30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
暫時領略到健身狗屈功
屈人以為做兩個下會大隻
屈個醫生只係戴頭盔講小可能性
屈我比個study帶出蛋白質無害
屈人係skinny fat 腎虧
仲有無

係咪平時R客屈開人肌力不平衡
不飽和脂肪酸 不過omega6盡量少食 會誘發炎症

動物脂肪係人體應用得最高效 所以其實唔會係唔好
反式脂肪就係唔好既脂肪
我識開四五個醫生都支持高蛋白喎
我無話過蛋白質得壞處
一直都係講個件事
笑撚死
館長條撚樣4年前咪講過佢用藥,仲要係鳩用個隻連藥名都搞唔清楚藥頭比咩佢佢就照食

咁撚樣實高血壓壞賢心血管病
咁打邊爐肥牛個d脂都算係最好嘅動物脂肪?
定義左咩叫高先啦,你點知條有高成點
佢唔肯講呀 戴哂頭盔
深海魚油會更好
跟個傻鳩講既1.x係高
定高過個傻鳩講既1.6叫高
定係要去到研究講既3.幾先係高

定要等佢新修訂版:佢話係高至係高
傻鳩:咪講左囉唔識睇咩文盲
佢似日日比人口爆蛋白質
唔係點會咁癲
蛋白質食多左會柯返出黎
呢個logic細細個就知fuck!
可能日日口爆加江爆蛋白質加埋爆哂錶搞到個腎(同腦)有事
呢度話動物脂肪=飽和脂肪 食多咗比食膽固醇仲大鑊,咁究竟係要食邊款脂肪?之前又話植物油好而家又話植物油係不飽和脂肪,咁究竟好唔好
https://www.chp.gov.hk/tc/static/100023.html
二元思維一開始就害死你

脂肪食落肚係唔會變成脂肪儲存起來 醣類先會 哩個係近年最重要既發現

你個汁仲要係香港政府你唔係信食物金字塔個啲人掛…..
咁應該點食先好
野就你食 計就我俾?你咪好著數?
我上面都講左唔少野益你塞錢俾你啦
唉是但 低碳/碳循環/168/186/204 自己是但揀啦
以文盲為傲
件事就係講緊點樣先算高蛋白質
你一時又話1.x算高
一時又自己食1.6
一時又200G
你自己嘅立場係點㗎
我問你呀你覺得幾多先算高蛋白質
你問我立場無用 我又唔係權威
高蛋白質只係個方便嘅term用黎分開唔同group人 你不如講下你想點定義
我食1.6只不過我食慣係咁上下
篇study個conclusion講得好清楚 食得越多蛋白腎功能衰退越快
而依個衰退係慢性既 人地個study唔係計某一個特定嘅數做分界線 個function可以當係continuous嘅

每個study高蛋白嘅定義都唔同 例如個韓國study upper q係1.7 佢用upper q比較其他人發現1.7以上班人腎功能衰退得相對快 但唔代表1.7依個數字有咩含義 只不過係top25%姐
咁比賽班人咪全部出晒事?咁業餘嘅又出事?我有強烈感覺係因為佢飲食唔均衡,又少飲水咋
宜家係笑鳩你,但我唔知高個準則係咩,總之就笑鳩你啦
嗰位師兄真係曠世奇才
唔去辯論隊真係浪費曬
屌鳩完人 然後話自己冇立場 永遠不敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞