30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
但係你先係咁重複講無points野 我地講average你係咁重複自己
你睇下個表啦,買盒飯磅下啦,唔答啦
飯就俾得多你
肉就少少咁啦 要賺客錢
如果出街輕鬆食得多
啲人駛撚買蛋白粉
呢樣嘢又撚有市場
推比奶粉仔戒奶
佢個表既真確性真係極懷疑
一碗魚蛋河有24protein?
果5粒魚蛋有24p?
我唔洗飲whey喇 出去篤魚蛋得喇
咁一定慳到好多錢
人地講乜都要點到即止 見好就收
你就走去講食垃圾食物
講左每100克,唔識睇幫唔到

可以留意植物蛋白有時比想像中多

Post work 係7-11攞件三文治都12g蛋白,營養標籤寫

有冇高低估唔識評,只係知數就係係lab test 得出黎
咁以後出街篤魚蛋就得了
咖喱牛腩飯有60克蛋白質
一百克牛腩有21P
即係要三百克牛腩
而家牛腩~$120/kg
即係三百克要$40
一碗$50嘅碟頭飯入邊有$40嘅牛肉?
然後剩返個$10係飯 咖喱 薯仔 人工冷氣同埋鋪租?
最搞笑係蘿白腩飯同咖哩腩飯個碳水含量係一樣

當飯既份量一樣,蘿蔔同薯仔個碳水含量係一樣?
定係個份碟頭飯蘿蔔腩冇蘿蔔,咖喱腩冇薯仔?

魚蛋都叫話講得通,要白色既潮州魚蛋,粉會少啲魚會多啲
牛腩一百頭有蛋白質40g上下,有排未有800克
即係多飯多薯多汁全計,用重量換算果堆植物蛋白就會明

個表係俾識睇嘅人睇,我就食少汁嘅
廚房出餐汁飯肉都時多時少
睇完只供參考
牛腩100頭有蛋白質40g? 即係蛋白質仲多過雞胸?
白飯薯仔 蛋白質100g得兩g P
一碗碟頭飯既飯加埋都唔夠 10P
減返10P仲有50P
都係唔岩數喎
你話汁都係有蛋白質?我出邊食開嗰啲汁 都係油 糖生粉溝出嚟
我唔知你食咗啲咩有蛋白質嘅汁
所以佢條數一直都計錯
肯定係佢攝取嗰啲雞胸肉同蛋白粉有問題啦!大把人咁樣健身又唔見有事?戇鳩⋯⋯ 唔好比自己藉口
飯300g 薯200g 腩170g 已經好接近

汁廚師加料 咖哩醬有蛋白汁就Google講
隨時200g+腩,抵食

依度係180g 牛,咖喱腩啲牛有冇咁多先
太多
建議戒protein添
講真,一塊西冷先around 30g protein, 西冷已經算lean既牛肉,牛腩肥到咁,仲要得兩三舊,點解有人覺得食個碟頭飯可以補充到protein
睇開business insider一間餐廳賣俾你嘅嘢 食材成本只佔價錢30%你食咩餐廳咁有良心 淨係啲牛都佔左價錢60%
首先利申我從來冇食過800g 嘅咖喱腩飯,應該冇好抵食

但按量減返當500-600g左右,條數係合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞