(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
日光同鬼怒川有無推介?
來緊十二月中去,希望可以睇住雪景浸露天溫泉
日光同鬼怒川有無推介?

可以睇睇界日光同界鬼怒川。
自從住過一次溫泉旅館後,就對一泊二食著左迷。
自始之後既日本旅行都會最少住一日,好好享受下。

著迷既地方係,日本唔同既地方都有佢既溫泉鄉,都會有所不同。
所以去唔同地方玩,搵唔同既溫泉旅館就成為左一種樂趣。
我搵溫泉旅館會著重以下幾點:
旅館既大小
個人偏向一d中小型既旅館,會舒服d,服務質素好d。唔洗同人爭住用d設施。
房間既設計
個人喜好一d新式既日式設計。或者係舊有既日或建築,里面係重新包裝。
食物既質素
我諗呢一個好多人都好重視。如果晚餐好食,會幫旅館加分唔少。

以下拋磚,等一d高手巴絲打再分享各多正野。

今年一月同幾個朋友去左一轉北陸,住左一晚山中溫泉:

山中温泉 吉祥やまなか

當初揀佢呢原因係朋友們第一次去日本,而又想食蟹。
佢既價錢一人約$1400。

和式房間,有私人半露天風呂。

出面有建築物既
日光同鬼怒川有無推介?

可以睇睇界日光同界鬼怒川。

又係你條股東
一月頭去福岡,想問下晏晝5點落機即搭車去由布院住溫泉旅館有無問題?
有無邊間會方便d?

咪制呀,咁樣比你趕到落去 check in 都差唔多過左 dinner 時間,第二朝十一點又話 check out 走,基本上你完全唔知自已 stay 過 d 乜。

你不如先向福岡搵間酒店 stay 一晚,第二日先落由步院行陣間三點零先去溫泉旅館 check in 冇咁嬲。

下次開post要pin返
福岡斷橋由布院之森來回十粒鐘
自從住過一次溫泉旅館後,就對一泊二食著左迷。
自始之後既日本旅行都會最少住一日,好好享受下。

著迷既地方係,日本唔同既地方都有佢既溫泉鄉,都會有所不同。
所以去唔同地方玩,搵唔同既溫泉旅館就成為左一種樂趣。
我搵溫泉旅館會著重以下幾點:
旅館既大小
個人偏向一d中小型既旅館,會舒服d,服務質素好d。唔洗同人爭住用d設施。
房間既設計
個人喜好一d新式既日式設計。或者係舊有既日或建築,里面係重新包裝。
食物既質素
我諗呢一個好多人都好重視。如果晚餐好食,會幫旅館加分唔少。

以下拋磚,等一d高手巴絲打再分享各多正野。

今年一月同幾個朋友去左一轉北陸,住左一晚山中溫泉:

山中温泉 吉祥やまなか

當初揀佢呢原因係朋友們第一次去日本,而又想食蟹。
佢既價錢一人約$1400。

和式房間,有私人半露天風呂。

出面有建築物既

似都隔幾遠下。

出面有建築物既

似都隔幾遠下。

意思係附近有建築物定水平望到建築物

附近無建築物禁咪好荒無

通常温泉區最高就係d温泉旅館

展望風呂無view咪仲差過內風呂,無禁傻仔呱

加賀我住山代温泉, 熱鬧過山中温泉
過往經驗,
近車站, 多外國人去既旅館一定差d
要去一定去僻遠少少一定要渣車去個d
過往經驗,
近車站, 多外國人去既旅館服務一定差d
要去一定去僻遠少少一定要渣車去個d, 因為通常九成都係日本人去
識玩一定自私玩

其實資訊發達個個都以為自私玩緊既同時其實呢 d 所謂 best kept secret 都已經唔算係 d 乜野 secret。

平均每次有人分享D 溫泉酒店,至少都 100 幾十個人 BookMark 留名

久而久知...一傳十再傳百 !

主要真係怕香港人 ....因為香港黎黎去去都係果幾日紅日 , 基本上依路線 Plan行程好易同人撞日子 !

台灣 / 大陸 既紅日有別香港...
基本上你問我...我去咁多次...
十間私風房....緊有一半係香港人...

我都一定唔會share
大家唔係唔知d香港人有幾核突架啦以為自己係客當自己大爺
一陣介紹左出左名就一大班人去, 到時搞臭晒
book溫泉旅館只係簡d 得日本人去既, menu得日文冇英文個d
服務同態度係差極遠

去過一間係指宿好出名既旅館
勁多遊客, d staff態度真係差d
以後都唔會再去

利申:識日文
識玩一定自私玩

其實資訊發達個個都以為自私玩緊既同時其實呢 d 所謂 best kept secret 都已經唔算係 d 乜野 secret。

平均每次有人分享D 溫泉酒店,至少都 100 幾十個人 BookMark 留名

久而久知...一傳十再傳百 !

主要真係怕香港人 ....因為香港黎黎去去都係果幾日紅日 , 基本上依路線 Plan行程好易同人撞日子 !

台灣 / 大陸 既紅日有別香港...
基本上你問我...我去咁多次...
十間私風房....緊有一半係香港人...

我都一定唔會share
大家唔係唔知d香港人有幾核突架啦以為自己係客當自己大爺
一陣介紹左出左名就一大班人去, 到時搞臭晒
book溫泉旅館只係簡d 得日本人去既, menu得日文冇英文個d
服務同態度係差極遠

去過一間係指宿好出名既旅館
勁多遊客, d staff態度真係差d
以後都唔會再去

利申:識日文

個網站有中文都唔係好想去

同埋 jalan 同trip advisor 日文留言會有人投訴好多中国人 嗰啲一定唔想揀
我去過一間叫瀧見館
真係望住座山同夜空 飄住雪咁浸露天
此生難忘
仲要0港豬 本人除外
如果個溫泉酒店有提供貨切溫泉而官網無寫係幾時預約,係唔係多數都係去到check-in個下預約?
試過有次準時15:00去到check-in 但都係被人約哂
雖然唔排除啲人係連住幾日所以約定左
但其實係唔係如果朝早9點去到雖然未有得check-in,但都可以約左先!?
如果個溫泉酒店有提供貨切溫泉而官網無寫係幾時預約,係唔係多數都係去到check-in個下預約?
試過有次準時15:00去到check-in 但都係被人約哂
雖然唔排除啲人係連住幾日所以約定左
但其實係唔係如果朝早9點去到雖然未有得check-in,但都可以約左先!?

有d係無得預約,無人直入,有人就出面等。
有無巴打知D溫泉旅館大約幾時開始有得BOOK
我想訂出年一月 但搵哂咁多個網都係得JAPANICAN 有房
官網同JALAN個D都無 驚無房
我想訂出年一月 但搵哂咁多個網都係得JAPANICAN 有房

我月中已經訂左1月房 我諗間間都唔同

我月中已經訂左1月房 我諗間間都唔同

等下先定照訂JAPANICAN好
驚訂貴左姐
Lm
有冇人住過金乃竹塔之澤旅館
睇圖係對住個竹林浸溫泉好似幾正
早排book左北海道二世古既Chalet Ivy
滑雪加溫泉 依家好期待
滑雪加溫泉 依家好期待

我都打算book呢間
有冇人住過金乃竹塔之澤旅館
睇圖係對住個竹林浸溫泉好似幾正
滑雪加溫泉 依家好期待

我都打算book呢間

我因為新年去 附近有滑雪+溫泉既得番呢間
如果會去和歌山熊野古道同三山, 紀伊勝浦嘅ホテル浦島同埋ホテル中の島係唔錯嘅選擇
前者個溫泉係岩洞入面
後者間酒店係個島上面要去碼頭搭接駁船先去到、露天風呂個池外面已經係海水
兩間都有海景睇不過規模較大,就算平日人都幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞