30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
要配大量既水 不過唔出賽真心無謂
夠喇
d蛋白粉應該用老鼠肉碎出黎架
食蒸魚咪冇事
生酮係比過度肥胖/有糖尿病既人用
正常人唔需要用到呢種極端飲食法
https://www.cup.com.hk/2021/09/17/protein-industry/
偽科學?蛋白質如何成為食品行業的熱潮?

經營網誌 Not Plant Based 的 Eve Simmons 說:「蛋白質是一種偽裝成能刺激人運動的飲食文化。事實上,我們大多數人並未進行需要那麼多蛋白質的運動。」英國國民保健署(NHS)則建議每日蛋白質攝入量為 50 克,相當於兩塊細小的雞胸肉。英國飲食協會(BDA)的營養師 Clare Thornton-Wood 說:「在發達國家,缺乏蛋白質並不尋常。另外,人們以為肉類及魚類才有蛋白質,其實從穀物到蔬菜,許多不同的食物中都有。」而且身體一次只能真正分解大約 20 至 30 克蛋白質,如果攝取分量過多,多餘的蛋白質只會直接排出體外。她更警告,過多蛋白質會為腎臟帶來額外負擔,對腎病患者有害。
腎功能本身有事重咁樣食梗係出事
根本無證明過食得多蛋白質會直接搞到腎出事
你啲蛋白粉用咩殼磨出黎?
超級大傻仔
唔好cut啲唔cut啲
蛋白質是一種偽裝成能刺激人運動的飲食文化。事實上,我們大多數人並未進行需要那麼多蛋白質的運動。
Rodgers 指,這個價值數百萬的行業,始於一種曲奇及忌廉棒:Quest,口味並不吸引;現在,這類蛋白棒的味道跟普通朱古力棒已無異。由於蛋白質含有肌肉生長必需的氨基酸,所以相關產品最初是為希望鍛鍊肌肉的健身愛好者而設,像是蛋白粉及奶昔就被稱為運動營養品。時至今日,添加蛋白質的產品已愈來愈多樣,網民更會將產品照片放上社交網站,將蛋白質奉為「健康」潮流。
佢係針對市場同冇做運動嘅人 將蛋白質奉為「健康」潮流
無知真可怕,人哋六餐食咩你又唔知,人哋一日活動量幾大你又唔知,你以為自己好叻?
係, 原文係講"成品水煮雞胸肉"
而家咪又係斷食
gym撚偶像每過幾年講法180度掉轉
講野唔使負責任
各位手足睇路
的確係有機會有 但唔係因為中國人認為嘅“腎虧”
中醫講嘅腎虧其實唔關生理角度嘅腎事
用西醫角度 腎虧應該類似內分泌失調
不過頭先google過
長期腎病同勃起功能障礙的確都有關係(~80%)
巫醫係咁認為
明明係條友亂鳩咁食出事
又可以扯埋正常健身飲下奶粉嘅人黎講
蛋白質多小小食你唔死嘅
唔係貪快狂操狂食追身型嘅好少食壞個人
唔好咁大驚小怪啦
清 講得好
好似67-68kg
Bw x3就真係太多,我75kg都係120-140g每日
唉你都幾撚慘 要成日上連登博屌黎換存在感
研究來講我記得數字好似仲高
腎功能都係正常

而且正常健身食2g已經夠
普遍都係食唔夠
話食蛋白粉/健身會腎虧真係缺乏常識
有人講過話講嘢一定要啱嘅咩,fact check唔係本身係你嘅責任嚟嘅咩,牙石王嗰啲fake news又唔見你喺度講,咁至少館長都肯拍返片出嚟講返一個佢現時知識所認知到嘅事實,真係做gym嘅就知條友有幾癲,連用藥嗰啲都直接講出嚟,又不斷拍片教新手,人哋做十樣好事先做錯一件事都要俾你指住黎屌 都真係幾慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞