30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
通常d study 1.x 已經定義為高
咩study 咁有冇講幾多先會傷腎
應該係條女比大隻仔溝咗
如果2.5g/kg 就會有腎病
咁gym房度啲gym撚死左3,4成喇
呀諾都唔會咁長命
你係咪
’all vaccinated people will die in 2 years’果啲friend
‘All high protein diet people will die in kidney disease!!!!!!’
因為白烚係忽賽友先會咁食

要少鈉 方便脫水乾身

但普通人就油鹽糖照食咪得 合理地食

只係d人拎左比賽友既做法黎放落日常生活

比賽人都有on season off season

班人就以為張家輝激戰果d咁乾可以日日keep

就跟咁既餐單
歐美啲人個個閒閒地都1.2 1.3喎

係得東方人先keep到1.0以下咋喎

巴打咩事
你問班researcher 關我咩事
同醫生講
d文唔係我寫
你當我盲/腦殘啦

point out下邊篇文講唔建議1.0g/kg,話1.0叫高啦
冇腦係咁
佢地憑空腦補
話姐食得多過佢地就叫多
CLS一邊笑人broscience 一邊比唔到source仲話問researcher唔關我事
一見佢話1.x叫高已經知條友係on9

下下低過1先叫正常,入得gym房都要揹住袋洗腎水差唔多
外國人下下都over1.x但多數都係食太甜太油 幾可係話太高protein有腎病
咁不如你搵一篇study 2.x先group做high protein diet
on99咁仲覺得自己好醒
上面咪有source
你睇唔明內文?
健身狗繼續自我吹眠

不如你地講下自己嘅知識邊度學返黎

對自己咁有信心好似全部都當曬係真理咁

真心想知
健身黎講maintain就係0.8-1 muscle gain就係1.5-2
高唔高就係相對 香港人飲食黎講大過1相對都係高

嗱我哋呢啲操下野 點先係高嘅定義就唔使執到咁正嘅
但係你哋呢啲醫學呀嘛science呀嘛 會出事有腎㗎喎咁撚得人驚 快啲俾個有意學研究嘅數點先叫做高啦 唔會係你都好似我哋咁兒戲 相對高就係高掛
伸手黨
上面咪有link
你字都唔識 我都費時搵返其他study
你搞掂一篇 我再搵其他
我唔使要成篇 俾一個數嚟幾多先叫高
咁簡單係咪唔明
點解要食咁多碳水化合物?認真問
你求我可能會幫你搵
做多咗喇

又要9up話1.x係高,叫你比資料又叫番人証明番2.x先係高

收收皮先啦skinny fat
我諗有兩個原因

碳水係身體可以最快轉化做為糖原嘅營養素 糖原係供給身體嘅能量 身體修補肌肉都需要能量

碳水可以令胰島素上升 胰島素係促進合成肌肉同脂肪
instant energy source

夠能量先推郁到重野(當然佢係食到over哂,身體處理唔切就會有糖尿)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞