Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咁呢樣就你選擇㗎姐
所有機都有粒reset 制
揾支針吉佢10s 就會reset
然後重新setup過
我岩岩上網睇
佢話router 會有登入既account 同password???
我完全唔知有呢樣野喎
咁我買個新既返黎係咪都要入返我舊果個既router 既ac同pw先得架?
理論上dhcp 唔洗打ac pw
真係pppoe先要
但我點知我果個係pppoe定dhcp? 有冇方法可以知
啱啱上網見到話pppoe係唔會係電腦啟動後立即上網?要先透過PPPoE進行撥接?
到時setup 就知
理論上都係dhcp 㗎啦
唔洗深究
咁想問係咪姐係我買個新router 返黎
如常插線就得?
係嘅
到時setup 你就明
香港有ROG Rapture GT-AX6000賣未?
我想請問Askey router得唔得?
https://www.askey.com.tw/about/
你要問即係唔得

買埋d小眾牌子
即係預左你自己有好強嘅動手能力
可以應付d奇怪問題
大牌子唔係無問題 但多人用點都會有解答

但你又要上嚟問
即係你唔ok

乖乖哋買番大牌子啦
點解要喺香港買

想做水魚?
咁唔用HKBN部機轉駁 rouer , 有邊款router可以直插光纖
有都唔得

要入番晒佢hkbn d setting

如果係得嘅
神早d巴打換晒pkkw舊垃圾華為HG8045伏中之伏
就算有都冇用
因為isp 只認自己嘅modem 派ip
如果佢本身俾左部modem你 基本上無辦法唔用
光纖modem 唔會平得去邊
個結局都係會自己另買wifi router
同埋用佢嘅modem 基本上冇咩大不了
咁又唔係咁講 askey under Asustek定由asustek 分拆出嚟 唔常見唔等於細牌子
睇到佢部ax router 係用 iqx8072 高階高通u
4天線
睇spec 嚟講幾靚 應該買得過
問題係邊度有得賣
咁不如買番共碩

askey亞旭 n 年前做開電話modem
係比共碩收購但一直蝕錢 轉唔到型
斷咁耐 屌屌isp先
跟手再留下證據再發生就上代理換
依隻我諗 HKEPC 都未必答到你
個故仔係咁嘅
我睇到呢隻O2 homespot router可以係router加電話
https://shopee.tw/O2-HomeSpot-4G-LTE-SIM%E5%8D%A1Wifi%E5%8F%B0%E7%81%A3%E5%93%81%E7%89%8C%E5%88%86%E4%BA%AB%E5%99%A8%E7%84%A1%E7%B7%9A%E7%B6%B2%E5%8D%A1%E8%B7%AF%E7%94%B1%E5%99%A8b315-b818-b311-i.25511751.11224011399
諗住遲啲如果要搬屋用唔到寬頻就用sun mobile 4Gplan咁就可以上網加電話咁用
水貨你要睇清楚支援咩手機頻譜啵
然後得ac wifi 就是撚但啦

E9450更新左最新
即刻連唔到
唔插佢 電腦就上到網
插返部野就上唔到
係三盞藍燈
無著橙燈
但都上唔到

屌佢老母
部電子垃圾咁多問題
一開波唔關自動更新就
凌晨12點一定斷半個鐘
關左之後
久唔久又會斷一下 要reboot
On lun 9
依家更新完就咁撚樣
On9
還原原廠設定就搞掂
仲要係已經最新版本
其他野無較過
港行ASUS 貴過 Amazon taobao咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞