Router路由器 集中討論區(48) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
用緊 HKBN 既 Router , 但佢直接插住光纖

想換 AX Wifi 6 既 Router , 應該點選擇?

睇budget
你可以打上客服叫佢轉Bridge more
Asus TUF Gaming AX5400 vs Linksys MR9600 vs Linksys MX4200
請問邊部接收強D? 500呎地方
問過客服,佢地未有換機或升級plan

buget 都係1500 內,400尺 無乜牆

行 1GB + 1GB 寬頻 應該夠用
依舊真係世界級垃圾 訊號弱 steam or bt down太快會上唔到網
想換左佢,但唔知乜野 Router 可以插佢條光纖線
你叫客服轉bridge mode
Router插後面就可以
同問
用緊Linksys MX5502
係咪最好都係分番開兩個頻好D
轉bridge mode 仲出唔出到 2x1000 lan?
分開獨立連係好啲,方便2.4GHz 舊裝置連,同埋直接連5GHz 係會快啲
咁你一條線插電腦,一條插router放Wi-Fi 未用到囉
想問下各位巴打
今日hkbn拉左條1000m光纖
駁mx5502 係廳

子機擺房 lan去電腦

用佢個app test

係房用電腦test就次次都上到8xx但去唔到9xx

電話係廳主機隔離speedtest 就2-4xx

咁樣正唔正常
算正常
師兄我想問問係唔係打上去叫佢轉就得
之後要點SET野?
我依家用緊AX86U
1條線插ROUTER 另一條線就插電腦
想問下砌左部新機之後個網就一直出現問題 會斷線

佢唔係斷好耐個種 係平均每30秒就會冇啦啦斷線一秒 下1秒就會自動連接返

但將MODEM接去ROUTER條LAN線直插落電腦度就冇事 一秒都唔會斷
咁即係router 有問題
一係router 插落電腦嗰條出問題

但換左線情況都係咁

想問咁係咪router 壞左?
reset router 試下
如果wired mesh 可以一試
wireless嘅話我會揀mx4200
HGC?
班仆街話轉唔到,除非佢耍鳩我,食撚咗兩年,仲有一年,完咗即刻cut 用到火都滾埋仆佢老母臭街!
唔洗轉 自己買router 接係佢呢舊名叫gateway嘅modem到 用自己router 出wifi
無得唔用佢舊野? 要當modem 咁用?
冇 modem 係isp控制
我唔識點reset
定係我直接買個會唔會方便啲
我呢個都用咗好多年下
好似係3香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞