30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
因為M記果種就係薄切 ,你用一塊200g比都7成面積
最大問題就係有冇150g先講,仲要係瘦肉計
食個肉餅飯基本要減半,火腩飯仲少
椒鹽豬排雞煲咖喱雞就肯撚定唔止100g ,需要智障強調每餐食唔到扒嗎

每個人食法唔同,餐廳做生意,多菜就會少肉,肉片炒 炒飯都會少肉, 選擇權係客

唔洗下下弱鳩智嘅,識揀自然食夠
你肯定瘦肉計?係以部位計,一般營養表寫個數唔係lean muscle mass 計
唔係尖撚既有幾多會諗protein丫
茶記menu 8成野食都唔夠30p
我估平均都係大約15-20p一餐

除非你餐餐海南雞飯
咪話你弱智囉
一日咁樣食點撚樣有0.8呀
個人有consciousness 咪識得食夠囉 出街食有幾可會夠蛋白質呀 明未呀弱智
如果個個都係咁識諗營養就唔會有呢啲情況
一直都話一般香港人 你係咁強調識揀做乜鳩 我要揀嘅自然餐餐鋸扒啦
出邊餐廳 切薄是基本 再打鬆佢 半個手掌打到變一個手掌 睇吓榮式雞扒嗰啲薄撚到
一般營養粉有冇計埋佢落咗幾多生粉啊
海南雞飯都要睇好唔好彩 有次仆街俾咗啲雞頸我
一直講緊香港人餐餐食唔夠
佢就係咁話 我識揀啊我食得夠做乜鳩
一般肉餅飯用半肥瘦豬肉 以部位計每100G 13G protein 你塊肉餅幾大塊?仲要減埋其他配料 魷魚香菇生粉
你講緊成個雞煲喎 有人會餐餐嗌成個雞煲 又唔係share?
其實如果佢話老M個塊切薄左,咁大雞樂個塊就係薄如紙,佢個塊雞扒我3-4啖就食完

如果快餐計厚度就淨係得大快活雞胸飯係合格
瞓啦傻鳩 一般香港人呀屌你老母 文盲
話撚咗條白卡同支爆差唔多
條傻鳩一味話自己食得夠 笑撚死人
一般人叫4 50蚊碟頭飯,啲肉點會多
叫例牌小菜+白飯 7 80又走唔甩
出街食永遠冇可能蛋白質過多,只會過少,蛋白質係貴嘢嚟,真肉又係,飲用粉又係,所以操肌又要食得夠洗費都幾多架
我差唔多餐餐都自己備餐會唔知重量?
一般都市人冇做開健身體型改變都係因為身體嘅脂肪多少影響 肌肉增減唔係咁容易睇到
上面咪有講過 依家啲醫生咪話都市人食得唔夠 30歲打後啲肌肉會每年流失 建議食返多啲囉
你講中學生 你有冇留意過 就算校隊學界精英賽嗰啲學生都瘦到呢
人哋美國高中未夠18歲玩體育嗰啲 已經成隻肌肉巨獸咁 呢個咪就係吸收唔同嘅分別囉
可能你蛋白質夠嘅定義唔同 你覺得餓唔死就叫夠囉

但係你出街食飯條數計錯就真嘅

https://www.cfs.gov.hk/tc_chi/programme/programme_rafs/files/congee_rice_and_noodles_c.pdf

俾個參考,條數係每100克,飯出街食有一碗至碗半飯200-300g,餸個重量自己估,乘幾多x 自行判斷,包含植物蛋白

識揀岩自己需求食就得
因為唔夠 唔代表會死
你食0.2g per kg就夠你生存
食0.8g per kg (現時protein RDI)
就理論上唔會出現任何因缺蛋白質而出現既問題, 例如脫髮 甩甲 傷口回復慢 肌肉回復慢
0.8g以上理論上可以生肌肉
0.8到1.5呢個range已經不段有research證實可以為成年人提供額外既health benefit 例如calcium absorption/bone health
1.5g per kg以上先會有明顯既muscle gain
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞