30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
睇你係gym要求2x,定普通人0.8x, 所以先問點解係唔夠
你咁樣絕殺咁衰㗎
係根據你話一日三餐每餐35g其實唔難大家先討論

我諗而家醫生倡議嘅高蛋白質減少肌肉流失係around1.3
我自己啲肉直接由批發商入嘅
最平嘅西冷牛扒200G都要~$30
唔好唔記得急凍解凍煮冇咗啲水份 重量又打左7折
(肉protein係計熟肉)
你係唔係誤會咗佢係話180G protein既牛
佢講緊成塊扒只係180G
你唔係以為上邊係800G重(180g Protein)下嘛
今鋪真係突破盲點 原來條友真係唔識㗎
仲話咩有磅開大概心入邊有個數
同埋佢唔食碳水
香港邊度有得食夠蛋白質又食夠菜?
西蘭花
大快活雞胸飯
火鍋放題,前提有錢

800g咖喱腩飯按量減返當600g
P: 600/800x60=45

假設
飯300g (碗半大小), P:2.7x3=8.1
薯仔150g (個半奇異果大小), P:2x1.5=3
牛腩130g, P:21x1.3=27.3 (越少肥肉越高於21)
Weight:580g(未計汁), P:38.4

38 45 差好遠?係有差呀
肉量多少肥瘦食材比例價錢地區全部有影響
實驗個sampling 個價錢個set up個bias都係影響
都係果句, 條數係lab出黎, 有參考性
條數同我預計茶記可以有蛋白質3字, 同你講茶餐香港人早午晚15~20+-, 邊個差得大?

分量目測都會有誤差
條數完全唔計植物蛋白就肯定係錯

一件7-11 $20三文治12g 蛋白質
一小盒藍莓已經重125g
快餐店茶餐廳$50-90每次都只食15-20蛋白質
問題係咪點餐個人?
講起夠唔夠一開始就係話醫生建議要食多啲維持健康 大家都同意就話其實出去食嘢食唔夠醫生建議食多啲嘅數量
跟住你彈入嚟係咁話其實夠其實夠
但係原來你講嘅夠係夠基本min 都唔係我哋講嘅夠建議食多啲

係呀protein not everything 但係你要計到計汁都奶乾淨晒先達你個數目
唔識就去學嘢啦 屌你老母 一味喺度加密
到而家都唔明點撚樣香港外食一定夠蛋白質
淨係知碳水一定好撚柒夠
好撚柒夠係understatement,正確嚟講係會食到糖尿
+促進3高
至少美國已經有人提出戒碳水多食天然脂肪嘅重要性並且有醫生組織咁身體力行:
https://youtu.be/TUADs-CK7vI

如果香港再唔改飲食結構嘅話,其實又係多一個理由移民
而家反而驚植物肉大行其道,促進消費植物肉去減碳排放呢個理由本身夠奇怪,你一睇到植物肉有濕鳩大豆油呢下就仲驚
我印象中佢好似有認過?不過佢好明顯啦
呢個真
之後操耐咗諗返起佢自己講過呢啲野,應該會想搵窿捐
d人成日吹零碳水,自己又唔係貓狗呢d肉食動物
一早講咁既會傷肝腎同血酸性中毒
生酮撚唔信
你有食飯既咪無事囉
單用油同蛋白去供能量先會出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞