30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
最好笑係依頭話食high protein diet 會食到腎虧,又話食1.X protein已經算係high protein diet, 轉個頭又話自己食緊1.6

佢咪間接證實自己係腎虧
我嘅立場咪係open minded
有研究顯示食蛋白質同腎衰退有關
同有醫生傾向支持依個講法
邊一個唔係fact
我無話一定啱

係你唔知咁嬲做咩
我照搬網上啲嘢
咁你咩立場呢 而你覺唔覺得自己個立場一定啱呢
I am willing to take the risk
例子既話牛油果, nuts 都係好既油脂
我咁睇啦

普通上班族 一日三餐大家樂早午晚

加埋 protein都過120啦(早餐30、一哥豬午40、 鐵板晚/一哥晚 50)

講緊係普通唔運動上班族

咁日日操/一星期操五次既健身人士 飲多一兩杯

protein, 其實同食多隻雞髀冇分別,咁計咪仲健康過

普通人食法

所以最重要要睇埋其他營養吸收、油分水份
你唔好理我地咩立場先啦

自己連定義都未清就笑人食200g

仲要問人立場係咩,擺啱個炮台先射啦

opening mind仲有資格撚人200g
巴打睇黎好鐘意食大家樂

兩次講大家樂
呢啲叫彈出彈入 你咬我呀
我唔食大家樂

但我嘅同事日日食

同埋最易理解啦

所以普通人日常食飯點都過所謂0.8/ 1 /1.2 (除非d港女食件包食件cake當午餐果d)

咁更加需要運動,起碼食多左你都消耗到/用得其所
點解咁是但
堅持餐餐食呢啲扒餐就係
如果食個粉麵 /炒飯 甚至係小菜飯
基本上勁少蛋白質
食扒餐唔代表穩陣,跟嗰啲汁有糖嘅話都係係咁先

不過香港地出街食飯真係好難菜肉多過粥粉麵飯薯,肯硬食貴價齋叫小菜又要顧住飽肚同營養均衡就真係難揀
鐵板餐走汁算係最穩陣
所以 唔食扒 唔驚爆腎 但
爆糖
即係又爆糖尿 腎 肝

香港既餐廳
點都好 香港地食野唔係爆肉就爆糖

有運動好過冇 起碼消耗到 用到
反而脂肪唔係傾向變返脂肪儲存咁有趣 依個都係第一次聽
巴打有冇詳情講黎聽下
ching同佢差唔多樣?
大佬我冇錢收架 自己睇下資料查證啦
唉是但
脂肪食落肚係變酮體
大家都miss左一個重點

呢單野發生係支那

到底佢食果160包雞肉

係唔係真係雞肉? 入面仲有咩料

因為高蛋白咁易出事,一早好多gym撚死晒
要菜肉>粉麵飯薯,要餐餐打邊爐係錢問題
個個都禿,係真係咁啱定係有原因?
佢資質好d
打邊爐都要清湯 同埋唔好食垃圾肥牛
我覺得下下咁raw真係好難

都係飲多兩杯whey簡單啲

其他就隨緣算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞