[少甜]《平安夜同女神一齊訓 但我竟然變左做隻貓》

967 回覆
266 Like 6 Dislike
今朝一口氣睇曬,LM
屋企都俾人拆埋
趕得切喺結局之前留名 好sad
好希望日同敏青有好結局,但更希望日同綠有好嘅未來
雖然知道樓主你可能一早已經定好左結局
但畢竟現實真係太過殘酷 太多冇結尾嘅故事,我相信講故台嘅好多巴絲,都希望可以喺各個大大小小嘅故事,尋找到一絲希望
好似講多咗,樓主你文筆真係好好,亦都睇得出你對寫文有堅持,有交帶 出文量又好多,繼續加油啊,期待結局
支持
Lm
謝謝你巴打!

結局的確係一早定好左,所以都唔會改,唔guarantee 係完美既結局,但一定會完整咁講曬個想講既故事!

不過都唔透露太多,謝謝大家耐心等候!都謝謝大家推post、比多人左睇到!

晏dd有!
我由敏青房間的窗跳回家裡,房門沒有關上,我聽到母親的哭聲,我還在小學的時候經常跟同窗打架被罰,母親總是哭過不停,生怕我一輩子都會以毆鬥為樂似的。

我從睡房走到客廳,大家都在 — 除了父親還有敏青的爸爸外。敏青抱著我的母親,母親的面前放滿用過的紙巾,她一直哭著,哭泣聲傳遍屋內,敏青亦雙眼通紅,似是已經哭過上百遍、她的母親也不例外。

「長子為父,佢哋聽日再嚟,我一定會同佢哋死過。」靖咬牙切齒地說。

「你冷靜啲。爸爸已經比佢哋捉咗,如果連你都入埋去,我地點樣守住屋企?」

澄冷靜地說,在沙發上攙扶着自己暈眩乏力的母親,在危急的關頭,身為長女的她完全甩掉了平常的孩子氣。

說起來,姐夫也不見了。

「你連男朋友都守唔住,點樣守住我哋屋企?」靖發起脾氣來,澄卻仍然出奇的沉得住氣。

「…細佬,搞清楚敵人係邊個。諗清楚啲,我哋仲有一晚時間,講唔上係從長計議,但至少唔係再送頭啊。」澄說。

對了,如果要拖延被拆卸的期限,死守在家中好像是比較好的做法。

「爸爸佢哋會唔會有機會放返出嚟?」敏青問。

「機會好微。呢度個前區議員頭先打嚟,話爸爸同埋你契爺會被落案起訴『煽動罪』同埋『非法集結罪』。」澄澄說。

「點算好…」母親哭得更厲害了。

媽…

「會無事…會…無事嫁!」敏青強忍著淚水,安撫著母親,自己卻其實擔心得連嘴唇也在抖震。

「喵…」我輕輕的叫了一聲,除了這樣也不知道應該說什麼。家裏的情況變成這樣,自己卻什麼也做不到。

「貓仔…你返嚟啦,嚇死我呀你…」敏青從沙發上起來,跪在我的跟前,頭靠在我的頭上,用手輕輕的拍着我背。

「對唔住…」
深夜一推!
再推
「月,係唔係堆土機既聲音太大,嚇走咗你…好彩你識得返嚟…你食咗嘢未啊…」敏青本來就通紅的兩眼變得更紅了。

「唔係咁…好對唔住…青、兩位媽媽、家姐、細佬,我會諗辦法、我一定會諗辦法幫手,兩位爸爸一定會冇事、我哋一定會冇事…一定可以一齊撐落去、捱落去,一家人咁樣。」

我忍不住流淚了,流著沒用的眼淚。我哭甚麼哭啊,在這個時候,家裡只剩下我一個成年男人而已,堅強啊,日,堅強啊!

…應該有甚麼可以幫忙才是。對了,我想起昨天晚上放進火爐裏的木頭,吾…用木板封上門窗應該可以在明天抵抗一會兒。我跑到屋外,用口咬起幾條比較粗壯的樹枝,然後放到大廳的中間。

「月,你意思係用木?封住屋企?」青問。

嗯嗯!我點頭。敏青你明白了!

「我去出面搵啲木頭,附近嘅樹俾政府嘅人斬得一乾二淨,一定會有啲木塊留低!」靖大叫,然後立即跑到屋外。

「小心呀細佬!」澄說,「我去搵吓爸爸冇工具箱留低。青,你睇住兩位媽媽。」

「知道啦家姐。」

大家也出發去幫手了,我也不能怠慢…啊,家裡亂作一團,綠還有嫲嫲那邊不知道怎樣了,得趕快去查看一下。結果趁着大家也忙着的時候,我又偷偷的跑了出去。

外面突然刮起雨來,臨近農曆新年,寒流來襲,氣溫好像已經跌到十度以下,即使在黑色的貓毛底下,風吹過來的時候,皮膚還是感受到一陣歇斯底里般的刺痛。

不知為何,越走近綠的家,我的心緒就越不靈,有一種極為強烈的不安感逐漸迫近。
推!綠唔好有事啊
心緒不 打錯字!
我在綠的家門前停下,綠和嫲嫲住的房子看起來完整無缺,但那種令我不敢前行的卻步感卻一直不降反增。

我在雨中花了不少氣力,終於找到綠第一次帶我回家的時候,那個圍欄的缺口。因為大雨而變得濕巴巴的泥濘把缺口封住了,我用爪把泥刮開,泥土沾到毛上顯得有點狼狽,但雨水很快又將泥從我的身上沖走。

我來到綠家門的跟前,大門半掩着,我慢步走進屋內,橙就在玄關的位置待着。我望向客廳的方向,想要尋找綠的蹤影,卻見到嫲嫲安詳地在竹藤織的椅子上,看起來像睡着了,手卻拿着和短髮少女綠、還有貓咪在海邊的合照,而綠則平躺在嫲嫲的大腿上,一動也不動。

「佢哋瞓咗?」我問。

橙搖頭,不發一言,她看起來像哭了很久的樣子,我從來沒有見過剛強的橙這個樣子。過了好一會兒,她才回答我。

「嫲嫲過咗身。喺你哋返嚟之前。」橙說,「今朝日出嘅時候,政府派咗好多人同埋警察過嚟,逐家逐戶咁樣拍門、趕人走、拆屋。」

「嫲嫲佢好叻,佢無離開過半屋。直至佢離開人世之前,佢一直守住同綠呢間屋。」

「…」

「佢話,『我唔會走㗎,如果我走咗,孫女返嚟搵我唔到咁點?你哋成班人,有權有勢、聯群結黨、蝦我一個睇唔到嘢嘅老人家,我唔會認輸,我唔會走,一步我都唔會走』」橙咽哽着,眼睛不自覺地流下眼淚。
夜深睇 腦入面嘅imagery仲特別強
好反映現實希望大結局唔好喊到水塘咁款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞