[少甜]《平安夜同女神一齊訓 但我竟然變左做隻貓》

967 回覆
266 Like 6 Dislike
接下來,我在敏青的家過了幾天舒服而平淡的生活。敏青花了很多時間在家陪伴我,幫我理毛、掃背,除夕那天,甚至只留在房間內,和我一起倒數。倒是有個不速之客MK明在電話對頭跟着倒數,煩人得很,他斗膽再上來青家的話,我就再咬他一次。

我也開始學懂了像貓一樣替自己洗刷、如廁,甚至開始覺得,作為人的記憶,其實都是前世的記憶,只是走孟婆橋時,沒有把孟婆湯喝光,或者是我偷偷把湯倒掉。

無論如何,若無閒事掛心頭,做一隻自由自在的貓簡直好過做人一千倍。雖然被困在這個小社區內,但人也只不過是困在一個大一點的社區而已,不是嗎?每天為口奔波勞碌,辛辛苦苦,為的可能只是住的地方好一點、吃得好一點、未來好一點。

一個不留神,被一個濕滑的司機騎著貨車輾過,你有甚麼夢想啊積蓄啊理念哲學、甚麼前世今生愛人兒女,傷春悲秋的,都不再重要了。

貓也不會有甚麼失眠問題啊,倒頭就可以大睡,也不怕悶,一天睡過二十小時也沒關係。倒是無論怎樣睡,好像也見不了貓神一樣,頭痛死我了。

我如常的在屋外、太陽底乾曬着太陽,一邊懶洋洋的伸着懶腰,一邊思考做人還是做貓比較好的哲學問題。有比這更好的冬日下午活動嗎?我看沒有了。

還在Sem Break的敏青,拉開門,一手摸了一下我的頭,另一手故作神秘的放在身後。

「月月,估下我買左咩新年禮物比你?」敏青問。

「唔好講,我真係唔想知。」啊,可以說,作為人比較好的是,我以前會比較想收到女神的禮物。

「係新出嘅兔肉罐頭啊!」青笑著說,興高采烈的拉開罐頭,傳來強烈的怪肉味。

「怎可以痴兔兔!!!不可以痴兔兔!!!」我驚嚇的大叫。動作像那張「狗也不屌.gif」一樣瘋狂向後退。

「係咪好開心呢?」女神笑著說。

好吧,現在作為貓的我,除了每天見到女神的肉體卻無從享用外,還要接受吃袋鼠肉和兔肉這種奇怪事就是了。這樣一想,做人好像還是有點好處。

我欲拒還迎的低頭吃着腥臭的兔肉,女神則滿足的從遠處看著,不知道又在打甚麼變態主意。

當我快要吃光罐頭,而女神已經回到屋內之際,一把熟悉的聲音在耳邊或腦海中響起。

月。
多謝巴打成日推
睇下月會唔會變返做日
唔係就變左柯南無限loop
多謝鍾意
接下來,我在敏青的家過了幾天舒服而平淡的生活。敏青花了很多時間在家陪伴我,幫我理毛、掃背,除夕那天,甚至只留在房間內,和我一起倒數。倒是有個不速之客MK明在電話對頭跟着倒數,煩人得很,他斗膽再上來青家的話,我就再咬他一次。

漏左,呢到第九章開始
多謝巴打,睇得開心就好
袋鼠肉好好食架
袋鼠肉好好食架

再quote文就block 7你
一睇就睇到呢度 後悔冇出曬先睇 期待更新!!
新讀者
Gay 都冇所謂,錫番唔好唔開心
多謝巴打
當我快要吃光罐頭,而女神已經回到屋內之際,一把熟悉的聲音在耳邊或腦海中響起。

月。

綠?

月,過來一下停車場。有點事情發生了。

綠神秘的傳來心電感應,我左右探望,看見女神應該已經入屋,其他家人亦不在附近,便輕而易舉的從家門的門縫下面偷走出去,從住屋區經過坑渠上的天橋,再走到停車場,大概花了我六、七分鐘時間,比起之前快多了。

我的身體各個部位、手手腳腳的協調能力,已經逐漸適應變成一隻貓。

我輕鬆走過停車場,直至去到小綠的帳篷前,整條路沒有人或者其他貓攔著我。

「搵我咩事呀?」我問帳篷內的綠。

「你阿媽係咁搵你。」她用肉球致電到我的留言信箱。

「你有, 10個,新口訊,訊息來自9434XXXX,訊息接收日期為2、0、2、1、年12月28日…」

「快啲啦八婆。」我咒罵著留言信箱內的錄音女聲。

「仔啊,唔見咗你幾日嘅?去咗邊呀仔啊?快啲打電話俾阿媽。」

「想刪除佢收聽下一個訊息,請按、1、字、想儲存及收聽下一個訊息,請按…」

「屌。」

「嘟…」

綠幫我按鍵飛走這段錄音、還有下一段錄音。

「仔呀,你可唔可以覆返個電話俾阿媽?我打咗去朋友A嗰度,佢話你唔喺佢度喎,你到底去咗邊呀?係咪有咩事唔開心啊?」

「想收聽…」

「嘟…」

「仔,仔啊。我同你老竇報咗警㗎啦,如果你聽到可唔可以覆返我哋電話啊?仔…你去咗邊呀…」娘親的聲音隨着愈後期的錄音,越變生硬以及沙啞,聽得出來非常累以及無助。

「嘟…」

「你係咪離家出走啊?係你就打個電話黎講聲,唔使返嚟啦!我哋都唔洗等你!你咁大個人係咪仲要你老母心掛掛啊,食唔安瞓唔落啊?」最後是父親的留言。

「你、未有、新口訊。」聽罷娘親和父親十個錄音後,那把冷冰冰的錄音女聲說。

「唉。點算好?」我問綠。

「我都諗唔到有建設性既解決方法。」綠說,「當時我嫲嫲,都用左大半年時間先放得低到我。或者唔可以講放低,只係無再好活躍同主動咁去搵。」

「…」

「就算係失戀,覺得好難過,都可以搵下一段感情,總可以捱得過。但係嫲嫲,就只有我一個。我亦都只有佢一個。見到佢一個人捱得咁辛苦,仲要花好多精神時間去搵我,望住佢每日以淚洗面,作為佢既孫,我當時惟一可以做既,只係以貓既身分去探佢。除此之外,咩都做唔到。」

「…咁唔公平啊!」我說。「根本就係騙局!隻死黑貓由頭開始到而家,根本就唔係想幫我地!」

「或者只係我地既願望,由一開始,根本就唔可能得到。」綠淡淡然的說。

「激氣啊!!」

「鈴鈴鈴鈴鈴…」我的iPhone 突然間響了起來,是母親的來電。

「媽!!!」我連忙按下綠色的接通按鈕。

「唔好!!!」綠想要阻止,卻來不及了。

「仔、仔啊,係咪你啊?」電話另一邊傳來母親焦急的聲音。

「係啊,我係到啊,我變左做隻貓啊…我無事啊,我會搵方法變返做人嫁啦,等我啊!」

「仔,我聽唔到啊,我剩係聽到好多喵喵聲…阿日爸爸,你聽唔聽到阿日把聲啊?」母親崩潰的叫着。
謝謝你
每次想不辭而別時,都會諗到我媽發哂茅搵我嘅畫面,唔捨得
+1
[離題]巴打個名識嘢,小豆
推!
「仔,我聽唔到啊,我剩係聽到好多喵喵聲…阿日爸爸,你聽唔聽到阿日把聲啊?」母親崩潰的叫着。

「嚟緊!嚟緊!」電話另一邊的遠處傳來父親的聲音。

「媽、係啊、我啊!日啊!」我大叫。

綠見控制不了情況,一個勁兒的用肉球打落電話螢幕上掛線。

「喂,你做咩啊?」我問。

「我問你做咩啊?」綠說:「佢聽得明你講嘢咩?你媽原來識同貓溝通?」

「…」

「冷靜啦。」綠:「咁樣佢地只會走去多貓既地方搵你。」

「例如…」

「例如呢到。」綠說。

「點算好?」

「你快啲返去屋企附近,睇下你媽媽同爸爸有咩行動。我盡量疏散呢到附近既浪浪。」

「對唔住…」

「唔洗對唔住。行動啦。時間無多。」綠說罷,便跑出帳幕,向其他流浪貓的方向奔去。

我跟在綠的後面,然後轉出收費亭外,再加速跑過渠上的天橋,準備回去自家的時候,看到娘親和父親拿著我的MacBook,在拍着敏青家的門。

「仆街。」

我從不遠處見到開門的是敏青,便轉到屋後,從青的房間爬進去屋內。

「敏青,阿日有無嚟過搵你啊?」我在房間偷聽到母親的聲音。

「無啊伯母。係咪阿日出左咩事啊?」青問。

「阿日唔見左…差唔多兩個禮拜了,除左留左幾個電話訊息之外,音訊全無。我同阿日爸爸唔知點算好…好驚阿日有咩事…以前細個阿日有咩唔開心,都會過嚟搵你玩…點解而家會咁㗎…」

「伯母,阿日叻仔嚟㗎,唔會有事,可能只係鬧脾氣?好快會無事。你地兩個入嚟坐先,我同靖靖一齊幫你地諗辦法。」

敏青冷靜的聲音是偽裝出來,實質上聽到這個突如其來的消息,也是有點不知所措吧。
會唔會第二個願望係報夢話比老豆老母知叫佢地唔好擔心
但咁樣其實好似嘥個願望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞