(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
有冇人講北海道?定山溪?

支笏湖翠明閣
不過留意夕食係法國料理

識貨,佢個 dinner 真係超有水準。

佢個和式早餐都好出色,尤其是個米飯。

個釜飯無錯係相當出色
伊勢地區有無d好推介?
但係去日本食法國野硬係差咁D
識玩一定自私玩

其實資訊發達個個都以為自私玩緊既同時其實呢 d 所謂 best kept secret 都已經唔算係 d 乜野 secret。

日本當地法國菜既水準係相當高,尤其是當住溫泉旅館食和式懷石食到悶既時候。
剛剛book 左 11月由步院月燈庵。
識玩一定自私玩

其實資訊發達個個都以為自私玩緊既同時其實呢 d 所謂 best kept secret 都已經唔算係 d 乜野 secret。

平均每次有人分享D 溫泉酒店,至少都 100 幾十個人 BookMark 留名

久而久知...一傳十再傳百 !

主要真係怕香港人 ....因為香港黎黎去去都係果幾日紅日 , 基本上依路線 Plan行程好易同人撞日子 !

台灣 / 大陸 既紅日有別香港...
基本上你問我...我去咁多次...
十間私風房....緊有一半係香港人...

日本當地法國菜既水準係相當高,尤其是當住溫泉旅館食和式懷石食到悶既時候。

下次試下 第一次去試返日本野先
搵到間25000羊 有龍蝦包魚和牛
其實係香港生活壓力真係唔講笑

楂車長期塞....
假日去沙灘....
星期五/六晚睇戲....
呢3-4 年去日本旅行都...

講起睇戲, 早幾年我比較迷 UA 機場同 Isquare ,之後發覺睇場戲要提前一個月Book 太On9 行為 。
結果搵到一間新戲院...地方偏僻,無巴士地鐵去到,初初去睇戲,食完晚飯先揀位都仲得,去到現場買飛都仲有中間靚位 !
散場去廁所可以一個人都無,次次都怕撞鬼果隻!

好啦...久而久知....今年去睇左 6場戲....仲未成功買到中間皇帝位
散場入場都要排隊去男廁
午夜場都變左嘉年華咁

見証住香港人做咩都會一群人好團結咁一就做,呢種風氣真係好誇張
其實我都想講,亞洲黎講 香港人算係數一數二識玩 !

但同時,唔好忘記!
香港都好多無品仆街!

其中一樣係 Book 酒店 ,Noshow 都其次
我試過有朋友....每次Book 酒店都會Book 10-20間 , 誇張果陣會一個月Book十間八間 ! 最後先取消哂佢 留返最岩心水果間

如果覺得我唔分享係自私行為 ,
我覺得香港仲多仆街會做D 損人利己既行為
其實我都想講,亞洲黎講 香港人算係數一數二識玩 !

但同時,唔好忘記!
香港都好多無品仆街!

其中一樣係 Book 酒店 ,Noshow 都其次
我試過有朋友....每次Book 酒店都會Book 10-20間 , 誇張果陣會一個月Book十間八間 ! 最後先取消哂佢 留返最岩心水果間

如果覺得我唔分享係自私行為 ,
我覺得香港仲多仆街會做D 損人利己既行為

booking.com有免費取消policy
有得取消通常都比無得取消option貴少少
通常我都會booking定一到兩間做底
之後先再睇慢慢睇有無其他心水
真係有先book新Cxl舊
反正hotel都係on date先整張guest list
No show就更加錢照袋

但book十幾廿間又真係好仆街
上個月頭幫老板眼睇睇八月北海道住宿,我建議佢其中一晚 stay 二世古坐忘林,佢話每年頭都會去二世古滑雪,夏天無雪滑好無乜謂謂,但我 send 左坐忘林條 link 比佢佢又即刻𦧲飯應,佢地兩個 family 共五個人剛好有最後兩間雙人房,咁我老板帶埋個仔咁就凸左一個人出黎,咁既情況諗住照 book 左先再向 comment 度問其中一間可否加 tatami ,最後答複係雙人房只可住兩人,多出一人一係訂四人房一係要另外訂多間雙人房,但問題係訂𠴱日既前前後後都已 full,而且當日只剩返兩間雙人房根本 book 唔到多一間,有時我會覺得架佬做野有時真係唔識轉彎,咁最後 cancel 改 book 小樽藏群,之後老板 recommend 左佢朋友住呢間,上個星期佢朋友 whatsapp 佢話佢已經向坐忘林度打卡 send 哂相比佢仲 highly recomment 返佢轉頭叫佢一定要試呢間,佢朋友仲幫佢直接問旅館職員佢本身 book 當日已有人 cancel 左一間四人同一間雙人房,最後佢朋友直接幫佢 book 好房,真係算佢好彩。
大阪有咩好推薦
大阪有咩好推薦

「日本」得罪講句 溫泉同熱水有咩分別 https://lihkg.com/thread/316264/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區

你都係向屋企浸熱水算啦。
10月尾由金澤去高山新穗高再名古屋,最後返關西。

本來諗住加賀温泉,但因為之後去返新穗高搭鑬車,所以諗好無轉去奧飛驒温泉。
黎緊12月會去北海道白金溫泉同定山溪(可能去)
想問白金溫泉有無推介
大阪有咩好推薦

「日本」得罪講句 溫泉同熱水有咩分別 https://lihkg.com/thread/316264/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區

你都係向屋企浸熱水算啦。

熱水屋企都有 做咩去大阪浸
完全唔覺得d水有咩咁特別
lmlm
黎緊12月會去北海道白金溫泉同定山溪(可能去)
想問白金溫泉有無推介

白金溫泉試過 stay 森之旅亭,食住浸方面整體唔錯,唔自駕既佢地向美瑛 jr 站外會有迎送車接送。

支笏湖翠明閣
不過留意夕食係法國料理

係幾正

但我屋企人想住日式style , ぬくもりの宿 ふる川 (古宿)有冇人住過?正唔正?

或者有冇其他類似偏日式同附近有滑雪場?
滑雪超新手+浸埋溫泉,
有冇邊個地區推薦?
有諗過再去山形藏王, 順便睇樹冰,
但個滑雪場原來比較中/高級,
我只係bb班, 幾年前玩過一次ski,
今次想學下snowboard
大家覺得值唔值得豪啲試由布院花由?

抑或有樂已經夠好?

貴成差唔多2萬羊…

支笏湖翠明閣
不過留意夕食係法國料理

係幾正

但我屋企人想住日式style , ぬくもりの宿 ふる川 (古宿)有冇人住過?正唔正?

或者有冇其他類似偏日式同附近有滑雪場?

ふる川我住過小樽既運河の宿,貪佢有運河景方便觀光同有溫泉浸,佢個早餐都好唔錯,如果想近雪場可以諗諗二世古既鶴雅別荘杢の抄。
11月去有馬 古泉閣

希望呢間唔係伏
請問嗰啲話每日運泉水嗰啲係咪即係非天然
係咪即係伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞