[少甜]《平安夜同女神一齊訓 但我竟然變左做隻貓》

967 回覆
266 Like 6 Dislike
輕輕一推
我停在敏青家的門外,綠則往着夕陽西下的方向走去,夕陽的生輝映在綠三色的毛上異常漂亮。要從住宅區回到停車場,綠走過那條大坑渠上的橋。

「喂。」我從遠處大叫。

「嗯?」綠回頭。

「一定可以搵到變返做人既方法。就算唔靠貓神。」我說。

「嗯。」

「喂!」

「嗯?」

「如果聽日就係世界末日,咁橋下面嘅大坑渠,就係我哋嘅海邊。我、你、嫲嫲、仲有綠,全部都會喺齊度。」

綠沒有回應,只是回頭繼續往橋的另一面走去。

謝謝你啊,日。

我內心深處浮現出綠的聲音。

(七 完)
今日係咁多!多咗好多留言,自己都有動力寫多啲!

讀者們覺得今日嘅劇情發展點!歡迎留言正評推post…或者介紹俾你嘅朋友睇!聽日繼續!

接下來會返返去敏青條線

各位晚安!
新讀者報到🤭 好好睇 睇到停唔到 一下就睇到最新呢度 期待更新😆🥰
早晨
硬係覺得綠最後個願望係將月變返做人
繼續
lm
Push
Push
感謝絲打支持
一陣有文

從窗口跳入敏青房間,她或者MK明看來還沒有回家,看來香港的公營醫療系統即使在肺炎肆虐期間,輪候時間還是一如既往的長。有時覺得「急症室」這個詞語,聽起來真的很諷刺。

沒事可幹,唯有在敏青房裡休息一下。

房間裏除了書,還是書,書枱上添置了兩本貓奴的天書。《貓咪家庭醫學大百科》,聽起來很專業的樣子,如果我有幸可以變回人類,我應該可以寫本更加專業的。

現在對於如何在女神家中掙扎求存、以及怎樣避開有躁狂症的收費亭中年男人的攻擊都挺有研究。

我留意到敏青的書架上還剩下一本教科書,是高中中文科的範文集。

這本書不是她的,而是我的。

中六那年,Study Leave那段期間,我經常會去她的家溫習,那時候我們兩個的範文集不小心交換了。

「我拎錯咗你嗰本啊琴日。」我說。

「我知道啊。」敏青說。

「你唔係有打開嚟睇掛?」我問。

「咁我每日都要背一陣範文㗎嘛!」

「快啲交換返啦咁,你自己嗰本寫咗好多notes,我乜都冇寫…」

「唔緊要啦,我當重新溫過囉…你都可以對住我啲note溫書㗎嘛!你呀,中文要考好啲!咁先可以容易啲做到作家…」敏青笑着說,我分不清楚是甜笑還只是禮貌上的笑容。

「同埋呀,你入面都寫咗好多嘢!」

「頂,唔好睇啊。」
lived
感覺會係sad故
上課無聊得很,特別是有關範文的,我很討厭背誦的內容。我當然很欣賞這些前人寫的東西,但實在沒理由要把他們全都背起來吧,這樣又有甚麼意思呢?

現代人要讀古人的作品,古人要讀古古人的作品,凡人、學者、政權所犯的錯誤還不是不停的重複起來。

老師教書的時間,我寫了很多詩。當然完全不能與李白、莊周、陶淵明這樣偉大的人比較,卻全都是我自己真實的想法和文字。

「我鍾意呢篇《最最喜歡你》。」敏青說。

//

我喜歡與妳
在新宿御苑的亭下偷懶
雨滴答滴答
還有蟬的叫聲
沒有蓋過我的心跳

新海誠喜歡村上
村上喜歡川端
大雄喜歡靜香

妳喜歡我寫的詩
而我喜歡妳

//

「唔係我寫㗎。」我說。

「真係?」

「嗯。」

「真~係?」敏青把臉哄過來,每次她漂亮的臉龐靠近我,我就會忍不住打乞嗤,大概是我害羞得有點本能上要避開。
大家放工放學未
放ed
「乞~嗤!」我別過臉掩著嘴。「真係呀。的確係我抄落嚟嘅,不過上網搵㗎咋。」

「白癡仔!」敏青開懷大笑:「好想知道係邊個寫啊,你唔覺得首詩好浪漫嘅咩?」

「唔覺喎。」我說:「純粹上堂無聊冇嘢做。」

「不過我唔想做詩或者小說入面嘅女主角啊。因為通常都好慘。」

敏青說:「通常一係有絕症啦、一係有抑鬱症啦、一係相愛但係唔可以喺埋一齊。全部都係好難過嘅事,我一啲都唔想發生係我身上。如果呢啲係獲得浪漫要隨之而來嘅事,咁我寧願唔要浪漫。」

「咁你想追求點樣嘅愛情?」我問。

「簡單呀。就係簡單咁樣陪伴住對方。喺對方面前,係舒服同埋完全嘅自己,唔需要裝模作樣,但係都同樣可以分享自己嘅喜與樂同埋情感。」

「亦都唔可以嫌棄對方。」我補充。

「無錯!我會想帶我男朋友見我屋企人啦,我都會想佢可以帶我見佢屋企人、朋友。我哋會有各自嘅圈子,不過都有重疊嘅人生部份。冇重疊嘅時候,佢都唔介意會同我分享有關佢嘅事。」

敏青說,「唔單止大家喺大家既『現在』入面,仲係『未來』入面。」

「聽起嚟,唔算係好複雜嘅擇偶條件。」我說,我在想自己到底是否符合敏青的標準。

可是在喜歡的人面前原原本本的做自己,實在是太難了。因為我本來就是一個很差勁的人啊,也沒有厲害的長處,如果放咗一百個人裏面,我大約就是排第70位的那種人。

如果在你面前,不裝模作樣,你大概不會跟我說話吧?

「咁你呢?你想要點樣既愛情?」她問。

「我無諗過。」我說。
情緒有點問題
對不起大家 今晚更不了
加油
樓主加油!!睇得出樓主好有心好愛寫文
Push
謝謝你!
似乎會搞喊人既
樓主保重 唔使對唔住啵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞