30歲肌肉男狂操練 「只吃雞胸肉、高蛋白」 1個月後腎毀了

874 回覆
566 Like 17 Dislike
又唔洗擔心

我睇過篇文係講一般人食體重磅數0.82 其實已經去到optimal

但其實仲有好多空間探討 因為實驗對象全部都係普通人 而健力 大力士個堆人每日都食1.5-2.5
試下唔好沖水
拎黎索
條友好堅持係磅
我食開kg*1.5-2
痴撚線
普遍gym撚呀
屌你
屌 咁你突然想玩健力咪食1.5-2.5囉

我係講緊2.5或以下都唔會有問題呀
gym狗食得多過運動員
健身kol害人不淺
呢個係lunch 晚餐都仲會食吓豬肉牛肉同魚
係咪都係唔太夠
咁你一開始就補句,玩powerlift strongman先好食*2.5啦
想請教下,當佢飲適當比例水 (e.g. 3.5L以上)會唔會都太多會傷腎? 例如普通人個腎一日過濾1.5-2.5L 水, 佢飲到4,5,6,7L 咁咪係大部份人double /triple?

我知餵人奶d 啊媽係飲5,6,7L 都有, 但d 水唔係落腎,係個胸出左🧐, 同埋最多咪維持幾個月,個腎未必傷。
屌 on9 就算你唔係玩健力 食2.5或以下都冇咩大問題呀
你有錢食得起咪食囉 食屎啦你
有無gym狗提供腎科醫生支持每日攝取2.5g/kg蛋白質既source

search到全部都話有負擔 叫人盡量唔好
信腎科定信broscience好
我真係食到 我鍾意食肉
如果係真聽日開始加到2.5g/kg了

食幾多其實要睇你咩目標
同埋都要睇訓練plan
畢竟有咁嘅食量無咁嘅訓練量就好易爆卡
除非真係控制飲食去到以每克咁精準
普遍要點其實都要睇你咩目標
都可以好唔同
問題係華人社會都係食白飯做平日日常碳水吸收, 為左增肌仲要一餐食幾碗攪到血糖飆升, 到最後出左事已經太遲
增肌來講
我覺得真係有從飲食著手嘅人都會揀升醣指數較低嘅碳水
一般人同地盤工人先鐘意爬飯
咪就係 屌條友講到我要plan埋俾佢咁
我淨係話2.5或以下都冇問題
頭先Google Nephrologist on high protein diet
大部分都反/持保留態度
不過我都係選擇信健身kol +連登健身台
聽日目標200g
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1262767/

哩個都話冇significant evidance喎
有study話有
有study話無
醫生唔會根據一個study下定論
不如提供吓高蛋白質傷腎幾g/kg先叫高仲好啦
咁多醫生都冇講過exact limit
驚閪
其實係得你講到d野咁死
下下舉極端嘅例子出黎討論係沒意思
沒人用槍指住你只可以食蛋白質
大多數正常做gym嘅都係咩都食 蛋白質多d咁解
蛋白質同gym撚同你有咩深仇大恨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞