Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
老電應該好順冇乜問題
係近排無啦啦間歇性上網好慢 lan同wifi 都係
無理由router咁快懷呀
咁你有冇試過唔經router
lan線直插佢部光纖機/數據機再test過先?
未試過
但係我啱啱發現
我用緊iPhone 13 pro 依家上唔到網
另一部iPhone X就正常上到網
兩部機都係連同一個2g Wi-Fi
咁會係咩問題
iPhone 13 pro重新連過又上到網
咁怪
未見過呢個狀況
我都唔係幾識sor
btw 你試左lan直插數據機先
呢個方法isp嗰d師傅都係咁樣叫你咁test
過咗一分鐘又上唔到網
但係iPhone X仍然正常 所以係我電話問題?
咁你電腦呢?
冇事
我一路打緊Fifa都冇斷線
似iPhone13有問題
你仲有冇其他device去試?
但係屋企人尋日都話電話上唔到網
或者你要換router先試得到

btw 你電腦係咪一直都正常上到網?
上到呀
同我部13 pro新買應該唔關事
唔係wo
我睇見網上有人講iPhone 13 WiFi好唔穩定
經常斷線wo
真係可能係關iPhone事

你家人上唔到嗰部係咪都是iPhone 13?
屋企人就大陸機
但係都唔明點解我13 pro都上唔到網
換router試啦一係
留名
我見asus Zen AX1800 好似都幾靚仔
想入手 但無乜review
抵玩嘅, 依個價錢唔好咁多要求啦
我發現電話斷Wi-Fi就連過就冇事
買左2件裝Linksys Mx4200用左2日想係到分享下

1. 我用ios ver個Apps好垃圾,好易crash, 特別setting 2號仔果陣

2. 用apps speedtest長期950mb,用speedtest apps同通訊局test得500mb(電話wifi test)

3. 速度唔穩定,平均電話收到500mb,但係有時test只係收到2xx-3xx,情況比例大約7穩定:3唔穩定,但係都夠做

4. 1號仔運作都穩定,但2號仔會有時紅左燈要重開
,唔知點解會咁

5. 電腦會再經lan線連接2號仔,速度都算穩定係600mb左右(apps set左做優先),但問題就係2號仔間唔中自己hand左機紅左燈就比較麻煩

6. Setting方面,set 1號仔果陣就5分鐘搞掂,set 2號仔搞左2-3個鐘,就係因為個apps係咁crash同埋show connect 唔到,但最後無限loop都最後搞掂

總結係速度都ok,但穩定度一般(兩日感受)
想手機穩定地玩pvp game
asus rt ax 3000/ tuf ax 3000夠唔夠做
我Set嘅時候好順利, 長着幾個月暫時都冇試過紅燈
有時得返200 MB係咪自動轉左2.4G 因為佢係同一個SSID
你係咪setup冇將兩部機放喺正隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞