[少甜]《平安夜同女神一齊訓 但我竟然變左做隻貓》

967 回覆
266 Like 6 Dislike
原來係隱性gay
日之呼吸

Push
晏啲會有,啱啱起身
又咬
好吧,現在除了司機以外,其他所有假義工已經暈掉了。司機被包圍在貨Van附近的浪浪以及我和綠在後座的表演嚇怕,轉了綠燈然之後也不敢前行,只是舉雙手,然後開了車門跪在地上投降。

我咬開貨Van的尾門,跟綠跳回地上。

「辛苦啦手足。」正在圍著貨Van司機,想着要如何懲罰他的白貓,回頭跟我說。

「辛苦你啦手足。」我回應。是接受我加入他們這個圈子的肯定,我想。謝謝你呀。

「你冇受傷呀嘛?」綠問我。

「冇啊。」我說,然後在2秒之後發現自己的下身在滴血,大概是剛才貨Van拖行我時刮損的。

「…跟我返去,屋企有急救用品。」綠說,我和她兩個一拐一拐的拐回綠家,綠在這段受傷的期間,基本上都住在家中,受嫲嫲照顧。

我跳到她睡房裏軟綿綿的床上、然後躺着身子,臉朝天躺平休息。綠細心的用口撕開急救用品包裝,然後說:「會有啲痛,忍一忍。」

「啊!!!痛痛痛痛痛啊。」她把沾有消毒酒精的棉花往我的下體一刷,整個棉花瞬間變成紅色。

「忍多一下。」綠用口咬住膠布,貼在我下體附近的傷口,如果不是這麼痛的話,我大概會很享受她這個溫柔而且性感的動作。

「辛苦啦。要你受咁多苦。」綠說。

「就算轉彎之後係綠燈,我都唔會放口。」我說。

「我知道啊。」

「如果你死咗,就會得返我孤獨一個。」我說。

「因為你唔想孤獨一個?所以你努力救我?」

「啊,唔係咁!無論如何我都會努力救返你,用盡全力。因為…」

「因為…?」

「因為你係朱茵,我係星仔呀嘛~」

綠「嘿」一聲的嫣然一笑,可愛非常,她平躺在我的身旁休息着。忽然間,我覺得很有安全感的,睡意從四方八面襲來,在綠的床上睡著了。

還好醒來的時候,夕陽還沒有完全落下,綠沉睡在我的身旁,我用肉球輕輕的撥了一下她亮麗、交集着黑黄毛色的頭髮,她綠綠的瞳孔則收藏在眼皮底下,我不由自主的輕輕吻了她一下,然後跳下床,打算從客廳離開。

「你走啦,綠嘅朋友?」失明的嫲嫲說。

「啊,綠?」

「你叫咩名啊?貓貓。我叫左貓女個名做綠,因為佢比我嘅感覺,同我地以前養嘅,叫做綠既嗰隻貓,真係好相似。無論味道定係叫聲,甚至係我眼入面殘影段既動態。所以就…索性叫佢做綠。」

你的直覺很準確哦,嫲嫲。

「可能係我老人家念舊啦…根本冇可能有一個人可以取代另一個人,冇可能有一隻貓可以取代另一隻貓。」她說起來想要哭。

但綠就是你的孫女啊,嫲嫲。

「係啦,言歸正傳,我到底應該叫你做咩名啊?」

「喵。」我說,反正你也聽不懂。
嫲嫲緩慢的烏下身子,溫柔的摸着我的頭和身體,甚至讓我覺得,如果我也是她的孫子就好了。

「貓仔,綠既朋友,可唔可以再講多次,你叫做咩名啊?」她問,我沒有回應,只是把手遞起,指着屋外的天空,她好像能夠感受到我的動作。

「你係天空上照耀既日。抑或,你係漆黑中發光嘅月啊?」綠的嫲嫲問。

嫲嫲啊,我也不知道呢。

「你同綠,好襯啊。嫲嫲睇唔到,但係直覺好準㗎。」她一邊說,一邊撫摸着我的身子,我呼嚕呼嚕的叫著。

在我和嫲嫲對話之際,綠從房間走到客廳,睡眼惺忪的看着我們兩個。

「你兩個偷偷摸摸喺度講咩呀?」綠問。

「秘密。瞓多陣啦你。」

「你唔記得咗喺我面前係冇秘密嫁咩?」

「你唔記得咗話咗以後唔睇我個心諗咩咩?」我反問。

「哼,小學雞。」

「瞓醒喇朱茵?」我問。

「你係時候返去啦。就快日落。」綠說,「我同你行返去,有啲嘢俾你睇。」

「嗯?」

「跟我嚟。」我跟在綠的後面,她帶我走到停車場附近的天橋處,我們跳到石壆上,仰望夕陽西下。

「一開始變成貓嘅時候,我每一日都會過嚟呢度,每一次日落,我就會喺呢個石壆上面,用貓爪畫一下。我驚自己有一日會唔記得自己係人類。」

我看著她指着石壆上的某處,果然有幾十條貓的抓痕,在抓痕旁邊,還有另外一個寫着「人」字的抓紋。

「當我擁有心靈感應呢樣能力之後,我要記得每一日係咩日子、今日係我變成貓嘅第幾日,變得好容易。我亦都冇再用貓爪記錄。但係無論有記錄也好,冇記錄也好,時間只會一直咁樣向前走,日落日出,人類日出而作,日入而息。秒針滴答滴答。時間越嚟越耐,我變成貓嘅日子越嚟越多。」

「呢段休息嘅時間之後,我更加確定自己好想變返做人類,好想用剩低落嚟嘅時間,陪嫲嫲。特別係,我知道我哋可以住喺呢條村入面嘅日子已經時日無多,而嫲嫲年紀都越嚟越大,隨時有一日就會離開。我唔想去到佢離開嘅嗰一刻,或者我哋要搬走嘅嗰一刻,我哋仍然都係貓。」

「有時候,我只係想簡簡單單咁樣,想做一個有人愛錫既17歲嘅女仔。同屋企人、同我最愛嘅貓、仲有我嘅海邊的人。」綠說。

「我哋可以。」我說,「一定可以變返做人類。貓靈嘅世界,就係一切嘅答案。」

我並不肯定自己所說的是正確,但除了相信以外,好像已經沒有其他選擇的餘地。
「相信我,綠。」我說,「就好似你今日叫我相信自己咁。」

「我相信你。」

「由第一日見你開始。」

綠說。

(十七 完)
今晚食團年飯
祝各位都團團圓圓
各位團團圓圓
漁農班仆街成日借啲意殺動物
對不起!近大結局,想最後呢三章寫好啲、連貫d
今日應該更新唔到!
你冇野對我地唔住
慢慢寫 我地好等得
Live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞