Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
請問我本身用緊單機router(ac68u)

想換個wifi6嘅再轉埋Mesh router
考慮緊mx5400 想問插線表現係咪同單機無分別?

我兩部mesh都會用明線駁埋用

Mx5400係咪都OK?呢部要比較係咪會同orbi752比?

PCCW 1000m
500呎 用緊Ac86u + Ac68u 行Aimesh
尾房Speedtest 得3x-5x Mbps

如果換ASUS TUF-AX5400 單一隻會唔會好大改善?

定係最低限度要留其中一隻AC ROUTER 行Aimesh ?
Sorry 原來係MX5500
冇得mesh
睇下d link果隻有冇得set 做wireless bridge
唔係咪lan bridge
視乎floor plan 同擺位
住得1000呎就mx4200啦
是但app store頭幾位果d咪得
ASUS TUF-gaming AX3000
PS5 Cat6 lan線插落佢個Gaming port,其實係唔係佢官方所講優先傳輸/ 低延遲?

因為感覺唔到分別係邊,定係要開埋佢software入面既game boost同QOS ?

玩game成日都出紅箭 high ping

感謝解答
lan 都爆ping應該係server/ isp 問題
單隻嘅話直頭收唔到啦
你off左隻尾房嘅ac86u 再test就知好d定差d
86u 都算係高階野 再買貴d 覆蓋上都唔會有太大分別
你指係game server嗎?
明白

咁其實router嗰啲game feature有無用?
個floor plan係咁 圈住嘅就係依家router個位
1/2號房個位成日都會disconnect(用緊r7000
如果用Mesh wifi 應該點擺好
我自己覺得係gimmick嚟
如果你本身好多野同時用緊 / 插左幾個lan port
咁理論上插左gaming port 果個device會係優先拎資源咁囉
估計係normal port bt緊果陣會識limit左個速度令到gaming port果個唔會被太大影響咁掛
擺過對面牆應該mesh都可以唔洗
感謝🙏🏻
即係取考多
唔計呢d野 個spec係買得過嘅
你如果用 wired backhaul 去form aimesh, 咁就可以改善個問題.
AC86u 同AC68u 都係雙頻, 如果用 wireless backhaul 去 form aimesh就會無左個5G. 2.4G 行3X-5X 都算係正常水平
你講MX5502?
插線用dual band 冇問題
拉條Lan 線插Lan port
行bridge mode
啱啱部R7000 死咗個5Ghz 完全認唔到,睇嚟夠期,本身另外用Lan駁咗隻asus RT-56S 當extender 咁用,暫時睇咗兩隻:netgear XR1000 同asus TUF-AX5400,想問邊隻會好啲?

用緊HKBN BB100,屋企大約十幾隻device(計埋wired LAN)
點解同一個位(隔一道牆)macbook收到~400mb,iphone 13pro就得個位數
係咪因為13pro嘅天線唔夠勁?

Velop mx4200,1G寬頻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞