[少甜]《平安夜同女神一齊訓 但我竟然變左做隻貓》

967 回覆
266 Like 6 Dislike
儲咗幾日睇 綠月呢條線仲好睇過敏青線
不過我肯等 等一生都等
加油
突登儲左幾日既文一次過睇
Take care啊!等你!
加油樓主,推文支持
加油我係你讀者黎!你寫得好好keep住
lm
每日安慰樓主
等你回歸
樓主加油 為你打氣!
新讀者留名已Live
樓主加油
番黎推post
樓主加油!!Take care!!
無論如何,即使發生這麼多事都好,還是總要信、總要信。我和綠一定可以找到變回人的方法,況且在貓神那邊還有兩個願望…

「我返嚟啦,月月。」敏青推開房門,疲憊的說。

「喵~」

「對唔住啦貓仔,我知道唔應該困住你,不過你真係好唔啱啊!阿明要留院啊…你真係唔准再咁啦!唔可以亂咁攻擊人嫁!」

說真的,敏青,我不是胡亂攻擊的。這樣會比較好嗎?

「知錯未!」

「喵!」我回應。

「乖。」敏青用手背掃著我的頭頂。「你今日過成點啊貓仔?」

「過得去啦,除左差啲俾人亂棍打死之外,總算幫部電話叉到電。」我說,沒有說出有關綠的部分。雖然我知道,就算全盤托出,敏青也不會聽懂。

「唉。最近都好攰啊。完左Sem之後,都好似無好好咁休息過咁,一波未平,一波又起咁。接左你返屋企,好似係最近發生過惟一既好事咁。」敏青說,「貓仔,你本身係咪住喺附近嫁?」

「係啊,住你對面。」我說。

「你有無聽過啊,我地呢到要拆啦。」敏青說。

「拆?」

「清拆重建啊,好似話政府想發展呢個區域。其實都預左嫁啦,只係無諗過件事嚟得咁快。老竇佢地無同我講啊,但我偷聽到佢同媽咪既對話。遇見你既前兩日,我仲見到政府既人嚟過,傾賠償既問題。」

這種事,我從來沒有聽娘親和父親說過呢…

我和敏青的家人都並非原居民,只是爺爺那輩就買了這幅地,但說到重建…實在是牽連甚廣,那些原居民怎會不反抗呢?不是都跟政府有親嗎?

「我唔想搬啊。雖然家姐好討厭,細佬好煩,廁所好逼,但屋企就係屋企。我邊到都唔想去。朋友、屋企人全部都住喺附近,搬左之後會去邊,我真係幻想唔到…」

我會一直待在你身邊啊。我說。

我會嗎?

如果我變回人形,那麼我和敏青大概就得分開了,但我繼續做貓,就得跟父母分開。當然,我跟敏青本來就沒有在一起,但…這可是很難得的機會。

對了,是貓神的話,大概可以幫得上忙…可是這隻弱智貓好像有點讀寫障礙,跟他說正常的願望好像都沒有用的。而且,我也沒有召喚貓神的方法。

「無論如何,我們都唔會分開嫁,係咪啊月月?」敏青把頭哄到我臉旁,我一如以往的有那種害羞的感覺。

「乞嗤!!!」我別過臉,沒有手掩著嘴。

「傻瓜!」敏青笑著說,用手輕撫我的下巴。

「你好似一個我好熟悉嘅人啊。每次我哄埋佢度,佢都會打乞嗤嫁!」

我是那個熟悉的人嗎?

「佢同你一樣都好得意嫁。」敏青用手碰了我的鼻一下,「有機會一定要介紹你地識!」

「噓,咁你鐘唔鐘意佢先得㗎?」我問。

「係啦、係啦,係咪肚仔餓啦?」敏青問非所答。

「如果你有小綠既讀貓能力就好啦。」我說。
推~
PUSH
多謝大家等我,無言感激
「如果你有小綠既讀貓能力就好啦。」我說。

青沒有回應,只是走去廚房,我聽到罐頭碰撞的聲音後,也像著了魔一樣跟着去。

「今晚食呑拿魚溝袋鼠肉罐罐!」她說。

「袋鼠肉真係人食嫁咩…」我說。

「你慢慢乖乖食,我去沖涼~」

我努力試着用肉球分開那堆混在一起的袋鼠肉和呑拿魚𦞳,但這個任務…用人手也做不了吧!

算了,不吃了。也不太肚餓。

我抬頭看見敏青的弟弟阿靖從門縫偷偷摸摸的走了出去室外,好奇的我在他輕力關門之際也偷走了出去。

靖從褲袋拿出一包蜜瓜味的萬事發香煙,新手似的把一枝煙含在口內,然後拿出火機一直「噠、噠、噠」的點火,點了大概20次才點著。

「咳、咳、咳」他一邊吸一邊咳。

「喂𡃁仔,你好似未夠稱。」我說。

「你都覺食煙好型?」靖看著我說。

「我無咁講。係咪唔識聽貓話?」

「我鐘意左個女仔,隔離班,其實只係間唔中走廊會見到對方,有時眼神會對望,我知,佢對我都係唔簡單。」靖說。

毒撚真係恐怖,我想。然後想起自己。嗯。還是情有可原吧?

「我同佢好少講野,可能佢怕羞啦。不過我見會有個男仔接佢放學,年紀大啲,會食住煙等佢。」他續說。

「…」

「佢可能鍾意人食煙啦,咳咳咳。」他一邊吸著他的萬事發一邊說。

「佢可能係真係鍾意人食煙,不過我都幾肯定佢唔會因為你食煙食到弱智咁而鍾意你。」我說。

「月仔,你覺得我應該點做?」

「放膽去追求啊,好似我對你家姐咁。錯過左就無。就算將來再有既機會,大概都只係假既機會。」我說。

「所以你都覺得我應該去馬?」靖回應,我呆了一呆,他好像聽得懂我說話似的。不,只是我說了他心中所想而已。

「去馬啦。無害的。大不了未追唔到。」我也好像說給自己聽一樣。

「喂,過嚟。」靖揮揮手叫我過去。

「喵?」(做乜鳩啊?)

「過嚟先啦。」

「喵。」(哦。)

我向他走過去,停在他的腳邊,他彎腰摸摸我的頭。靖是這家人除了敏青以外,第一個摸我的人。

「月仔,以後就係一家人了。」他說。

以後就是一家人了。

「多多指教。」

多多指教。

靖的手指逗得我很舒服,無論他會否追到那個喜歡吃煙男孩的MK妹,他的手無可否認的非常溫柔,只用來抽煙實在太浪費了吧。請問這裡有管理員嗎?到底這本是不是同性戀小說?

想着想着,我便在這種舒適的感覺下睡着了。

(八 完)
留名 好溫馨 加油
新讀者加入,樓主好有心,故事好好睇,一睇就停唔到期望更新
變日常番既話應該幾正
不過要得閒加啲甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞