[少甜]《平安夜同女神一齊訓 但我竟然變左做隻貓》

967 回覆
266 Like 6 Dislike
照等!
靖累得躺在地上就睡,睡覺的時候還抱着木板。澄坐在梳化上,閉目養神著,聽到我的動靜後,突然開口叫我。

「月,過嚟。」

我跳到沙發上,定了神的看著她。

「如果有咩事,我哋大家可能都會被捕。冇人睇住你嘅話,我好驚佢哋會捉你返去人道毁滅。應承家姐,如果有咩事嘅話,跑上上層,我間房個窗,留咗一個窿仔,你應該可以喺嗰度跳落去。」澄語重心長的說,「我希望你聽得明。我希望你唔好怪我地。知道嗎?」

「唔會、唔會、唔會!我唔會一個人離開。我哋係一家人,齊上齊落,你哋唔喺度,老竇同埋娘親唔喺度,我自己一個喺出面有咩意思?」我搖頭說。

「貓仔你唔好搖頭。爸爸唔喺度,長女為父,要聽我話,知唔知?」姐姐摸着我背上的毛。

「家姐…」

突然,屋外傳來一些噪音,是人群出現以及堆土機開動的聲音。

看來要開始了。

「細佬,叫醒你家姐同埋媽咪。」澄對靖說,我跑過去用肉球拍醒了他。

「…吾…知道了。」靖從地板坐了起來,用手捽了幾下眼皮,然後站起來,跑上樓梯。敏青聽到聲音也自己醒來了,穿起外套,走出房間。

「妹,要嚟啦。」

「…嗯。」

靖還有兩位母親,從樓上走下來之後,過了幾分鐘,開始聽到有人在門外聚集的聲音。不消一會兒,屋外有人用力的拍門。
「砰!砰!砰!」

「根據《收回土地條例》,政府合法而且有權將呢間屋同埋土地收歸,用以發展嘅用途。我哋會根據市價,合理咁樣作出賠償,請你地盡快離開屋內,交出鎖匙。」一個男人在門外說。

澄澄舉起食指放在嘴唇上,做出靜音的手勢,大家不發一言,只站在門後。

「砰!砰!砰!」

「你哋嘅鄰居、呢條村嘅其他村民,大部份都已經非常合作咁樣撤離。你哋呢種釘子戶嘅行為,喺法律上並唔容許,香港作為一個法治社會,好需要市民嘅鼎力合作,先可以繼續正常、健康、有秩序咁樣發展落去。多年來,政府努力經營,小漁港得以躋身成為國際之都,我哋絕不容許少部份嘅害群之馬,將咁多年累積以來嘅成果破壞。」男人的語氣變得強硬起來。

「你講乜撚嘢呀!」靖忍不住大叫還口,澄雖然想阻止,但亦明白弟弟的情緒。

「暴力係冇辦法解決問題,你口中嘅語言暴力都係暴力嘅一種。香港作為法治嘅社會…」

「你收聲!」敏青大叫。

「乜嘢野法治社會?口口聲聲講法治、講法律,你嘅法律合理咩?硬繃繃堆砌而成嘅法例,為左所謂城市秩序粉飾太平,你口中所講嘅秩序,係唔係大部份人所認同?你地有無顧及過住喺呢度嘅居民嘅感受?你地有冇顧及過住喺呢個城市嘅人嘅感受啊?」敏青歇斯底里的反問,我從來沒有見過她如此激動。

「我同大部份嘅市民都相信,發展係正確嘅決定。你哋少數人嘅自私行為,係唔應該凌駕大部份人嘅利益。」男人在門外反駁。

「哈,『大部份嘅市民』,唔講真係以為你哋問過佢哋。」連本來最冷靜的澄澄都忍不住還口。

「正如我頭先所講,大部份人已經接受咗我哋嘅賠償方案,離開咗呢度。你哋只係少數人。」

「以強凌弱、恃勢凌人,被迫屈服嘅時候,就俾你地硬生生咁講成『接受』,唔願意接受嘅人,就俾你哋用暴力、用生硬堆砌嘅罪名屈打成招。你口中所講嘅國際之都、法治城市,就係用星斗市民嘅血肉之軀、夢想、同埋多年嚟嘅奮鬥堆疊而成。見到唔公義、唔合理,想要反抗嘅人,就係你哋口中所講嘅『少數人』、『害群之馬』。咁樣冠冕堂皇嘅說話,你講出口嘅時候自己有冇打冷震?」敏青激動的叫著,一邊說、一邊激動的流淚。

「…」外面的男人沒有說話。

過了大概一分鐘的時間,在外面的人更多了。

「入面嘅人聽住。」一把低沉的男聲說,並非剛才的男人。

「你哋已經涉嫌干犯若干罪行,我比五分鐘嘅時間你哋,如果你哋唔自願走出嚟,我哋會用適當嘅武力,採取合理嘅行動,進入屋內將你哋制服。」

「你俾多五百年我,我地都唔會行出嚟!」平常懦弱的媽媽,鼓起勇氣的大聲吆喝。

「你哋身處嘅係政府嘅土地,我哋有權咁樣做,亦都有法可依。」男人說。

「真係好笑,『政府嘅土地』,你講出嚟自己唔會笑㗎?」澄澄大聲還口,「我話俾你聽,呢間屋,呢條村,係我-地-嘅-屋-企!我俾5分鐘時間你哋,躝-屍-趌-路!」
lm
「警方已經作出適當而且多次嘅呼籲同埋合理嘅警告。屋入面嘅暴徒聽住,我哋下一步將會採取適當嘅武力將你哋全部制服。」

男人像機械人一樣重複。

過了平靜的幾分鐘後,屋外面的人好像找了一些工具,用力的撞著家中的大門,門還有我們釘上的木板,猛烈的搖晃,有一種隨時要被撞開的感覺,看來我們都過分高估了木板的作用。

敏青抱起我,做好隨時要被他們闖進家內的準備。

「砰!砰!砰!」

「砰!砰!砰!」

「砰!砰!砰!」

在門被撞開的一瞬間,澄想要用肉身擋着門,但她作為一個普通女性的軀體,當然沒有辦法抵擋外面一群男人還有工具的衝擊,不消幾秒,澄就整個連人帶門的被撞開,仆倒在地上。

家姐…

「屌你老母!!!唔准打我家姐!!!」靖見狀馬上衝到外面,想要擋住第一群想要衝進來的人,卻馬上被按倒在地上,被群人用棍亂打亂踢。

細佬…

「唔好打,唔好打,求吓你哋唔好打…」敏青的母親跑到屋外,跪在那群毆打弟弟的人面前苦苦哀求着。

正當敏青想要出去拯救自己母親和靖的時候,另一群全副武裝的人衝進了屋內,母親連忙拉着敏青和我上樓梯,自己卻擋在樓梯口,捱著棍打都想要讓我們兩個逃走。

「走啊!上去鎖門啊!敏青、月!」母親用盡最後一絲力氣大叫。

媽…

對不起。

到頭來我還是什麼都做不了。

敏青抱着我跑到澄澄的房間內,鎖上門,然後鬆開雙手讓我離開,自己則用力的背靠房門坐下,一邊哭一邊用盡九牛二虎之力頂着門。

「月,快啲走!窗邊!唔好俾佢哋捉到!」

青,我怎麼可能會逃跑?

對不起、對不起…我的家人,到頭來還是需要你們去保護我啊。

「月,唔緊要㗎,快啲走、快啲走!你已經保護左我哋好耐,而家輪到我哋保護你啦!快啲走啊,我撐唔到好耐!」敏青看著我說。

「我唔會走㗎!!無論點我都唔會走㗎!!」我大叫著。

「砰!砰!砰!」

門激烈的被撞着,敏青用盡最後的力氣頑強的抵擋著。

「可以同到你做屋企人,係我哋一家人幾生修來嘅福氣…多謝你呀…月…雖然做屋企人嘅時間好似唔係好長,不過係我咁多年嚟過得最開心最開心嘅日子…」敏青哭成淚人。

「敏青…」

「無論點都好,我哋永遠都係一家人!」青說,然後閉上眼,屈曲起腳,好像等待死神來臨一樣。

「記住呀,月,我哋永遠都係一家人!!!」

「砰!砰!砰!」

時間無多了…

可惡啊!!!!!

為了我的家人,我大概只剩下這件事可以做了。

我跳到澄澄軟綿綿的絲綿床褥上,閉上眼,屈曲着身體。睡覺吧。

用力的,睡着吧。

「砰!砰!砰!」

睡啊!!!!

是日也好、月也好!!!

睡啊!!!

快點睡著!!!

為了敏青、為了父親母親、為了家人,日,拜託,睡着吧。

用貓咪隨時睡覺的體質,盡情的睡着吧!

睡…著…….
最後一個願望
又搞喊人
cd rom 本來無諗住講嘢 但好多謝樓主畀咗呢個故我哋 勾起咗一啲回憶 你要加油 大家都要加油
呀日要屈服
睇到好有感覺
睇到好大感觸
好希望日幫完敏青去拯救佢屋企,之後可以比一個屋企阿綠
謝謝大家嘅留言!
今晚有冇文
晏少少
「你嚟啦,黑貓?」黑貓靈變得比平常更巨大了,像巨人一樣站在那片貓靈世界的草地上,不知道是比例問題,還是他真的變巨大了。

「第三個願望!」我說。「快!」

「砰!砰!砰!」

「砰!砰!砰!」

夢中傳來現實的震動,天空猛烈的搖晃着,一條條裂痕漸漸在上空出現,一塊塊奇怪的物體像穿過時空裂縫的在這個假的天空中跌下來,天崩地裂應該是在幾秒內會發生的事,我必須要儘快許願。

「隨時凖備好了,請講。」貓神說。

「我希望,收地呢件事唔好出現,父母、敏青、嫲嫲、屋企人,可以一直住喺到!我希望,呢一啲唔公義既事情唔好再降生喺呢個城市!我希望,無其他人會再因為呢啲不公再喊!」我跪在地上說,

「我知道,我變唔返做人,根據規定,我要成為你既貓奴才或者半貓靈。我願意!我願意,黑貓靈,只要你答應我,我咩都願意!」

「嘿嘿,你地人類啊。真係太有趣啦。」黑貓靈笑著說。「可惜啊、可惜啊。」

「唔好…唔好可惜…唔好…求下你,求下你,俾我願望成真,只有咁樣,我先可以救到佢地,求下你,求下你!」
仆街黑貓靈
F5
睇嚟大家都好鍾意呢part
但係我睇到好出戲
可能因為我無見過咁樣收地

雖然都知樓主背後想講咩 但覺得有啲為講而講
Push
吓,我見過咁收地喎,最pk 的方法都有.
我哭著跪在地上,頭伏在草地上哭著,此時我才發現,自己是以人類肉體與黑貓靈對話。

「砰!砰!砰!」

「砰!砰!砰!」

夢境中一直傳來現實中的敲門聲。

「覺得可惜既唔係你,係我啊。你咁聽話既奴才,係不可多得既人才啊。可惜、可惜!」貓靈說,「你既願望將會成真。」

「不要再見了,日,嘿嘿、嘿嘿。」

說罷,天空停止了搖晃,拍門聲也隨之而停止。但上空的裂縫不但沒修補起來,反而愈擴愈大,我抬頭看着天上掉下來的物體…不,與其說是「物體」,其實是像碎片一樣的東西,碎片愈跌愈多,甚至跌在我的身上。碎片沒有任何重量。我望著跌到地上的這些碎片,突然發現這些碎片上印著不同的影像 —

敏青在平安夜抱我回家、被車場貓欺負、第一次從帳幕內遇見綠、敏青抱著我睡、電話充電奇遇記、綠第一次帶我回家、見到失明的嫲嫲、敏青和家人為找我徹夜未眠、白衣人的侵略、雨中與父母的告別、以人的模樣與他們告別、抱敏青睡、靖對胖妹的執念、澄對愛與被愛的渴望、漁農處的逆襲、橙和她最重要的人、貓靈世界的火車站、挪威森林的木屋、主人八半點點還有僕人電波、結他的和弦、綠的紋身、雪國的日出、貓巴士茶茶、淺水灣的夕陽…

變成貓這兩個多月的影像,像雨一樣不停的從天而降。這些記憶拼圖跟著時間的順序掉落,在草地上、在我的手上,似雪花般溶化、蒸發,就像這些回憶片段從來沒有存在過一樣,而當最後一塊碎片跌進我的掌心裏之後,我抬頭望天,夢境裡的天空已經完全消失。

而當我回過神來,渾然發現,四周已經變得漆黑一片,黑貓靈早已消失得無影無蹤。我望着手中最後的碎片,碎片並沒有像其他回憶在一瞬間消失。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞