[少甜]《平安夜同女神一齊訓 但我竟然變左做隻貓》

967 回覆
266 Like 6 Dislike
想大哭一場
Push

我代你哭
https://youtu.be/0AwbiQCVuTY
support u
多謝巴打
人生好難
Have a rest Ching
一齊關關難過關關過
謝謝絲打!
「我覺得我嘅愛情哲學唔複雜啊!兩個人可以遇見對方係緣份嚟嫁,世界咁大,幾十億人。幾生修來同船渡,就好似,如果你將來成為左一個好似海鳴威咁出名嘅作家,你大概就唔會坐喺呢度同我傾偈。但我哋可以成為朋友,係因為我哋住喺同一個社區,讀埋同一間學校,一齊成長,你唔覺得呢件事好神奇嘅咩?」

「前年聖誕節你先話,做作家會乞食。」我說,心想着:咦,她是不是friend zone 了我?

「可能唔會呢!同埋我覺得你嘅詩寫得好好呀!」

「都話唔係我寫㗎咯。」

「咁『佢』真係寫得好好呀。呢首《夢》我都好鍾意,但係個故事真係好慘呀。」

//

我還是會夢見你
即使過了很久
在夢中的是以前的你
還有以前的我

你跟我說你的夢想
你的煩惱
還有聆聽我的心聲

我們既不是朋友
也沒有成為戀人

在星宿下拖手閒聊
或者在海邊喝得爛醉 吃着茶餐廳的炒麵
或者在睡床上偷得浮生

這些事發生過
或者沒有發生過
好像已經變得不再重要

//

「我成日都會發夢。」我說。「千奇百怪既夢。」

「有無一個夢係好似而家咁樣嫁?」青問。

「吾…而家咁樣姐係點樣?」
「吾…而家咁樣姐係點樣?」

「姐係兩個人百無聊賴咁討論詩、同埋理想中既愛情。」

「印象中無。」倒是經常夢見你就是了。「仲要係考DSE前既一個月。」

「無錯啊,仲要係考DSE前既一個月!好奢侈啊!」敏青就,「噯,你唔覺得咁樣好幸福嘅咩?」

我當然覺得啊。我喜歡你。

「還可以啦。」我說。

「搞錯啊!還可以喳?」敏青把筆指向我的鼻尖,「如果你做到作家,你筆名會叫做咩啊?我要識得買先得架!」

「啊,咁你問我未得囉。」

「萬一我地鬧翻左呢?」

「咁鬧翻左你仲要買我既書?」我笑著說。

「唔知㗎,可能想買嚟撕爛佢。」敏青把手中的筆放在唇上思考著。「或者因為一啲原因,我唔記得左你,咁點算啊?」

「咁如果你唔記得左我,大概你唔會想買我既書。」

「喂啊!唔好駁嘴啦!快啲快啲講…你會叫咩名啊?」

「吾…唔知啊。『海邊的卡夫卡』掛?」

「嘰!」敏青發自內心的笑了出來。「唔得啊,好中二病!點解唔叫類似…嗯…『陸上的夫卡夫』?」

「小學雞。《海邊的卡夫卡》係村上春樹嘅書名。」我說。

「我知道啊~咁不如叫《尋羊冒險記》~」

「唔要,好奇怪。」我說。
take care bro
I know your feel bro
take care
「筆名一於就叫尋羊冒險記啦!你出既詩集同埋小說我都會買㗎!」

「超奇怪。同埋都話啲詩唔係我寫!」我說。

「係啦~係啦~上網抄㗎嘛~『佢寫㗎嘛』~」敏青托着頭,笑着回應。

那陣時我沒有發覺,那段日子原來美好得很。與心宜的女孩子一起準備公開考試,除了有對方的陪伴外,目標也很明確及惟一,世界依舊的美好。

社會運動爆發的日子,跟放榜來得很貼近。運動的開始,揭露了原來世界沒有我們想像的那麼美好,只是年青的我們天真。

放榜的那天,就如宣告了我們的死刑一樣,世界原來很大,有時不是你誠心許願,願望就會成真,就算有如貓神般強大的力量,夢想和現實間,仿佛無論如何也是有段距離。

「喂?」電話傳來敏青溫柔的聲音。

「喂。」

運動的期間,我和敏青,除了放榜那兩天以外,都沒有見過面,只是通過幾次電話。

「你要小心,要保重。知道嗎?」敏青說。

「我知道嫁啦。」我說。

「不如你比我同你一齊去啦,我想睇住你。」

「吾,唔可以啊。我知道你都會喺到,只不過係喺唔同既位置。」我拒絕了她。這大概是我生平惟一一次拒絕她吧。

「我好擔心你。」敏青的聲音嗚咽起來。

「我知道。謝謝你。」我說。

「萬事小心…」青說。

「萬事小心。」我回應。

後來的我們,血流了、汗流了,淚也流了。世界有因此而變得更好嗎?我不知道。但我的世界和很多香港人一樣,變得愈來愈差,和女神的世界,也拉得愈來愈遠。
謝謝你
回憶的片段太美好也太難過。回憶不美好,自然不會難過。有時我寧願所有事情也從來沒有發生過,那麼做人也好、做貓也好,也不會覺得痛苦。

但時光不能倒退,過去不會變成現在,更不會變成未來,發生的事情已經發生了,這是無可挽回的。無論如何,我們每一個也好,也得為自己作出的選擇承擔後果,無論有多後悔也好。

我或許錯過了很多很多的時機,只能許願希望敏青可以回來我的身邊,最後變成一隻黑貓。綠同樣的希望追回失去的時光,同樣的變成貓。

無論如何,即使發生這麼多事都好,還是總要信、總要信。我和綠一定可以找到變回人的方法,況且在貓神那邊還有兩個願望…
推!
Push
辛苦樓主keep住更新😣要加油ah 一切都會過ga 都唔洗太勉強自己🥺如果真係想休息都唔緊要㗎 我哋都會喺度😆
對不起大家!會恢復返更新!呢兩日好需要調整!好抱歉!
知道唔可以成日咁要求但如果仲有睇可以留言一下但無論點都會繼續寫!
有睇呀!加油啦 慢慢嚟
謝謝絲打
有睇!加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞