30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
個個習慣唔同,全餐外賣唔揀湯口既係公司8分鐘ko 都得

茶記兩個全餐8-9成已經夠0.7-1.2x, 除非叫齋炒飯果類
香港人根本就食唔夠蛋白質
你成日重覆呢句想表達咩意思

我就係食正常香港人食嘅野,只要唔係求其食件三文治就算,每餐都35-55g protein
早餐茶記 煎雙蛋 雪菜肉絲咪 <15G
午餐 鹹魚雞粒炒飯 <20G
晚餐 菜遠排骨飯 ~20G
一個成年男人嚟講真係唔夠
香港人食個包食個3文治當早餐
食隻蛋又驚蛋黃要走黃 得返一半
食多隻蛋都仲有人講驚超標

你睇啲港女無力 啲男人又潺既比例唔少就知
呢個已經係三餐茶記
如果食個譚仔 /拉麵
得嗰兩片腩肉 蛋白質真係10都無
唔明你點解會話一般香港人食足三餐係夠
如果冇自己秤重備餐會對份量係冇咁有感覺
低估左個量
會唔會係高估左 當大家樂早餐雞扒 唔計塊雞皮
應該都冇100G

點解師兄你講嘢全部調返轉
計埋皮都冇100g, 但如果炒蛋大概有1.5-2隻蛋量
正餐炒飯就一船少肉,你可以比較下焗豬飯,咖喱雞咖喱腩,腩肉雞飯果類個量

快餐茶餐價$50-80,肉量大都係130-180g, 未計火腿果d, 菜飯麵杯飲品亦可以有protein
茶餐廳$60-90小菜,肉量大約250-300g都唔少見
而家講緊一般香港人 唔係個個都餐餐食焗豬扒飯
咖喱雞咖喱腩 都要揀間有良心啲嘅茶記
如果唔係雞(連骨連皮)都係得兩三舊 配大量薯仔
牛腩都係三四舊 仲要唔計牛腩本身都係高脂 唔算太高蛋白質
你可能餐餐揀多肉嘅食ok
但係香港人淨係識得唔夠囉
唔知你係咪真係有磅開 /或者你有冇買開餸
牛肉一斤(400)平嘅都要~$40
煮起上嚟收水得返300G
豬肉出去食得嘅小菜多數都唔會係瘦肉 一定係肥嘅脂肪佔好多 排骨係嗰啲更加計埋骨嘅重量
雞嘅話可能最接近 但係茶記如果係食炸雞球啊嗰啲你又要減埋炸粉嘅重量
其實正常雞胸都係得25-30Gram protein
雞扒可能重100 G,但實際吸收到嘅蛋白質其實應該都係25gram左右
所以啱啱好一杯whey既protein

幾好記
所以我唔明點解嗰位師兄係咁話一餐好容易35G
我想講樓上條友係做乜撚
係咪第個星球嚟 快餐茶餐肉130-180g
???????????????????????????????
可能係預祝支爆啲輕度朋友
覺得咁樣上嚟鳩噏係’trigger’啲gym撚佢哋覺得好興奮
其實最易理解係老M既板燒雞腿包都係先得個23g蛋白質
出面個啲雞扒有幾多塊大塊過佢?最少大家樂先得佢一半至7成大
On9 脂脂就算14% 都可以有肚腩
望落去有贅肉就可以叫skinny fat
試過外賣磅盒豆腐火腩飯
尖沙嘴妹記買得
90g 火腩上面仲要痴住d汁
豆腐得80g 索晒汁果隻
果餐30g protein都唔知有冇
香港餐廳不嬲飯多過肉 菜又少 真係唔知邊忽健康
條友自己唔識計定係唔喺香港?
樓上話咁撚樣一餐夠protein真係弱鳩智
邊撚度有人3餐都食肉食扒咁 好撚得閒咩
25g x 1.5 (150g) = 37.5

150g大概只係一隻中等大小手掌平面大小, 只要冇開半薄切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞