30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
杭州一名30歲的馬姓男子不斷追求肌肉線條,控制自己攝取極低的碳水,進行高蛋白飲食,最後全身無力送醫,醫師指出,過多的蛋白質讓馬男腎臟代謝負擔過重,已經造成腎損傷。

▲肌肉男攝取過多蛋白質,造成腎臟損傷。(示意圖/取自免費圖庫pixabay)

根據《澎湃新聞》報導,馬男全身肌肉強壯,但仍未滿足現況,不斷追求更低的體脂率及更完美的線條,便開始進行高蛋白飲食,除了早餐以外,他只吃水煮雞胸肉,一個月就吃下160袋,最後感到全身無力,有時還會腰痠。
杭州市第一人民醫院腎內科主任醫師謝祥成表示,蛋白質被吸收後會產生出尿素氮等有害的含氮廢物,需要透過腎臟代謝,攝取過量蛋白質勢必導致腎臟負擔過重,進而造成損傷。
謝祥成指出,一般人在日常飲食中就能攝取到足夠的蛋白質,而有在健身的民眾則應在確保肝、腎功能都正常的情況下,依專業教練指示額外補充。
物極必反
練成咁都係為咗溝女(如果佢唔係gay),結果搞到腎虧。
如果係gay,咁可能要由1變0啦
健身撚不願面對
館長都一早面對咗了
正常人操到有啲線條夠啦 咁摶為咩
所以蛋白粉一日幾殼, 遲早玩撚猿
我覺得d 人話計晒數需要幾多食幾多蛋白質就唔會傷腎
我就覺得身體需要咁多,但個腎唔代表負荷到咁多

D雞假架
咁即係平均一日幾多g protein?
啱呀 一日一珍奶 炸雞 肥嘢先會身體健康
gym撚不願面對
不嬲都係
館長都講過?
佢應該蛋白粉當水飲
同埋大陸d粉質量唔知點
其實佢咁食
未蛋白質過量應該會心理崩潰先
食得雞多搞到腎虧
可能其實係食左太多三聚氰胺
兔肉飢餓症
食得多支那雞腎虧係好正常嘅
質量=mass
用藥冇講啦 人人都日日食肉啦 打個邊爐咪死得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞