Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
跟完唔掂再算
基本上都係
wifi 規格遠高於wan speed
不過wifi 好多時都用唔到去理論速度
2.4 80幾算係差唔多
用落冇明顯lag 唔好深究住
傳輸地區轉左美國未
姐係其實個寬頻plan要3456千M 先至用得盡依家wifi6 嘅router? (理論上)
理論係囉
就算係2天線都已經上到1200mbps 或再高d
OIC

請問點解要轉傳輸地區?同埋響邊度轉?
唔該c兄先

講多句我附近有10幾個router 應該好大干擾

插番lan線 好似無事啦 d ping 數

如果想係Wi-Fi 好穩定 係唔係無方法

如果貴既可唔可以 頂得住干擾
dl 個 wifi analyzer
揀少人用嘅channel
美國功率高d
e7350 我唔識 個ui太19
唔知你玩邊隻智能家居,但起碼MX4200 係唯一support Apple HomeKit, 如果你係玩Apple 既就一定穩陣
原來咁,80幾mb夠唔夠行Netflix 4k?
單機 x5460 $999
mesh 嘅話就建議用返linksys netgear asus 或者其他大牌子
真係要平就 dlink 2部x1870
tp link不建議
D-Link都係ax1800 咪X1860, 不過無mesh

TP-Link頭post 講明唔推大陸野,m9 同spec 買Linksys Velop WHW03
冇機係手上試?
理論上 夠穩定80幾係夠4k
但係真係要長期都80幾咁run
係wor.... 我都唔知tplink係大陸野 sor...
有無 mesh wifi 6 你圓型ga...

屋企人 堅持要圓型
冇,準備買新電視,依家果部差唔多用咗十年
dlink 單機建議 x3260或 x5460
入門果2部應該有伏
圓型一定得tp-link 先有,Asus zenwifi / D-Link Covr 就柱體但就圓角 你睇你屋企人接唔接受
d link x1860 算唔算
真係圓要eero mesh
咁真係難講
到時唔得咪換router
部e7350星期六先買咋,我只係好奇點解2.4收得咁差
話左小伏
手氣差
試下執執擺位
ac mesh 都得就仲有asus lyra 同 google wifi
再試試先 因為我岩岩用個鎮都專登揀比較少人用既channel 個鎮冇禁嚴重

我唔知佢係cheap野快打柴定其他原因
近排隻router壞尻左,想買返隻新
睇左睇覺得MX5501幾好,但香港係咪無地方有得賣呢隻單支
好似賣親都2-pack/3pack咁,想請教巴打知唔知,麻煩晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞