30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
條友係都要懶好笑咁
屌你唔撚識就靜啦
唔撚識又要嘈
真係唔撚知佢做乜鳩
同金鐘m記有得揮
上幾個reply都有隻on9仔唔知咩叫乘1.2
我唔會計 因為大部份植物來源嘅蛋白質消化率都唔高飯嘅話我記得好似係80%左右 低過肉蛋奶類
一包袋裝雞胸蛋白質含量至少15克,一般常見既係20-25克裝,更高既都會有。

160包x15克蛋白質/30日
=每日從袋裝雞胸攝80克蛋白質質

160包x25克蛋白質/30日
=每日從袋裝雞胸攝133克蛋白質質

睇示意圖事主應該約85kg,按1.5-2克蛋白質計每日攝入蛋白質量=127.5-170克

睇描述事主無疑都係按2倍體重食,再按25克裝雞胸,170-133=每日從袋裝雞胸以外攝取蛋白質既Quota得返37克,大約1.5匙蛋白粉。

如果佢唔再食其他野咁就算蛋白質唔超標都係死路一條,無碳水無足夠既礦物維他命微量元素,可能佢有食齊Supplement,但都係on9。

袋裝雞胸本身都唔係咩好野,雖然添加劑乜膠乜膠係可食用,但鹽分高,同埋難確保製作環境乾淨。
飲粉好過,睇黎呢位師兄真係好撚忙,淨係食袋裝雞胸。其實食原形食物係最好。佢仲要計到自己極低碳降脂,但唔識計下蛋白質有無超標......

講真佢無可能完全唔食食物,所以佢蛋白質吸收肯定係超晒標
Btw提醒返,女人/普通人食1-1.2克就得
我記得好似係啲主播搞gathering
成班fans唔係毒撚就匡智
有無人有個嗰肌肉男嘅圖睇吓
有操既女人點止食1.2
咁都唔明?
幾重咪轉返咁多g 既protein
增肌/減脂不論男女嘅話可以食到2.0g 以上x 每公斤體重
但好多爬山狗舉兩下鐵已經唔掂
舉鐵仲廢過館長

唔同野都有得比,係咪要十項全能先得呀連登仔
我想像到呢班人背住個mon笑鳩gym撚個樣
但係另一方面睇 嗰種‘身形好啲吸引異性’嘅身材
拎激戰嘅彭于晏做例子
其實都係一個星期起碼三四日 再加配合飲食先做到
就算喺健身房入邊都唔係好多人做到
唔好講到操下野食多兩舊雞胸 就會變到健美比賽嗰啲打針怪獸咁
成日覺得淨係做gym谷大隻,但心肺功能跟唔上既話,好無健身既意義
好笑呢個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞