(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
想問下嵐山果間花傳抄有冇巴打試過
新手一問

1 貸切同私人風呂除了水質不同其他有大分別

2 如果有紋身係唔係一定要浸貸切同私人風呂

3 貸切/私人風呂可否著任何野or拍攝

勿屌新手
問題1唔係好明你問乜,
水質係睇泉眼,
有d地方成個區域所有湯都係share同一個泉眼(如城崎温泉, 藏王溫泉)
自自然無論貸切定大眾風呂都係一樣水質,
有d就一間旅館本身自己有兩種或以上泉源(乳頭溫泉妙乃湯就係兩種),
咁咪可以貸切同大浴場有機會唔同囉
事實上妙乃湯係大浴場有晒兩種湯(金湯同銀湯)
但貸切就得金湯

問題2
基本上係, 如果好細撻可能佢會用繃帶/膠布之類遮到就放你入去,
但都係可能, 我係上網之前睇到d台仔講既
同埋真係唔係間間俾你入,
貸切應該就冇問題
但呢d最好都係問番果間旅館/溫泉區d staff

問題3
都貸切啦, 冇外人啦, 仲著乜野衫呀
好好享受下日本風情啦
拍攝呢...好似我印象中我去過既貸切溫泉入面又冇個牌話唔影得

明左好多
因為如加錢貸切都想搵幾個朋友一齊浸
有男有女

貸切係包場, 但唔係包哂成個大浴場
貸切通常預2個人浸多, 租個私人場比你,
family(~5人) size唔一定間間有
貸切唔一定要比錢
私人風呂指間房有個私人温泉仔比你浸

好彩都係4個人

有, 其實都係DORMY INN 集團. 房間都新新地
記得好似係3 個貸切, 其中一個係白白地色.
晚餐份量一般都好味.

都係果D 要放鞋再著佢地室內拖鞋先得果類.
純粹想問下有無人住過箱根吟遊
睇介紹好正咁 又話有幾難BOOK
BUDGET問題想去都去唔到

去過呀, 好靚, 環境同服務都好正
但野食覺得好一般

個景我睇相都哇佐出黎
真係好撚正咁
野食有無分級數?

通常都有,越大越貴既房就係正d,甚至乎有包廂坐。

野食印象中冇分 佢都係時令食物咁
間野全部房對樹林景
大堂係五樓,客房係四樓開始落到最底
最底晚和式房係比較好既一晚房
有私人室內外湯 個室外池好大好正

我上年11月同今年三月都住過,11月紅葉景好靚

晚餐份量一般都好味.

花傳抄係5個貸切喎

晚餐份量唔少嫁喎 天婦羅任叫嫁喎

不過第二次去好似無睇一次禁好食

晚餐份量一般都好味.

花傳抄係5個貸切喎

晚餐份量唔少嫁喎 天婦羅任叫嫁喎

不過第二次去好似無睇一次禁好食

唔太記得了, 不過服務 係好唔錯. 因為呢次係我第一次住温泉旅館, 之後諗返唔知會係泉水定熱水.
同上面巴打一樣, 都係睇緊京都溫泉, 大部份都睇過晒, 暫時覺得翠泉幾正
另外嵐山間旅亭嵐月都好似唔錯, 不過都幾貴下

有冇巴打可以推介下其他?
有馬温泉小都里旅館評價如何?

小弟第一次去有馬温泉
去咗箱根水明莊

第一次去咩都唔識,兩個人38000 yen

好似幾正
野食好唔好食?

好食丫
早餐係咁嘅

風景就普普通通

我都睇緊箱根12月去

水明莊食晚餐係咪係房食個隻?
浸過超過五十次溫泉
但次次都係日帰り
城崎温泉 月のしずく 真心正
入面兩個貸切溫泉都正,
一個室內+室外石造, 一個室內+室外檜木造,
而且個感覺都寬敞
不過大浴場就相對細左d,
話係因為城崎溫泉協會要keep住外湯夠水之類wor
野食好食, 又係房入面食
有蟹有但馬牛
佢有d同溫泉大街有少少距離, 要上d斜
但亦都唔會聽到人地d木屐klat klat聲

埋單1人16000yen左右, 我覺得性價比ok
想book 2晚有馬溫泉 大家有冇住過邊間正可以推介

如果book 出年1月3號 幾時要book 定 見好多網好似未出出年d價

新手遊日 感激

如果book 出年1月3號 幾時要book 定 見好多網好似未出出年d價

新手遊日 感激

重有半年, 太早了吧
有無巴打去過河口湖同箱根溫泉
如果兩個只能簡一邊浸 去邊邊好
主要想睇住富士山浸溫泉
箱根有無D溫泉旅館係睇到富士山架

新手遊日 感激

重有半年, 太早了吧

驚好full 果d跨年trip 時間
無知一問
d 溫泉旅館咁偏遠
入去住其實會唔會出旅館
定係幾日留係旅館食hea浸?
利伸無車牌
有馬竹取亭円山
有私人金湯
金湯舒服過銀湯好多好多

可以訓床/他他米

夜晚個景冇野睇
有無巴打去過河口湖同箱根溫泉
如果兩個只能簡一邊浸 去邊邊好
主要想睇住富士山浸溫泉
箱根有無D溫泉旅館係睇到富士山架

睇住富士山浸溫泉就河口湖啦
想問7月 去溫泉係唔係玩命
本身黎緊7月大阪 但女友覺得去溫泉又熱
所以冇book

其實唔會 日本夜晚比較涼
近郊地區會再涼d添
依家book7月有唔少都full
無知一問
d 溫泉旅館咁偏遠
入去住其實會唔會出旅館
定係幾日留係旅館食hea浸?
利伸無車牌

通常玩完景點,下午至黃昏就入旅館
之後基本上都唔會出去
有d地方 例如草津夜晚去湯田睇下都唔錯
我有時就會買煙花夜晚出去玩下咁
如果2日以上既行程都會係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞