30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
你覺得唔夠200g蛋白質就skinny fat?
我覺得你幾好笑 似比班kol洗左腦
做gym係做嚟打交?鍾意打交點解唔練MMA?定係吹奏完自己之後柒咗就要惱羞打人?
其實佢真係有練mma
講閪200G咩 你食多過1.0g/kg都驚喇
好似冇講過1.0g
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2016/FO/C5FO01530H
上面巴打依篇野都講到3.5g/kg都係安全範圍
條支爆撚樣唔肯面對現實仲係到鳩吠
med article已經叫緊無論有冇做尖既成年人食1.5g per kg for health benefit
佢就仲係度驚緊會有CKD
出街唔好曬太陽添呀 有皮膚癌
行近公路都會有肺癌

https://academic.oup.com/advances/article/6/3/260/4568653
你唔睇其他study?
唔同意
首先你之前啲comments 話人種會影響renal function 呢度有篇study reveal white 同Chinese 無明顯差異
其次 健身講嘅係protein synthesis同protein breakdown
我define 你所講gym撚
係一星期操5日同時進行高強度重量訓練嘅人
用rpe 黎計運動量絕對係夠
同時亦即係話呢5日裏面已經最少發生咗5次嘅protein breakdown 咁呢個時候我要protein synthesis 修補同增加肌肉
咁我點先可以最大限度利用啊 咪要intake 多啲嘅protein optimize synthesis 嘅process 囉
咁啱呢度有篇study 講咗
It is therefore a relatively simple and elegant solution to consume protein at a target intake of 0.4 g/kg/meal across a minimum of four meals in order to reach a minimum of 1.6 g/kg/day – if indeed the primary goal is to build muscle.
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-018-0215-1
最後就係你個篇study 嘅
subject age 係由40-69歲
我真係有搽防曬油 咁點
就係睇過幾十份research先得出2.0g per kg係絕對安全
對calcium absorption 有正面影響
BMD index上升 D骨冇咁易脆
比份systematic review你 唔洗逐份睇
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19889822/

冇一份research係指出high protein diet會引致CKD
掉返轉 健康既人提升protein intake反而會令GFR上升
"The response to an increase in dietary protein intake in those with normal renal function is actually an increase in glomerular filtration rate (Schwingshackl and Hoffmann 2014). "

https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2015-0550

都唔明你係度驚乜
屌你地,早啲瞓啦,講咁多健康嘢,早啲瞓都做唔到?講經咩?
我承認我對支那人嘅腎功能有偏見
因為支那人包括其dna的確係賤種值得被歧視
咁都好多謝你搵個關事嘅study出黎

我自己都食緊1.6g 我不滿嘅係一班健身kol講嘢唔需要負責 好多kol灌輸蛋白質食幾多都冇事 係原本腎有問題先會有負擔 普通人完全無問題 而唔少gym撚係信晒 即使依樣嘢冇腎科醫生夠膽咁講 你睇paper都知依樣嘢學術界係有爭議性 個idea根深蒂固變成信仰其實好危險

至於慢性病多數都係老咗先發病架啦 所以target 40-69歲問題不大 除非你中年開始放棄做gym
其實我想講

普通人 大把上班族

早餐一個大雞樂早餐 30g

午餐 一哥焗豬 40g

晚餐 焗豬/鐵板 50g

加埋都120g
你呢啲咪攞嚟柒囉
又話一般study1.x已經叫高 自己乜又係食1.6
講咗咁耐1.x叫高淨係夠噏 係咁緊張自己個腎就唔會食1.6‘高蛋白啦’
上邊巴打俾晒咁多論證你係都話有爭議性 最有爭議性係你自己出嗰啲source 係咁喺度死雞撐飯蓋
你話
‘得gym狗先可以咁權威咁講蛋白質隨便食

你求其問個腎科醫生 如果佢話每日 2.5g/kg 蛋白質對身體無負作用我聽日開始一日食500g’
上面講咗3G/kg long term都冇問題
你今日開始食500g喇仆街
#501一般study1.x已經叫高
係你自己講㗎你估鳩噏唔使本?
然後我問你邊撚到話高過1.x又答唔出
一般人根本食唔夠
肌肉過少
似輕度唔係扮
鄉音
唔好咁啦係個語音聽到咁 至多都係懶音
athlean x個jeff 365日都咁乾
好癲
原來1.x=1.0
我唔記得係1.幾咪話1.x囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞