
你有華為既password 咪入去disable 佢個wifi
頭post 寫住rbk352 係雙頻
主要影響 mesh嘅穩定性同子機連出去嘅速度
慢d咁囉 唔打機冇問題嘅 覆蓋到就夠
另外就係2頻機規格普遍低階d 覆蓋會廢d
有冇師兄用緊HKBN WIFI 6 router 係咪好伏
OFCA幾時先批wifi 6e?

做嘢慢吞吞
想問下,我本身用緊ac68u,會搬一間大少少既,所以想set個mesh. 點樣做最好?

1.買多部au68u?
2.買部新d款既asus router?
3.可唔可以買部單件 zenwifi xd4 ax1800去組個mesh?

thanks
500尺
買2部 Asus ax3000 or tuf ax3000 好
定 一部 ax88 好?
大約2x-3x device , 因為有智能燈
要用電腦?新手唔識
wifi 6e router係唔係唔用得?
想換左隻AX88U佢
另外有冇人用HKBN會成日斷線?
想問下啱啱申請咗網上行1000mb
屋企300幾呎 平時MacBook同電話上網多
間唔中玩下PS4
想問下有無咩Router介紹 只求速度穩定同接收良好
Budget 盡量想平啲 大約500-1000
理論上用左都唔知嘅
有無人知MX4200可唔可以熄左個燈
夜晚好鬼光,手機setting又好似無得搞
冇得熄
自己揾貼紙遮
三頻:
Asus ZenWifi XT8 (2p) - AX6600
Linksys Velop MX8400/MX12600 - AX4200
Linksys Velop MX10600 - AX5300
Netgear Orbi RBK752/RBK753 - AX4200
Netgear Orbi RBK852/RBK852 - AX6000

邊隻較抵玩?
用過Orbi (ac) 好廢唔敢再用
Netgear Orbi RBK752/RBK753 - AX4200
Netgear Orbi RBK852/RBK852 - AX6000

同一個面積,計cover 的話
852 (兩個)會強過753 (三個)?
Linksys E9450 Ax5400 vs net gear orbi RBK352

係咪應該揀前者
如果兩者都唔洗錢
天線強度係差唔多?
Linksys Velop MX8400/MX12600 - AX4200

Linksys 係咪抵玩啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞