(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
自從住過一次溫泉旅館後,就對一泊二食著左迷。
自始之後既日本旅行都會最少住一日,好好享受下。

著迷既地方係,日本唔同既地方都有佢既溫泉鄉,都會有所不同。
所以去唔同地方玩,搵唔同既溫泉旅館就成為左一種樂趣。
我搵溫泉旅館會著重以下幾點:
旅館既大小
個人偏向一d中小型既旅館,會舒服d,服務質素好d。唔洗同人爭住用d設施。
房間既設計
個人喜好一d新式既日式設計。或者係舊有既日或建築,里面係重新包裝。
食物既質素
我諗呢一個好多人都好重視。如果晚餐好食,會幫旅館加分唔少。

以下拋磚,等一d高手巴絲打再分享各多正野。

今年一月同幾個朋友去左一轉北陸,住左一晚山中溫泉:

山中温泉 吉祥やまなか

當初揀佢呢原因係朋友們第一次去日本,而又想食蟹。
佢既價錢一人約$1400。

和式房間,有私人半露天風呂。
九州邊間最正

野食方面,一人平均有2.5隻蟹。味道方面亦唔錯。
好想食蟹

早餐就比較普通。

黎到重點,露天公眾溫泉:

一月既北陸真係好正,蟹蝦當造,旅客又少。
成個公眾溫泉影咁耐,浸咁耐都係無人。
佢既賣點係望住鶴仙渓既戶外溫泉。
當日落住冰雹,望住條渓都幾寫意。

評分個人意見:
旅館 2.5/5
服務 3/5
食物 3/5
溫泉 4/5
價錢 4/5
九州邊間最正

九州仲未去過,等其他人答
九州邊間最正

九州仲未去過,等其他人答

九州梗係住油布院~~

我上次住 彩岳館 好正~
有冇東京私人風呂推介
有冇東京私人風呂推介

要去近郊小小,我去過伊豆個邊,有d仲可以望到富士山!
好想食蟹

十一月至三月京都丹後一帶溫泉旅館既松葉蟹超肥美。
有冇東京私人風呂推介

名呢
有冇東京私人風呂推介

求伊豆推介
順便想問埋箱根
伊豆同箱根都係溫泉鎮
想問下如果唔夠時間只可以去一邊既話,邊個值得去多d?
有冇東京私人風呂推介

名呢

但我住那間望唔到,叫玉峰館,有機會再post上黎
咁岩我又揾緊加賀温泉. 天祥/ 吉祥/ 瑠璃光 都諗緊. 樓主有無係吉祥睇藝妓?

我果期10月尾應該都仲係未有蟹. 不過唔緊要, 年初係城崎果次都食係蟹食到飽. 一流.

有時好難平衡, 温泉環境 VS 私人風呂 VS 食物.
http://www.yunominesou.com/
偏門少少介紹一下,呢間係和歌山縣,熊野本宮大社附近
野食幾好,我去嗰陣一個香港人都無
感謝樓主分享
但想問溫泉入面唔係唔俾影相?
Lm
咁岩我又揾緊加賀温泉. 天祥/ 吉祥/ 瑠璃光 都諗緊. 樓主有無係吉祥睇藝妓?

我果期10月尾應該都仲係未有蟹. 不過唔緊要, 年初係城崎果次都食係蟹食到飽. 一流.

你呢三間我都有睇過,天祥我覺得太大間所以就skip左
瑠璃光價錢差唔多,但無蟹食,所以最終無揀到。
如果你10月去我覺得可以試下。
你要考慮既係,吉祥最大賣點我覺得係個戶外溫泉。
另外佢仲有三個貨切風呂,因為當時真係無人,我先無視左佢。直接獨佔大溫泉。
有冇東京私人風呂推介

求伊豆推介
順便想問埋箱根
伊豆同箱根都係溫泉鎮
想問下如果唔夠時間只可以去一邊既話,邊個值得去多d?

我個人偏向伊豆半島,因為箱根太出名。會比較多人同貴。
伊豆左右都仲好多選擇。

初初浸溫泉就好著重有冇私人風呂,但後期反而著重旅館個浴場風呂格局,食物就通常睇下佢既和式定洋式吸引。
感謝樓主分享

有人就緊係唔可以影相,除非你去到剛好得你一個。
感謝樓主分享

有人就緊係唔可以影相,除非你去到剛好得你一個。

最好都唔好, 唔知幾時會有人出現, 要影就貸切風呂就算了.

初初浸溫泉就好著重有冇私人風呂,但後期反而著重旅館個浴場風呂格局,食物就通常睇下佢既和式定洋式吸引。

同意。
但如果同囡囡去都係會好重視個私人風呂。有個靚私人囡囡會開心d。
但就貴好多

你呢三間我都有睇過,天祥我覺得太大間所以就skip左
瑠璃光價錢差唔多,但無蟹食,所以最終無揀到。
如果你10月去我覺得可以試下。
你要考慮既係,吉祥最大賣點我覺得係個戶外溫泉。
另外佢仲有三個貨切風呂,因為當時真係無人,我先無視左佢。直接獨佔大溫泉。

有時我覺得有幾個人一齊浸先有感覺.
試過一人獨佔, 感覺有D 悶.
都試過撞過外國老人, 有幾句傾下.

去下城崎啦, 幾個外湯都好正架.

同意。
但如果同囡囡去都係會好重視個私人風呂。有個靚私人囡囡會開心d。
但就貴好多

無私人既話, 有貸切都差唔多. 都係私人空間.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞