(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館

1001 回覆
158 Like 4 Dislike

貸切=包場

溫泉旅館d溫泉 乜唔係隨時可以浸架咩?
點樣包場? 真心唔明

正確黎講係可預約既私人風呂。

好想去一次

雪月花唔洗俾錢唔洗預約
有3個貸切風呂
門口有3棧燈
有人用緊棧燈會著
係門口排隊等佢熄燈入去

呢種貸切形式我未試過,通常都係check in 時會問埋我幾點浸,到時到候去到 front desk 拎 key,以前試過輕井澤 longing house 都有個貸切風呂一樣係要 book 時間,但呢間野係冇 key,好靠住客自律,我 book 左八點,準時去到諗住入去但一開門見到更衣室仲有衫向度,之後等到八點二入面 pair 人先出黎,出黎𠴱陣我覺得好有親切感,因為 pair 人都係講廣東話。

呢種門口排隊等佢熄燈入去貸切我試過3次.

冬天係出面等凍撚到仆街

野食方面,一人平均有2.5隻蟹。味道方面亦唔錯。

2.5隻咁大嘅蟹?
支芴湖住過第一寶亭留翠山亭

問下大家,北海道既鶴雅,見d台仔好推介,同埋佢咁多間邊間正值得一試?

鶴雅集團其下溫泉旅館主要集中哂向北海道,咁多間最精緻一定係阿寒湖鄙之座,而阿寒湖鶴雅應該係咁多間鶴雅之中規模最大一間,其它二世古支芴湖定山溪呢幾間都唔錯,但只不過係近呢三四年多左好多大陸團,尤其是支芴湖。
深近視嘅巴打會唔會戴埋眼鏡入去浸溫泉 OR 會唔戴

通常都唔會戴啦,浸溫泉之前都要先沖涼,幅眼鏡好難唔濕同埋塊鏡好易有 stream 。

因為太深近視, 試過一次行入池果陣差啲仆街

如果咁既話就戴住穩陣,至多入浴場時先搵少少梘液抹下塊鏡等佢冇咁易 steam 朦塊鏡,以前高登有巴打向阿寒湖鶴雅個浴場浸溫泉時仆街要送佢去釧路 d 醫院。

佢個露天風呂要露天行樓梯上多層
冬天上去真係要狗衝衝上去
問下大家,北海道既鶴雅,見d台仔好推介,同埋佢咁多間邊間正值得一試?

鶴雅有一個好大問題
貴房係正常版浴衣
平房件浴衣好似監躉
深近視嘅巴打會唔會戴埋眼鏡入去浸溫泉 OR 會唔戴

通常都唔會戴啦,浸溫泉之前都要先沖涼,幅眼鏡好難唔濕同埋塊鏡好易有 stream 。

因為太深近視, 試過一次行入池果陣差啲仆街

如果咁既話就戴住穩陣,至多入浴場時先搵少少梘液抹下塊鏡等佢冇咁易 steam 朦塊鏡,以前高登有巴打向阿寒湖鶴雅個浴場浸溫泉時仆街要送佢去釧路 d 醫院。

佢個露天風呂要露天行樓梯上多層
冬天上去真係要狗衝衝上去

仲要鳩 fing fing 咁行上去,浸完行上去都唔係問題,最嚴峻係開門赤腳行出去時笪地下凍到彈彈下,同埋呢個浴場好多姨姨行出行入。

鶴雅有一個好大問題
貴房係正常版浴衣
平房件浴衣好似監躉

都係既,鄙之座直頭有間房 for女士 check 完 in 後揀浴衣。

鶴雅集團其下溫泉旅館主要集中哂向北海道,咁多間最精緻一定係阿寒湖鄙之座,而阿寒湖鶴雅應該係咁多間鶴雅之中規模最大一間,其它二世古支芴湖定山溪呢幾間都唔錯,但只不過係近呢三四年多左好多大陸團,尤其是支芴湖。

有強國團就要考慮了,實搞到好鬼污糟
book 左10月季之庭, 有無人去過😂
其實8月夏天會唔會去浸溫泉?
我見夏天草津都不太熱
我見夏天草津都不太熱

熱都可以浸架
我見夏天草津都不太熱

熱都可以浸架

點會唔得 日本人四季都會浸
講緊草津夜晚都唔太熱
我見夏天草津都不太熱

熱都可以浸架

講緊草津夜晚都唔太熱

上年8月去 一家大細去浸又有
一大班學生朋友去浸又有
兩老夫妻又有
水明莊 吉池 又有無人去過 可唔可以講下感受
我見夏天草津都不太熱

熱都可以浸架

講緊草津夜晚都唔太熱

上年8月去 一家大細去浸又有
一大班學生朋友去浸又有
兩老夫妻又有

Thank you各位 諗住8月尾去東京玩抽一日去草津
另外想問下大家係點plan一泊二食行程?

例如去7日東京,大家係會安排係頭定尾?
通常一落機拎埋喼就去一泊二食既旅館?
定照book7日酒店,其中二日拎袋去旅館?
定通常安排係最尾?
都住過唔少, 唔知點解次次都平衡唔到
個環境靚個D, 野食次次都麻麻地
好食個D環境硬係差D

好有同感!
試過住5-6萬yen 個dinner 好食到不得了
住十萬yen以上食果餐反而覺得好普通

係呀, 唔知點解
箱根龍吟個餐我都係覺得麻麻地, 唔可以話好食
但之前御岳山住過一間8000YEN既反而覺得好好食

會唔會果日苦行之後太餓
想問下有紋身係咪完全唔可以去大浴場個D?
係手臂有細細個都唔得架?

定通常安排係最尾?

我最尾去
怕搬黎搬去又要就check in out時間,
同埋行左咁多日, 最尾relax下先返香港感覺好啲
lm
lm

當地而家好似研究緊放寬,本因係東京奧運,始終而家紋身已經普遍,但如果唔係炸心口背脊大大壇既最好都係問定好 d ,我同事手腳都紋左試過向溫泉旅館問個 staff 最後就拎左 d 繃帶同佢遮住。

定通常安排係最尾?

我最尾去
怕搬黎搬去又要就check in out時間,
同埋行左咁多日, 最尾relax下先返香港感覺好啲

我會揀中間時間 唔洗拉急
同埋揀閒日 唔好揀假期
如果夏天去我會就花火大會時間去

當地而家好似研究緊放寬,本因係東京奧運,始終而家紋身已經普遍,但如果唔係炸心口背脊大大壇既最好都係問定好 d ,我同事手腳都紋左試過向溫泉旅館問個 staff 最後就拎左 d 繃帶同佢遮住。

因為我屋企人手臂有紋身, 我遲下想帶佢地去溫泉旅館, 如果入唔到大浴場我就要再揀第二D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞